2022 is a változások éve?

Nagyító alatt az egyéni vállalkozók és a kkv-k helyzete és számlázási gyakorlata

Hogyan indult 2022?

Tavaly lezárult a NAV felé történő számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bevezetése.

Ma már majdnem minden egyes számlának* el kell jutnia a NAV rendszerébe, amely a felhőalapú számlázási megoldások felé terelte a vállalkozókat.
*Kivételekért kattints ide.

Nehéz helyzet elé állították a vállalkozásokat az év első felében történt nemzetközi események.

Az ukrán-orosz háború és az energiaválság gazdasági hatásai átrajzolták a piaci viszonyokat, ami változtatásra kényszerítheti a vállalkozókat.

Hogyan számlázunk 2022-ben?

Az online számlázóprogram-használatban 2020-ról 2021-re tapasztalt látványos és dinamikus növekedés 2022-re megtorpant, mára stabilan az online számla uralja a kkv-k és egyéni vállalkozók számlázási szokásait.

Hogyan számlázunk 2022-ben?
 • 10-ből 6 vállalkozás (59%) online számlázóprogramot használ. Közöttük is többségben vannak azok, akik kizárólag felhőalapú megoldást alkalmaznak.

 • A telepített programot (is) használók aránya (28%) nem változott számottevően az egy évvel korábbi eredményekhez képest.

 • A kézi számlatömb használati aránya 38-ról 26%-ra csökkent az elmúlt egy évben. Ez főleg az egyéni vállalkozók számlázási szokásainak változásának köszönhető: már csak 34%-uknál fordul meg a kézi számlatömb (egy évvel korábban ez az arány még 58% volt).

Ugye te sem használsz már kéziszámlát? Ha mégis, itt az idő felhagyni vele!

Ezért érdemes váltanod

Ők már online számlázót (is) használnak

Nem meglepő, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség bevezetése után tarolnak az online számlázók a vállalkozásoknál. Aki eddig késlekedett, az is behozza a lemaradást.

Mióta használnak online számlázót?
 • A vállalkozások 13%-a kezdett el online számlázóprogramot használni az utóbbi egy évben, míg 44%-uk 1-2 évvel ezelőtt (amikor már ismert volt a számlaadat-szolgáltatási kötelezettség ténye).

 • A kkv-k között kevesebb (5%), az egyéni vállalkozók között több (22%) a maximum 1 éves online számlázási fiókkal rendelkező felhasználó.

Milyen számlázót választanak?

Mivel számláznak a vállalkozók?

Habár a NAV Online Számla ingyenes rendszere kézenfekvő megoldásnak tűnik, sokan felismerték, hogy a számtalan okosautomatizmussal kecsegtető Számlázz.hu megfelel a jogszabályi követelményeknek, és egy egyszerű beállítást követően automatikus az adattovábbítás a NAV felé. Még több infó a NAV Online Adatszolgáltatásról itt!

 • A kkv-k és egyéni vállalkozók közül is a Számlázz.hu-val számláznak a legtöbben.

 • A NAV online számlázója már második éve a második leggyakrabban használt számlázási rendszer, ugyanakkor tavalyi részesedéséből valamelyest veszített.

 • A Számlázz.hu és más piaci számlázóprogramok is némileg növelték részesedésüket a tavalyi évhez képest, de a piacvezető Számlázz.hu használati arányát meg sem közelíti a többi szereplő.

A Számlázz.hu felhasználóinak 94%-a elégedett szolgáltatásunkkal. Köszönjük a bizalmatokat!

A Számlázz.hu használata 2022-ben

Egyre több feladatot a számlázóra bízunk

A vállalkozások jelenleg is számos többletfunkciót használhatnak Számlázz.hu fiókjukban, amely üzletmenetüket segíti. Hogy ezekre valós igény van, azt a reprezentatív kutatás is igazolta!

Mik az elvárások egy számlázóval kapcsolatban?
 • A kis- és középvállalkozások fele, és az egyéni vállalkozók háromnegyede szívesen venné, ha több dolgot intézhetne számlázójában.

 • A legnépszerűbb kiegészítő funkciók között a vevői adatok számlázóprogramba importálása, előlegszámla/díjbekérő kiállítás, a fizetési felszólítások küldése, és a bejövő költségszámlák megjelenítése szerepelt, de örömmel veszik a felhasználók azt is, ha bankszámlájukat összeköthetik a számlázóprogrammal, vagy ha vevőik bankkártyával is fizethetik számláikat.

Van még hova fejlődni…

A vállalkozások jelenleg is számos többletfunkciót használhatnak Számlázz.hu fiókjukban, amely üzletmenetüket segíti. Hogy ezekre valós igény van, azt a reprezentatív kutatás is igazolta!

 • A vállalkozások több mint fele (57%) fizikai formában adja át számláit a könyvelőnek: elviszik vagy elküldik neki. 

 • Csupán ötből egy vállalkozás biztosít hozzáférést a könyvelőjének a számlázóprogramjához.

 • Elenyésző azok aránya, akik a számlázó- és könyvelőszoftverek közötti közvetlen kapcsolaton keresztül továbbítják számla- vagy banki tranzakciós adataikat a könyvelőnek.

Hogyan juttatjuk el a számlákat a könyvelőhöz?

Kitekintés a gazdasági nehézségekre

* a Számlázz.hu saját ügyfelei körében végzett kérdőíves kutatás alapján saját ügyfelei körében végzett kérdőíves kutatás alapján (2022. május, válaszadók száma: 1991)

Hogy minél hatékonyabban támogassuk a vállalkozásokat, a piackutatáson túl gyakran kikérjük felhasználóink véleményét, megkérdezzük őket körülményeikről, problémáikról. Ezt tettük most is, amikor egy nehéz gazdasági helyzettel kellett szembesülniük. Az ukrán-orosz háború és az energiaválság következményeit a vállalkozók többsége saját bőrén tapasztalja.

Mit hoz a gazdasági helyzet a vállalkozások életébe?
 • A megkérdezettek közel fele tapasztal csökkenést bevételében, és/vagy forgalmában, kevesebb, mint egyötödük növekedésről számolt be.

 • 44%-uk a piaci verseny növekedését észleli, csökkenést 13% tapasztal.

 • Azok közül, akiknek szüksége van alapanyagra és/vagy alkatrészekre, 4-ből 3-an hiányról számolnak be, és elenyésző azok száma, akik szerint túlkínálat van.

 • Munkaerőhiányt a vállalkozók 45%-a tapasztal, és csupán 5% szerint jellemző a munkaerő-túlkínálat. A válaszadók fele nem tapasztal változást a rendelkezésére álló munkaerő tekintetében.

A piackutatásról

A reprezentatív kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készítette

A kutatás célcsoportjai:
Kis- és középvállalkozások (társas vállalkozások), telefonon megkérdezve
Egyéni vállalkozók online megkérdezéssel az NRC NetPaneljén

Társas vállalkozások esetében a megkérdezettek a számlázás és a pénzügyi adminisztráció terén döntéshozó személyek voltak.

Töltsd le a sajtóközleményt és a grafikonokat!

A Számlázz.hu-ban egy sor olyan tevékenységet automatizálhattok, amely rendkívül időigényes akkor, ha azt manuálisan kell elvégeznetek. Mivel az idő a legértékesebb erőforrás, ezzel rengeteget spóroltok.