Nyugtakiállítás automatikusan

Számla Agenttel összekapcsolódva e-nyugtát is kiállíthatsz automatikusan.

Próbáld ki megoldásunkat, és egyszerűsítsd le magánszemély vevőid számára a vásárlás folyamatát!

Regisztrálok

FONTOS: Rendszerünkön keresztül a nyugtaadás kizárólag automatizáltan, a Számla Agenten keresztül lehetséges, közvetlenül a Számlázz.hu felületéről, böngészőből, kézzel nyugtát kiállítani nem lehet.

Mi ez pontosan? E-nyugta vagy papíralapú nyugta?

Az általunk kibocsátott nyugta hivatalosan nem e-nyugta, hanem papíralapú nyugta, azonban:

 • a nyugta továbbítható a vevő felé elektronikus úton (email),

 • a kibocsátott nyugtákat a Számlázz.hu automatikusan archiválja a jogszabályban előírt módon, tehát a nyugta egyetlen példányának kinyomtatására sincs szükség.

Ez azt jelenti, hogy a papíralapú nyugta kibocsátásával és elektronikus archiválásával sikerült elérnünk az e-nyugta összes előnyét.

Előnyök

Az e-nyugta előnyei:

 • Bizonylatolási kötelezettség legegyszerűbb és leggyorsabb módja

 • Nem kell bekérni a vevő nevét és címét, csak az e-mail címét

 • Környezetbarát, nem kell papírt nyomtatnod, és valószínűleg a vevőd sem fogja kinyomtatni

 • A papíralapú bizonylat archiválásától is megszabadulsz, elektronikusan archiváljuk a kiállított nyugtákat

Akik már használják az e-nyugtát:

Foodora logo
Jegy.hu
Sziget

Mit tudok tenni a Számla Agenten belül készülő e-nyugtákkal?

nyugtát készíteni

nyugtát sztornózni

nyugta adatokat lekérdezni

nyugtát emailben elküldeni

Mi a különbség a nyugta és a számla között?

 • A kötelező adattartalom szűkebb az e-nyugta esetén, mint számlaadáskor, tehát a nyugtán nem szerepel a vevő neve és címe.

 • A nyugta nem számolható el költségként. Amiből az következik, hogy a nyugtakibocsátás elsősorban magánszemélyek felé történik.

 • Nyugtát csak bizonyos összeghatárig* állíthatsz ki.

 • Nyugtát csak azonnali fizetés (készpénz, bankkártya) esetén készíthetsz.

 • Jól meghatározott tevékenységi körök esetén nyugtát csak online pénztárgéppel állíthatsz ki (tehát ezekben a speciális esetekben Számlázz.hu-val sem bocsáthatsz ki nyugtát). Erről feltétlenül egyeztess könyvelőddel! Ha online pénztárgépet kell használnod, figyelmedbe ajánljuk ezt és ezt a bejegyzésünket.

*Bizonyos összeghatár: 2020. januárjában 900 000 Ft az összeghatár, az ide vonatkozó áfa törvényt (165. § és 159. §) érdemes nyomon követni, ha esetleg változna ez az összeg. „Számlakibocsátási kötelezettség” résznél található a pontos jogszabály>>

Nyugta kiállítás Számla Agenttel

TIPP: Építsd be a rendszeredbe az egyszerű “Kérsz számlát? Nem.” párbeszédet, és máris indulhat a nyugtaadás. Ha az adott vásárlásnál a fenti megkötések teljesülnek, akkor eladóként magad dönthetsz úgy, hogy felteszed ezt a kérdést – ugyanúgy, ahogy rengeteg offline boltban is megteszik.

Kiknek ajánljuk?

Mivel e-nyugtát csak Számla Agenten keresztül lehet kibocsátani, ezért olyan helyen alkalmazható, ahol

Gyakorlati példák:

Költségek

Ha e-nyugtát állítasz ki a Számlázz.hu-val, akkor csak a sztenderd Számla Agent díjat kell kifizetned. A nyugtakibocsátás az ingyenes (#free) szolgáltatáscsomagban is elérhető.

E-nyugta (vagy más bizonylatok) darabszáma havonta Havi díj
0 Nincs havi díj
1 – 50 1 905 Ft (1 500 Ft+áfa)
51 – 3 000 6 350 Ft (5 000 Ft+áfa)
3 001 – 10 000 9 525 Ft (7 500 Ft+áfa)
10 001 – 30 000 11 430 Ft (9 000 Ft+áfa)
30 001 – 100 000 19 050 Ft (15 000 Ft+áfa)
100 001 – 300 000 35 560 Ft (28 000 Ft+áfa)

300 000 db bizonylat fölött a díj 100 000 darabonként + 11 430 Ft (9 000 Ft+áfa). A díj a csomag előfizetési díján felül értendő. A fenti díj minden esetben utólag fizetendő a megelőző hónapban kiállított bizonylatok darabszáma alapján.

Fontos: a Számla Agent által létrehozott e-nyugta darabára ingyenes minden csomagunkban, ebben az esetben nem kell darabárat fizetni a kiállított bizonylat után, ellentétben az e-számlával, ahol 6 Ft/db (5 Ft+áfa/db) a díj.

Kezdeti lépések

Ha a számlázásodat már automatizáltad a Számla Agenttel, akkor e-nyugtát is tudsz kiállítani.

Ha még nem kötötted össze a rendszeredet a Számla Agenttel, akkor olvasd el dokumentációnkat és oszd meg a fejlesztőddel is.

Irány a dokumentáció!

Tudj meg többet a nyugtakiállításról!

A Számlázz.hu rendszerében kizárólag Számla Agenten keresztül lehet nyugtát kiállítani, tehát böngészőből, kézzel nem tudsz nyugtát kibocsátani.

A hivatalos e-nyugta ugyanúgy elektronikus aláírással van ellátva, ahogy egy e-számla. A Számla Agentből kiállított elektronikus nyugta viszont önmagában nem rendelkezik elektronikus aláírással. Ebben az esetben az elkészült nyugtát a Számlázz.hu egyrészt visszaadja XML és PDF formátumban, másrészt eltárolja és elérhetővé teszi azt. A tárolt nyugtákat naponta archiválja a rendszer, ezek lesznek azok az archív fájlok, amelyekre digitális aláírás kerül.

Ez rajtad múlik, a Számlázz.hu több megoldást is támogat: Ha készül nyugta PDF, akkor azt akár te, akár mi elküldhetjük a vevődnek. Ahogy neked jobb!

Ha nem kérsz PDF-et, akkor általában a beküldő rendszer helyezi el a nyugtaadatokat valamilyen formában (pl. jegypapírra nyomtatva). 

Miután a nyugta PDF formátumban a Számlázz.hu rendszerében nem jön létre, ezért a nyugtaértesítő emailben nem csatolmányként küldjük a nyugtát, hanem az email törzsben, a levél szövegébe ágyazzuk be a nyugtán szereplő adatokat. A vevőd így brandelt Számlázz.hu-s nyugtát kap, amelyet kinyomtathat. Feltéve, ha szeretné, de reméljük erre nincs szükség.:)

Igen; a nyugta sztornózása esetén csak a sztornózandó nyugta azonosítóját kell beküldeni, a válaszban pedig egy új ID-t adunk vissza és a sztornó nyugtát, aminek a tartalma megegyezik a sztornózottal, de minden összeg negatív előjellel szerepel rajta. Bővebb információt a dokumentációban találsz.

Az öt fontos megkötésből következik, hogy ritkán tudják a webshopok ezt a funkciót használni. Egy webshop esetén csak akkor működik a dolog, ha készpénzzel, vagy azt helyettesítő eszközzel (bankkártya) fizet a vevő, és csak akkor adhatsz nyugtát, ha a vevőd a vásárlás pillanatában fizeti a vételárat – ha előtte vagy utána, akkor már számlát kell kiállítani.

Íme a folyamatábra:

 1. Vásárlási tranzakció (amelyben a vevő bizonyos értékhatár alatt vásárol; a vásárlás ellenértékét készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel (pl. bankkártya) megtéríti és számla kibocsátását nem kéri)
 2. Az általad használt rendszer a nyugta adatait tartalmazó XML fájlt post kérésben elküldi a Számlázz.hu részére.
 3. Számla Agent fogadja az XML fájlt, és létrehozza a nyugtát, majd válaszban visszaküldi az elkészült nyugta adatait (XML és igény esetén PDF formátumban), vagy ha hiba történt akkor a hiba üzenet(ek) leírását.
 4. A visszakapott nyugta XML adatok alapján az általad használt rendszer tetszőleges formátumban előállíthatja a nyomtatásra szánt nyugtát, s azt a vevő rendelkezésére bocsáthatja.
 5. A Számlázz.hu elküldheti közvetlenül a vevő email címére a nyugta adatait.

Jelenleg háromféle nyugtakép közül választhatsz:

 1. Normál, A4-es papírra nyomtatható nyugta, előnézeti képhez kattints ide.
 2. Keskeny nyugtakép, előnézeti képhez kattints ide.
 3. Keskeny, logóval ellátott nyugtakép, előnézeti képhez kattints ide.

Nyugtát devizában is kibocsáthatsz (a forintosított áfa összege és az árfolyam feltüntetésével), de kizárólag magyar nyelven állíthatod ki, az adatokat magyar nyelven kell szerepeltetni.

Ingyenes, kötelezettség nélküli

Regisztráció