670 943 vállalkozás
801 347 felhasználó
349 887 677 kiállított számla
Megbízott számlakibocsátás és önszámlázás2023-03-14T11:54:05+01:00

Megbízott számlakibocsátás és önszámlázás

 • Sok a beszállítód? Össze-vissza számláznak?
 • Nem az kerül a számlára, ami kellene?
 • Nem úgy, ahogyan a szerződésben szerepelt?
 • Nem pont az elszámolás szerinti összeg?
 • Időnként még az áfakulcsot is elrontják?
 • A számla teljesítési dátumáról pedig ne is beszéljünk…?

Ha ezekkel a problémákkal küzdesz, akkor érdemes tovább olvasnod, mert az önszámlázást és a megbízott számlakibocsátást valószínűleg neked találták ki.

Regisztrálok

A megbízott számlakibocsátás és az önszámlázás kéz a kézben járnak, mindkét esetben arról van szó, hogy nem a szállító állítja ki a számlát, hanem egy harmadik fél (megbízott számlakibocsátás) vagy pedig maga a vevő (önszámlázás). Az önszámlázás a megbízott számlakibocsátás egy speciális esete. Mutatjuk, mi a különbség:

Megbízott számlakibocsátás és önszámlázás közti különbség

A kevésbé vizuális alkatoknak pedig íme három definíció 🙂

Hagyományos számlázás: a szállító a vevő részére kiállítja a számlát.

Önszámlázás: ha a szállító a vevője részére ad megbízott számlakibocsátási meghatalmazást, tehát a számlát a szállító helyett a vevő bocsátja ki. Ilyen esetekben a számlán fel kell tüntetni: „önszámlázás”, melyet rendszerünk automatikusan elvégez a számla kiállítója helyett.

Megbízott számlakibocsátás: a szállító által megbízott harmadik fél állítja ki a számlát a vevő részére.

Tudtad?

Tehát minden önszámlázás megbízott számlakibocsátás, de nem minden megbízott számlakibocsátás önszámlázás! 🙂

Kiknek javasoljuk

Például olyan vállalkozásoknak,

 • akik ügynököket foglalkoztatnak, és havi rendszerességgel fizetnek részükre jutalékot (aminek mértékét a vállalkozás követi nyomon),

 • akiknek túl sok beszállítójuk van, és túl sokszor helytelenül töltik ki feléjük a számlát.

Tevékenységi kör szerint például

 • ételfutár

 • fuvarozó

 • jegyértékesítő vállalkozások.

Előnyök

 • A vevő biztos lehet benne, hogy a számlán az, és úgy szerepel, ami a beszállítóval kötött szerződésben is van

 • Önszámlázás esetén a számla azonnal a vevőnél van, nem kell várnia a beszállítóra

 • Gördülékenyebb és gyorsabb üzleti folyamatok

 • Kevesebb adminisztráció az alvállalkozókkal

 • A beszállítók hamarabb megkaphatják a kifizetéseket

 • Nyugtát adnak alvállalkozóid?

  Ez sem akadály: a megbízott nyugtakibocsátást neked találták ki! A megbízott számlakibocsátás és önszámlázás szolgáltatás az elektronikus nyugtakiállítás szolgáltatásunkra is kiterjed.

  Figyelem! Nyugta létrehozása jelenleg csak automatikusan, API-n keresztül,  Számla Agent szolgáltatásunkkal lehetséges.

Fontos: A beszállítóddal/megbízóval köss írásbeli szerződést

Mivel a megbízott számlakibocsátás, illetve önszámlázás esetén nem az adófizetésre kötelezett állítja ki a számlát, ezért mindenképpen írásbeli szerződés szükséges. Segítségül készítettünk egy szerződésmintát, melyet itt találsz.

A Számlázz.hu-val te is egyszerűen és gyorsan bevezetheted a megbízott számlakibocsátást vagy azon belül az önszámlázást, és így megrendelőként számlázhatsz beszállítóid helyett.

Költségek

A szolgáltatás havi díja 31 750 Ft (25 000 Ft+áfa), amelyet csak utólag kell kifizetned.

A havi díj összege független attól, hogy vállalkozásod hány beszállító nevében számláz. Ez azt jelenti, hogy a teljes beszállítói hálózatod számlázását kézben tarthatod a fenti fix költséggel.

Egyéb felmerülő változó költségek: megbízott számlakibocsátás, illetve önszámlázás esetén mind az e-számla, mind az esetlegesen használt Számla Agent szolgáltatás költségeit a megbízott viseli. Tehát megbízottként állíthatsz ki e-számlát a megbízó fiókjában akkor is, ha a megbízó fiókja az ingyenes (#free) csomagban van.

Gyakori kérdések

Ha megbízottként szeretnél számlázni, akkor csatlakozási kérést küldhetsz a megbízó számlázási fiókja felé. Ehhez lépj be a Számlázz.hu fiókodba, és a Vezérlőpulton (bal felső számla ikon) a “Csatlakozni szeretnék egy céghez” menüpont alatt keresd meg a kívánt vállalkozást, és pipáld be a “Megbízott számlakibocsátás” opciót.

Nem, a megbízott felhasználó csak azokat a számlákat látja, amelyeket ő maga bocsátott ki. Ez azt jelenti, hogy a beszállító (a megbízó cég) a saját fiókját egyéb számlakibocsátásra is használhatja: nem kell félnie attól, hogy a többi számlájába a megbízott vállalkozás „belelát”.

Igen, de itt is él a megkötés: a Számla Agenttel kapcsolatot tartó felhasználó (bejelentkezési név) csak egyetlen fiókhoz férhet hozzá. Ebben az esetben ez a megbízó fiókja. A Számla Agent költségeit a megbízott viseli.

Igen, ha ugyanazon szállítóval szeretnél több számlát kiállítani magadnak, akkor a Számlázz.hu esetében ez történhet Excel (CSV) fájl alapján is.

A megbízónak (beszállítónak) mindössze egy ingyenes (#free) fiókot kell regisztrálnia, nem szükséges előfizetnie. A számlakibocsátással járó költségek (pl. e-számla, Számla Agent, tömeges számlagenerálás) a megbízottat (önszámlázót) terhelik.

Igen, van arra is lehetőség, hogy a megbízó számlakibocsátó fiókját a megbízott automatikusan létrehozza (automatikus regisztráció). Erre egy specializált Számla Agent rendszerhívás szolgál, melynek részleteit itt találod. További információért vedd fel velünk a kapcsolatot.

Még több infó az önszámlázásról és megbízott számlakibocsátásról

A megbízott számlakibocsátás Jedi-trükkje

A sok beszállítóval vagy ügynökhálózattal működő vállalkozások részére igazi kín az alvállalkozói számlák begyűjtése. De a begyűjtés még hagyján - vajon az és úgy szerepel a számlán, amit [...]

Önszámlázás bevezetése

A probléma Sok a beszállítód? Össze-vissza számláznak? Nem az kerül a számlára, ami kellene? Nem úgy, ahogyan a szerződésben szerepelt? Nem pont az elszámolás szerinti összeg? Időnként még az [...]

Önszámlázás és megbízott számlakibocsátás

Mi az a megbízott számlakibocsátás? Megbízott számlakibocsátás akkor történik, amikor nem az értékesítő (szállító) állítja ki a számlát, hanem ezzel a feladattal harmadik személyt bíz meg. Megbízhatja a számlakibocsátással [...]

Ha további kérdésed van, írj nekünk, és mi örömmel segítünk!

Ingyenes, kötelezettség nélküli

Regisztráció