Tudtad, hogy egy okosan használt digitális ökoszisztéma még az életminőségedet is javíthatja? Arra gondoltál már, hogy mennyi potenciális félreértést elkerülhetsz, ha ügyfeleddel közösen digitális eszközöket használtok a közös munkában? Szeptember 25-én tömött széksorok előtt zajlott a könyvelői szakma éves seregszemléje, a Könyvelők Országos Találkozója (KOT), ahol sok szó esett a digitális ökoszisztémáról. Hatszáz könyvelő gyűlt össze a Lurdy Ház rendezvénytermében, és meggyőződésünk, hogy ők mind konkrét versenyképességi “rátöltéssel” gazdagodtak a nap végére. Partnerünk, a Riport Applications vezetője, Kristó Zoltán, és munkatársunk is ott volt a monumentális konferencián, úgyhogy mind Zoli előadásából, mind a legfontosabb tanulságokból hoztunk nektek ízelítőt.

Böröczky Zsuzsi, a KOT házigazdája már az esemény felvezetőjében lecsapta a labdát. “Mi a legnagyobb problémája a könyvelőknek 2019-ben?”, kérdezi, és rögtön másodikként a könyvelőirodai digitalizációt nevezi meg (a szakmai ismeretek naprakészen tartása és a megfelelő munkatársak megtalálása között félúton). Reggeli nyitó előadásában erre is komoly hangsúlyt fektetett: szerinte, ahogy szerintünk is, a vállalkozónak (köztük a könyvelőknek!) érdemes proaktívan a vállalkozásukon dolgozni ahelyett, hogy (reaktívan) a vállalkozásuk munkavállalói lennének. Hogyan? Épp ehhez érdemes a tanácsadói funkcióra helyezni a hangsúlyt: tudni, és elmondani, hogy mi a legjobb az ügyfeleiknek. Így tudnak elébe menni az ügyféligényeknek, és úgy kiszolgálni a vállalkozókat, hogy közben mindkét fél dolgát jelentősen megkönnyítik. Egyáltalán nem egyszerű feladat! De mind a Számlázz.hu, mind pedig a könyvelői digitalizációra kihegyezett előadást adó Kristó Zoltán épp ezekben nyújt felbecsülhetetlen segítséget. Lássuk, mik voltak szerintünk a nap legfőbb tanulságai!

A digitalizáció természetes, magától értetődő folyamat, nincs alternatívája.

Kristó Zoltán Számlázás és könyvelés a digitalizáció korában című előadásának értelmezéséhez érdemes átfutni Peter Diamantis és Steven Kotler modelljét, mely “a digitalizáció 6D-jén keresztül mutatja be, hogy egy digitális technológia milyen fázisokon keresztül fejlődik, és miképpen befolyásolja a körülötte lévő környezetet.“ A digitalizáció természetes folyamat, és ebből a hat D-ből tevődik össze:

  • DIGITALIZÁCIÓ: a folyamat, amikor egy fizikai mennyiséget valamilyen módon számítógéppel feldolgozhatóvá teszünk. Itt a matek! 🙂
  • DECEPTÍV (azaz megtévesztő): egy exponenciális trend; eleinte úgy tűnik, mintha nem is történne benne növekedés. Hosszú, lapos felvezetés után jön a nagy ugrás.
  • DISZRUPTÍV (azaz romboló): az új digitális technológia mindig szétrombolja a korábbi piacot.
  • DEMONETIZÁCIÓ: mindig elérik az ingyenes állapotot. (Lásd akár a Számlázz.hu #free megoldásait.)
  • DEMATERIALIZÁLT: már nem a fizikai térben betöltött szerepe a meghatározó.
  • DEMOKRATIKUS: azaz mindenki által elérhető. Általad is!
    (Forrás: Könyvelők a digitalizáció korában III.)

Az egyre olcsóbb és elérhetőbb digitális technológiák eredménye tehát az, hogy egy kezdő vállalkozás (például egy könyvelőiroda) is simán összerakhat digitális eszközökből egy profi rendszert. Erre az egyik legjobb példa épp a tranzakciós könyvelés “ökoszisztémásodása”:

Lecserélhető módszertan: szállító és a vevő külön-külön kommunikál a könyvelővel, rajta keresztül az állammal

Hatékony módszertan: a szállító és a vevő közös ökoszisztémában, digitális eszközökkel munkát, időt, költséget takarít meg: a szállító könyvelője és a vevő könyvelője között is könyvelői szoftver integráció (KSZI) segíti a munkát. Ráadásul egymással közvetlenül (P2P = peer-to-peer = ponttól pontig = felhasználótól felhasználóig) és bankjukkal (az autokassza használatával) is lényegesen áramvonalasabb a kommunikáció!

Mivel támaszthatjuk ezt alá?

Például nemzetközi kutatási adatokkal: 2018-ban az Egyesült Királyság területén a tanácsadást is nyújtó könyvelőirodák 66%-kal magasabb árbevételt realizáltak, mint a kizárólag hagyományos könyvelést végző versenytársaik. Ez az adat a Xero, a világ egyik vezető felhőalapú könyvelőszoftver gyártója  2018-as Industry Performance jelentésében található.

A könyvelők leginkább versenyképes választása tehát az lehet, ha a tanácsadói szerepkört erősítik, ugyanis emberi jellege miatt ez a legnehezebben digitalizálható folyamat. Amennyiben sikerrel digitalizáljuk az összes többi funkciót, azzal lehetőséget teremtünk magunknak arra, hogy az emberi funkciót (tanácsadást) sokkal fókuszáltabban fejleszthessük. Így nemcsak kevesebbet dolgozunk a robotikus, automatizálható munkafolyamatokon, de tanácsadóként végzett munkánkat is sokkal jobban megbecsülik ügyfeleink. Ezzel, és a vele járó ügyfél-hozzáállással magasabb szintre léptünk a velük kialakított kapcsolatok terén.

Jelenleg a könyvelés 80%-a technikai tevékenység, és mindössze 20%-a tanácsadás. Ez az arány akár 1 év alatt is jelentősen változhat. Érdekes kérdés, hogy ki lesz az, aki ökoszisztémában gondolkodik már a közeljövőben is?” (Kristó Zoltán)

Később a “Könyvelőirodai evolúció” című szekció szintén visszatért ugyanehhez a témához. A Böröczky Zsuzsi által vezetett szakmai beszélgetés egyik konklúziója volt, hogy ugyanaz a munka sokkal kevesebb macerával és idő alatt végezhető el, többet kereshet egy könyvelő ugyanannyi idő alatt, vagy épp több ideje lesz pihenni azonos elvégzett munkamennyiség után. Mi kell ehhez? A robotikus feladatokat átadni a gépeknek (amiről a Stygár Lászlóval folytatott beszélgetésben is rengeteg információt adott át az Irányadó magazin: itt olvashatjátok vagy hallgathatjátok).

Összefoglalásként, hogy lásd a valódi előnyeit annak, hogy te már 21. századi könyvelőként dolgozhatsz, íme az a hat tanácsunk, melyeket a Könyvelők Országos Találkozójáról hoztunk nektek.

A Számlázz.hu tanácsai a KOT-ról, könyvelőknek

  1. Digitalizálj, hogy kevesebb munkád és több szabadidőd (azaz sokkal kedvezőbb magánélet-munka egyensúlyod) lehessen! Ugyanaz a munka sokkal kevesebb macerával és idő alatt végezhető el, és/vagy többet kereshetsz ugyanannyi idő alatt, vagy épp több időd lesz pihenni azonos elvégzett munkamennyiség után.
  2. Digitalizálj, hogy az ügyfél-könyvelő viszonyban kevesebb huzavona legyen “átküldted / nem küldted át”, “időben vagyunk / lekéstük a határidőt”, és társai kapcsán… Az ökoszisztéma erre is választ ad, mert minden könnyedén visszakereshető, nem vesznek el információk.
  3. Ne maradj le, képezd magad, olvasd a posztjainkat, kóstolgasd az eszközeinket, próbálgasd a saját szárnyaidat akkor is, ha újdonságokkal találkozol! Igen, a könyvelő szakma hagyományos gondolkodást IS igényel, amit botorság lenne félredobni: a meglévő gondosság, a matek, a hatalmas háttértudás, amivel rendelkezel, továbbra is fontos. De haladj a korral, mert a kor nem fordul vissza érted!
  4. Légy versenyképes! A digitális eszközök használata versenyképességi tényezőt jelent: egyszerűbben, gyorsabban, akár kedvezőbb árszabással dolgozhatsz (ráadásul kiegyensúlyozottabb ügyfél-viszonyokban). Ki ne választana inkább téged ilyen feltételek mellett, az elavult technológiákat alkalmazó versenytársakkal szemben?
  5. Légy kompatibilis! A könyvelőprogramod mellett kapcsolódj különböző pénzügyi rendszerekkel, bankokkal, ügyfeleid számlázójával, a NAV rendszereivel, a digitalizált világgal, ügyfeleiddel, a 21. századi gondolkodásmóddal! Kapcsold össze a két “agyféltekét”, a belegondolósat és a számolósat, és meglátod, még a hagyományosabb munkafolyamatokat is jobban fogod élvezni.
  6. Számold ki! Akár csak az ebben a bejegyzésben található számadatok alapján: ha elhagyod (azaz az intelligensen betanított gépekre hagyod) az adatrögzítést, az automatizálható feladatokat, a robotmunkát, szerinted havonta mennyi időt/pénzt spórolsz, és mennyivel leszel hatékonyabb, versenyképesebb, üzletileg sikeresebb? Saját vállalkozásodra vetítve szerinted hogyan “húzhatod fel” a bizniszt, ha szép lassan – akár egy fél éves időkeretbe foglalva – saját projektet indítasz a vállalkozásod digitalizálására? Szerintünk rengeteget!

Köszönjük, hogy velünk tartottál ebben a szubjektív élménybeszámolóban, úgyhogy most mesélj te is: Neked milyen volt a könyvelői konferencia? Milyen tanulságokat hoztál magaddal? Van esetleg olyan megoldás, amit máris alkalmazol a vállalkozásodban? Esetleg már te magad is digitális vállalkozóként élsz és alkotsz? Oszd meg velünk kommentben, vagy a Facebook-on!