Kata változások 2022 – Minden, amit a katás vállalkozóknak tudni érdemes

2022. szeptember 1-jével jelentős kata változások lesznek. Összefoglaltuk a főbb tudnivalókat.

Kata változások 2022 – Minden, amit a katás vállalkozóknak tudni érdemes

2022. szeptember 1-jével jelentős kata változások lesznek. Összefoglaltuk a főbb tudnivalókat.

Fontos! Jelenlegi információink alapján minden katásnak záróbevallást kell készítenie. Záróbevallás-varázslónk a segítségedre lesz.

Részletek

Kata változások 2022. szeptember 1-jétől

Az “új” kata adó alanya kizárólag a főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet.

Ki nem katázhat 2022. szeptember 1-től?

 • egyéni cég

 • betéti társaság (Bt.)

 • közkereseti társaság (Kkt.)

 • ügyvédi iroda

 • az Szja törvény szerinti egyéni vállalkozó fogalmába tartozó egyéb személyek, azaz:
  az egyéni ügyvéd, az állatorvos, a közjegyző, az önálló bírósági végrehajtó, az egyéni szabadalmi ügyvivő.

Továbbiakban kiesnek az “új” kata adózói körből azok az egyéni vállalkozók is, akik eddig sem minősültek főállású kisadózónak:

 • aki legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll

 • nyugdíjas,

 • külföldön biztosított személynek számít,

 • rokkantsági/baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult, és jelenleg rokkantsági/rehabilitációs ellátásban részesül,

 • rokkantsági ellátásban részesül (és egészségi állapota 50% vagy kisebb),

 • más vállalkozásban társas vállalkozónak minősül,

 • Szja törvény szerinti egyéni vállalkozónak minősül,

 • nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban áll,

 • nappali tagozatos diák.

Figyelem! Megszűnik az “új” kata alanyiság, ha 2022. augusztus 31. után nem magánszemélytől, hanem pl. vállalkozó, jogi személy vagy egyéb szervezet kifizetőtől érkezik bevételed! (Kivétel ez alól a taxis személyszállításból származó bevétel szerzése, valamint a számlán jóváírt kamat.)

Kata adó és kata keret változásai

 • A kata tételes adó összege marad havi 50 000 Ft, ellenben a mellékállású kata adó (25 000 Ft), illetve az emelt összegű kata adó (75 000 Ft) megszűnik.

 • A kata keret éves összege is változik. A kata értékhatárának számítása abban az esetben, ha augusztus 31-én “régi” kata alany a vállalkozó: aktív hónapok száma * 1,5 millió Ft, vagyis ha a vállalkozó 2022. januárjától folyamatosan működött kata alanyként, akkor 2022. január – augusztus 31. időtartamra vonatkozó kata kerete 8 * 1,5 millió Ft = 12 millió Ft. A 2022. szeptember 1-jétől “új” katás adózást választó vállalkozónak a kata keret számítása szintén = aktív hónapok száma * 1,5 millió Ft.

  Eddigi értelmezéseink szerint, ha tehát augusztus 31-én a vállalkozás már nem kata alany, azért mert korábban megszünteti a vállalkozását, vagy adónemet váltott (és már augusztusban nem katás), úgy rá még a korábbi keret vonatkozik, azaz aktív hónapok száma * 1 millió Ft.

 • Amennyiben a kata keret átlépésre kerül, akkor továbbra is 40%-os különadó fizetési kötelezettség terheli a kisadózót a keret feletti bevételre vonatkozóan.

 • Az új kata törvény eltörli a 2021-ben bevezetett 3 millió Ft feletti 40%-os adót, 2022. augusztus 31-ig viszont marad ez a fizetési kötelezettség.

 • Fontos: az alanyi adómentesség szabályai nem változtak, éves szinten 12 millió Ft. Ha év közben kezdted a vállalkozásod, úgy napra arányosítva kell meghatározni az AAM keretet. Amennyiben átlépted az AAM értékhatárt, úgy az áfa körbe is be kell lépned.

  .

Rengeteg téves, vagy félinformáció kering a neten a kata változásokkal kapcsolatban.

Az autokata szakértői csapatában megbízhatsz, a legnagyobb körültekintéssel írják meg a Tudáscentrum anyagait.

Összeszedtük a legfrissebb bejegyzéseket az autokata Tudáscentrumból, reméljük, hogy minden kérdésedre választ kapsz bennük.

Kata változások – 2022 – autokata Tudáscentrum gyűjtemény

 • Kata változások 2022 szeptemberétől

Minden, amit a 2022. szeptemberi kata változások kapcsán tudnod kell.

 • Ki lehet a kata adó alanya 2022. szeptember 1-jétől?

2022. szeptember 1-jétől az “új” kata adó alanya a főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet. Mit jelent ez? Kik nem katázhatnak?

 • ÚJ! Adóalanyiság megszűnése és a keretszámításra gyakorolt hatása

Ha nem teszel semmit, augusztus 31-én fog szűnik meg a “régi” kata adóalanyiságod (szüneteltetés esetén is), de ez nem vezet a vállalkozásod megszűnéséhez. Az adóalanyiság megszűnése a kata keret számítására is hatással van.

 • ÚJ! Hogyan tudok nyilatkozni arról, hogy az “új” kata szerint szeretnék adózni 2022 szeptemberétől?

2022. augusztus 1-jén megjelent a 22T101E nyomtatvány frissített változata, amelyben 2022.09.25-ig lehet nyilatkozni arról, hogy 2022. szeptember 1-jétől az “új” kata törvény alá szeretnél tartozni.

 • ÚJ! Átalányadózás alá történő bejelentkezés, ha jogosult lennél az “új” kata adózásra, de nem ezt szeretnéd választani

Amennyiben jogosult lennél az “új” kata alkalmazására, azonban nem szeretnél új kata adóalany lenni, 2022. augusztus 31-ig nyilatkozhatsz az átalányadó választásáról.

 • ÚJ! Átalányadózás választásának bejelentése, ha nem vagy jogosult az “új” kata adózásra

Amennyiben az “új” katát nem választhatod, úgy 2022. október 31-ig jelentheted be az átalányadózás választását.

 • ÚJ! Mi történik, ha nem nyilatkozom egyik adónem választásáról sem egyéni vállalkozóként?

Amennyiben nem nyilatkoznál egyéni vállalkozóként sem az új kata, sem az átalányadózás tekintetében, úgy egyéni vállalkozóként a vállalkozói személyi jövedelemadó (vszja) hatálya alá kerülsz automatikusan.

 • Kata adó alóli mentesség 2022. szeptember 1-jétől

A kata adó alóli mentesség szabályai is szigorúbbak lettek.

 • Ki/mi számít kifizetőnek az Art. szerint?

Az új kata jogszabályok miatt nagyon fontos tisztában lenni bizonyos fogalmakkal, pl. ki számít az Art. szerinti kifizetőnek, külföldi jogi személynek vagy esetleg egyéb szervezetnek.

 • Kisadózó felirat, K102-es nyomtatvány, munkaviszony elhatárolás

A továbbiakban a számlának nem lesz kötelező tartalmi eleme a “Kisadózó” felirat. Kivezetésre kerül az Art. szerinti kifizető adatszolgáltatási kötelezettsége (K102-es nyomtatvány) és a munkaviszonytól való elhatárolás szabályai is.

 • Az “új” kata adó mértéke (2022. szeptember 1-jétől)

Nézd meg, hogy hogyan alakul a kata adó mértéke: a tételes adó összege marad 50.000 Ft, de a kata keret összege módosult.

 • Milyen adózási lehetőségeink vannak a kata adózás után?

Egyéni vállalkozóként az alábbi adónemek hatálya alá tartozhatsz még: átalányadózás, vállalkozói személyi jövedelemadó (VSZJA). Más cégformák (pl. Bt.) esetében kisvállalati adó (KIVA) vagy társasági adó (TAO) közül választhatsz.

 • A kata egyik lehetséges alternatívája: az átalányadózás

Lehetséges alternatíva katásoknak az átalányadózás? Mindent amit az átalányadózás kapcsán tudnod kell.

 • A kata egy másik lehetséges alternatívája: vállalkozói személyi jövedelemadó (VSZJA)

A vállalkozói személyi jövedelemadó (VSZJA) is lehetséges opció lehet azoknak az egyéni vállalkozók számára, akik 2022. szeptember 1-től nem tudják folytatni a katás tevékenységüket.

 • Új kata bevétel és megszerzés időpontja

Fontos tisztázni, hogy mi számít kata bevételnek és mi nem. A bevétel fogalma nem változott lényegesen, de bekerült egy új pont, miszerint nem számít bevételnek a visszatérített adó.

 • ÚJ! Mi történik, ha a “régi” kata alatt kiállított számla értékét 2022. augusztus 31. után fizeti ki a partnerem?

A kata változások tükrében fontos kérdéskör, hogy mi történik abban az esetben, ha egy “régi” kata alatt kiállított számla értéke 2022. augusztus 31-e után kerül kifizetésre.

 • ÚJ! Iparűzési adóval kapcsolatos túlfizetés visszaigénylésének menete

A kata törvénymódosítás miatt előfordulhat, hogy a vállalkozónak túlfizetése lesz az iparűzési adó tekintetében a székhelye szerinti önkormányzatnál vezetett folyószámláján, amit vissza lehet igényelni.

 • ÚJ! Kormányrendelet (2022.08.09.) – könnyítő rendelkezések

A 2022. augusztus 9-én megjelent kormányrendelet tartalmaz néhány könnyítő rendelkezést a kata változások kapcsán. Az új katára vonatkozó szabályok nem változtak, a “kedvezmények” a többi adónemre való áttéréssel kapcsolatosak.

 • Kata változások – gyakori kérdések – 2022

A folyamatosan bővülő cikkben a kata törvénymódosítás kapcsán érkezett gyakori kérdéseket olvashatsz az autokata Tudáscentumában.

Bővebb infóért irány az autokata tudáscentrum

Kötelező a kata záró bevallás készítése

A jelenlegi jogszabályok alapján augusztus 31. után mindenkinek megszűnik a régi kata adóalanyisága, még akkor is, ha az új törvény alapján jogosult lesz katázni. A régi kata időszakot egy ún. záró bevallással kell lezárni a kata alanyiság megszűnésétől számított 30 napon belül.

Gőzerővel dolgozunk a bevallásvarázslón, amellyel egyszerűen és gyorsan készíthetitek el a záró bevallást a Számlázz.hu és az autokata lépésről lépésre útmutatása alapján. A bevallásvarázsló minden katás vállalkozó számára elérhető lesz, akkor is, ha eddig nem Számlázz.hu felhasználó volt.

kata záró bevallás készítése

Kata záróbevallás-varázsló értesítő

Ha szeretnéd legfeljebb 14 890 Ft+áfa egyszeri díjért a bevallásvarázslóval elkészíteni záró kata bevallásodat, akkor iratkozz fel az alábbi űrlapon, és azonnal értesítünk, amint elérhető a szolgáltatás.

*A meglévő Számlázz.hu és autokata felhasználók kedvezményes áron érhetik el a szolgáltatást. A pontos díjazást lentebb találod.


MENNYIBE KERÜL A ZÁRÓ BEVALLÁS KÉSZÍTÉSE?

Ha van már autokata* és Számlázz.hu előfizetésed

INGYENES

Ha van már Számlázz.hu előfizetésed

12 900 Ft+áfa

Ha nincs még Számlázz.hu előfizetésed

14 890 Ft+áfa

tartalma:
záróbevallás egyszeri díj: 12 900 Ft+áfa
1 hónap #profi előfizetés**: 1 990 Ft+áfa

*Jelenleg az autokata szolgáltatásra nem tudsz előfizetni, de ha már előfizető vagy, akkor még nem érdemes lemondanod, mert így megspórolhatod a záró bevallás egyszeri költségét.

**Miért van szükség #profi csomagra? A Számlázz.hu biztosítja, hogy számláidat a NAV-ból leszedjük, valamint itt tudod állítani a számlák kifizetettségét is. Ezek az adatok mindenképpen szükségesek a teljeskörű záró bevalláshoz. A #profi csomag havidíjas, automatikusan megújul, de bármikor lemondható a záró bevallás elkészítése után.

MENNYIBE KERÜL A ZÁRÓ BEVALLÁS KÉSZÍTÉSE?

Ha van már autokata* és Számlázz.hu előfizetésed

INGYENES

*Jelenleg az autokata szolgáltatásra nem tudsz előfizetni, de ha már előfizető vagy, akkor még nem érdemes lemondanod, mert így megspórolhatod a záró bevallás egyszeri költségét.

Ha van már Számlázz.hu előfizetésed

12 900 Ft+áfa

Ha nincs még Számlázz.hu előfizetésed

14 890 Ft+áfa

tartalma:
záróbevallás egyszeri díj: 12 900 Ft+áfa
1 hónap #profi előfizetés**: 1 990 Ft+áfa

**Miért van szükség #profi csomagra? A Számlázz.hu biztosítja, hogy számláidat a NAV-ból leszedjük, valamint itt tudod állítani a számlák kifizetettségét is. Ezek az adatok mindenképpen szükségesek a teljeskörű záró bevalláshoz. A #profi csomag havidíjas, automatikusan megújul, de bármikor lemondható a záró bevallás elkészítése után.

Feliratkozom a záróbevallás értesítőre!