Azt gondolhatnánk, hogy a csoportazonosítóval történő számlázás valódi ördöngősség – hagyd, hogy segítsünk eloszlatni ezt a félreértést, bár tudjuk, a kapcsolt vállalkozások adminisztrációjában tényleg sok a kihívás. A cikk végére kiderül: a Számlázz.hu- val a csoportos adóalanyiság sem lesz számodra extra nyűg!

De lássuk, mit is takar ez a bizonyos csoportazonosító?

“A csoportos adóalanyiság az általános forgalmi adó rendszerében működő, választható lehetőség a belföldi kapcsolt vállalkozások számára (azoknak, akik együttesen kapcsolt vállalkozások). A csoportos adóalanyiság lényege, hogy a csoporttagok belső, egymás közötti kapcsolataiban az áfa elszámolás és a tagok önálló adóalanyisága megszűnik. A tagok külső, harmadik féllel szembeni kapcsolataikban pedig együttesen járnak el csoportként.” (Adó.hu)

Ez “röviden” azzal jár, hogy

“csoportos ÁFA-alanyiság esetén a csoportazonosító számának első nyolc számjegyét is fel kell tüntetni a számlán, amely alatt, mint belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére a termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást teljesítették, ha a terméket beszerző, a szolgáltatást igénybevevő adóalanyra áthárított adó a 100 ezer forintot eléri vagy meghaladja, és a termék értékesítője, a szolgáltatás nyújtója gazdasági céllal belföldön telepedett le, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig a lakóhelye vagy a szokásos tartózkodási helye van belföldön van.” (Adózóna.hu)

Kapcsolt vállalkozások pofonegyszerű számlázásával kapcsolatban a következő ügyfélkérdés érkezett hozzánk:

Ügyfelem számára kiállítottam egy számlát, amin megjegyzésként tüntettem fel a csoportazonosítóját, de így nem fogadja el tőlem. Hogyan érdemes a számla kiállítását megfelelően elvégezni?

Ugye benned is felmerült már ugyanez a kérdés? Hogy ne tévedj el a számlázás erdejében, inkább leírunk neked néhány infót a csoportazonósítóval történő számlázásról:

1. Ha vevőd tájékoztat arról, hogy van csoportazonosítója, akkor a számlán azt fel kell tüntetned kötelező adattartalomként. Arra azonban nincs meghatározás, hogy ezt az adatot a számlán pontosan hol kell megjeleníteni, így a számla tartalmilag a fent említett módon is megfelelő.

2. Az ÁFA-törvény szerint egészen pontosan a számla kötelező adattartalmán belül a termék beszerzőjét, szolgáltatás igénybevevőjét azonosító adatok a következők:

  • neve és címe,
  • adószáma, amely alatt, mint adófizetésre kötelezettnek a termék értékesítését, szolgáltatás nyújtását a részére teljesítették, vagy
  • adószáma, amely alatt a termék adómentes Közösségen belüli értékesítését részére teljesítették, vagy
  • adószámának (illetve csoportos áfa-alanyiság esetén csoportazonosító számának) első nyolc számjegye, amely alatt, mint belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére a termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást teljesítették, feltéve, hogy a terméket beszerző, szolgáltatást igénybevevő adóalanyra áthárított adó a 100 ezer forintot eléri vagy meghaladja, és a termék értékesítője, szolgáltatás nyújtója gazdasági céllal belföldön telepedett le (gazdasági célú letelepedés hiányában pedig lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van belföldön)

3. Az így kiállított, 100 000 Ft áfatartalmat elérő vagy meghaladó számlát egyébként a NAV az online számla adattovábbításkor ugyan befogadja – és mulasztási bírságot sem ró fel emiatt –, azonban rendszerében jelzi, ha a csoportazonosító nem megfelelően szerepel azon.

Mi a helyzet a NAV online adatszolgáltatással?

Tehát, ha ilyen jelzésű számlát látsz a NAV Online számla rendszerében, akkor az ezzel kapcsolatos jelzést a Számlázz.hu-s fiókodban is megtalálod. Ekkor a számla részletes adatai között (ha a “Számlatovábbításnál” az azonosító melletti info gombra húzod a kurzort) azt láthatod, hogy a számla adatait sikeresen beküldtük, de nem ment simán a művelet. A számlaadat beküldési státuszokról részletesebben itt írtunk.

4. Abban az esetben viszont, ha a számla tartalmával a vevőd továbbra is elégedetlen, és mindenképpen javítást kér, akkor javaslatunk szerint sztornózz, majd állíts ki neki olyan bizonylatot, amelyen az adószámhoz a csoportazonosító számot is beírod. Ebben az esetben a vevő normál adószáma elhagyható a számláról.

Ha adatszolgáltatási kötelezettségednek ezen a téren is szeretnél eleget tenni,
javasoljuk, hogy – akár kapcsolt vállalkozásban is –
vágj bele, és regisztrálj te is NAV-álló számlázási fiókot,
egyszerűen és gyorsan!

Hozzászólások