Nyugtaadás Számla Agenttel

Számla Agenttel összekapcsolódva e-nyugtát is kiállíthatsz automatikusan.

Próbáld ki megoldásunkat, és egyszerűsítsd le vevőid vásárlási folyamatát!

Regisztrálok

FONTOS: Rendszerünkön keresztül a nyugtaadás kizárólag automatizáltan, a Számla Agenten keresztül lehetséges, közvetlenül a Számlázz.hu felületéről, böngészőből, kézzel nyugtát kiállítani nem lehet.

Mi ez pontosan? E-nyugta vagy papíralapú nyugta?

Az általunk kibocsátott nyugta hivatalosan nem e-nyugta, hanem papíralapú nyugta, azonban:

 • a nyugta továbbítható a vevő felé elektronikus úton (email),

 • a kibocsátott nyugtákat a Számlázz.hu automatikusan archiválja a jogszabályban előírt módon, tehát a nyugta egyetlen példányának kinyomtatására sincs szükség.

Ez azt jelenti, hogy a papíralapú nyugta kibocsátásával és elektronikus archiválásával sikerült elérnünk az e-nyugta összes előnyét.

Előnyök

Az e-nyugta előnyei:

 • Bizonylatolási kötelezettség legegyszerűbb és leggyorsabb módja

 • Nem kell bekérni a vevő nevét és címét, csak az e-mail címét

 • Környezetbarát, nem kell papírt nyomtatnod, és valószínűleg a vevőd sem fogja kinyomtatni

 • A papíralapú bizonylat archiválásától is megszabadulsz, elektronikusan archiváljuk a kiállított nyugtákat

Akik már használják az e-nyugtát:

Netpincér
Jegy.hu
Sziget

Mit tudok tenni a Számla Agenten belül készülő e-nyugtákkal?

nyugtát készíteni

nyugtát sztornózni

nyugta adatokat lekérdezni

nyugtát emailben elküldeni

Mi a különbség a nyugta és a számla között?

 • A kötelező adattartalom szűkebb az e-nyugta esetén, mint számlaadáskor, tehát a nyugtán nem szerepel a vevő neve és címe.

 • A nyugta nem számolható el költségként. Amiből az következik, hogy a nyugtakibocsátás elsősorban magánszemélyek felé történik.

 • Nyugtát csak bizonyos összeghatárig* állíthatsz ki, csak forint alapon és magyar nyelven.

 • Nyugtát csak azonnali fizetés (készpénz, bankkártya) esetén készíthetsz.

 • Jól meghatározott tevékenységi körök esetén nyugtát csak online pénztárgéppel állíthatsz ki (tehát ezekben a speciális esetekben Számlázz.hu-val sem bocsáthatsz ki nyugtát). Erről feltétlenül egyeztess könyvelőddel! Ha online pénztárgépet kell használnod, figyelmedbe ajánljuk ezt és ezt a bejegyzésünket.

*Bizonyos összeghatár: 2020. januárjában 900 000 Ft az összeghatár, az ide vonatkozó áfa törvényt (165. § és 159. §) érdemes nyomon követni, ha esetleg változna ez az összeg. “Számlakibocsátási kötelezettség” résznél található a pontos jogszabály>>

Nyugta kiállítás Számla Agenttel

TIPP: Építsd be a rendszeredbe az egyszerű “Kérsz számlát? Nem.” párbeszédet, és máris indulhat a nyugtaadás. Ha az adott vásárlásnál a fenti megkötések teljesülnek, akkor eladóként magad dönthetsz úgy, hogy felteszed ezt a kérdést – ugyanúgy, ahogy rengeteg offline boltban is megteszik.

Kiknek ajánljuk?

Mivel e-nyugtát csak Számla Agenten keresztül lehet kibocsátani, ezért olyan helyen alkalmazható, ahol

Gyakorlati példák:

Költségek

Ha e-nyugtát állítasz ki a Számlázz.hu-val, akkor csak a sztenderd Számla Agent díjat kell kifizetned. A nyugtakibocsátás az ingyenes (#free) szolgáltatáscsomagban is elérhető.

E-nyugta (vagy más bizonylatok) darabszáma havonta Havi díj
0 Nincs havi díj
1 – 50 1 905 Ft (1 500 Ft+áfa)
51 – 3 000 6 350 Ft (5 000 Ft+áfa)
3 001 – 10 000 9 525 Ft (7 500 Ft+áfa)
10 001 – 30 000 11 430 Ft (9 000 Ft+áfa)
30 001 – 100 000 19 050 Ft (15 000 Ft+áfa)
100 001 – 300 000 35 560 Ft (28 000 Ft+áfa)

300 000 db bizonylat fölött a díj 100 000 darabonként + 11 430 Ft (9 000 Ft+áfa). A díj a csomag előfizetési díján felül értendő. A fenti díj minden esetben utólag fizetendő a megelőző hónapban kiállított bizonylatok darabszáma alapján.

Fontos: a Számla Agent által létrehozott e-nyugta darabára ingyenes minden csomagunkban, ebben az esetben nem kell darabárat fizetni a kiállított bizonylat után, ellentétben az e-számlával, ahol 6 Ft/db (5 Ft+áfa/db) a díj.

Kezdeti lépések

Ha a számlázásodat már automatizáltad a Számla Agenttel, akkor e-nyugtát is tudsz kiállítani.

Ha még nem kötötted össze a rendszeredet a Számla Agenttel, akkor olvasd el dokumentációnkat és oszd meg a fejlesztőddel is.

Irány a dokumentáció!

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

A Számlázz.hu rendszerében kizárólag Számla Agenten keresztül lehet nyugtát kiállítani, tehát böngészőből, kézzel nem tudsz nyugtát kibocsátani.

A hivatalos e-nyugta ugyanúgy elektronikus aláírással van ellátva, ahogy egy e-számla. A Számla Agentből kiállított elektronikus nyugta viszont önmagában nem rendelkezik elektronikus aláírással. Ebben az esetben az elkészült nyugtát a Számlázz.hu egyrészt visszaadja XML és PDF formátumban, másrészt eltárolja és elérhetővé teszi azt. A tárolt nyugtákat naponta archiválja a rendszer, ezek lesznek azok az archív fájlok, amelyekre digitális aláírás kerül.

Ez rajtad múlik, a Számlázz.hu több megoldást is támogat: Ha készül nyugta PDF, akkor azt akár te, akár mi elküldhetjük a vevődnek. Ahogy neked jobb!

Ha nem kérsz PDF-et, akkor általában a beküldő rendszer helyezi el a nyugtaadatokat valamilyen formában (pl. jegypapírra nyomtatva). 

Miután a nyugta PDF formátumban a Számlázz.hu rendszerében nem jön létre, ezért a nyugtaértesítő emailben nem csatolmányként küldjük a nyugtát, hanem az email törzsben, a levél szövegébe ágyazzuk be a nyugtán szereplő adatokat. A vevőd így brandelt Számlázz.hu-s nyugtát kap, amelyet kinyomtathat. Feltéve, ha szeretné, de reméljük erre nincs szükség.:)

Igen; a nyugta sztornózása esetén csak a sztornózandó nyugta azonosítóját kell beküldeni, a válaszban pedig egy új ID-t adunk vissza és a sztornó nyugtát, aminek a tartalma megegyezik a sztornózottal, de minden összeg negatív előjellel szerepel rajta. Bővebb információt a dokumentációban találsz.

Az öt fontos megkötésből következik, hogy ritkán tudják a webshopok ezt a funkciót használni. Egy webshop esetén csak akkor működik a dolog, ha készpénzzel, vagy azt helyettesítő eszközzel (bankkártya) fizet a vevő, és csak akkor adhatsz nyugtát, ha a vevőd a vásárlás pillanatában fizeti a vételárat – ha előtte vagy utána, akkor már számlát kell kiállítani.

Íme a folyamatábra:

 1. Vásárlási tranzakció (amelyben a vevő bizonyos értékhatár alatt vásárol; a vásárlás ellenértékét készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel (pl. bankkártya) megtéríti és számla kibocsátását nem kéri)
 2. Az általad használt rendszer a nyugta adatait tartalmazó XML fájlt post kérésben elküldi a Számlázz.hu részére.
 3. Számla Agent fogadja az XML fájlt, és létrehozza a nyugtát, majd válaszban visszaküldi az elkészült nyugta adatait (XML és igény esetén PDF formátumban), vagy ha hiba történt akkor a hiba üzenet(ek) leírását.
 4. A visszakapott nyugta XML adatok alapján az általad használt rendszer tetszőleges formátumban előállíthatja a nyomtatásra szánt nyugtát, s azt a vevő rendelkezésére bocsáthatja.
 5. A Számlázz.hu elküldheti közvetlenül a vevő email címére a nyugta adatait.

Jelenleg háromféle nyugtakép közül választhatsz:

 1. Normál, A4-es papírra nyomtatható nyugta, előnézeti képhez kattints ide.
 2. Keskeny nyugtakép, előnézeti képhez kattints ide.
 3. Keskeny, logóval ellátott nyugtakép, előnézeti képhez kattints ide.

Ingyenes, kötelezettség nélküli

Regisztráció