Interjúsorozatunkban megkérdezzük a menedzsment négy tagját arról, hogy számukra milyen munkahely a Számlázz.hu. Ügyvezető, IT-, és ügyfélszolgálati vezető után következzen a Számlázz.hu egyik “lelke”, a pénzügyi terület vezetője. A negyedik interjúban Angyal Tímeával ismerkedhettek meg, aki akkor érkezett, amikor a Számlázz.hu Akadémia egyik ismert “professzora”, Gier Mária szülési szabadságra indult.

Ahogy a többi interjúban, Timi téged is először a korábbi munkahelyeidről szeretnélek kérdezni: mesélnél, milyen helyeken dolgoztál ezelőtt?
– Tavaly volt 20 éve, hogy elkezdtem dolgozni, és a könyvelőtől egészen a főkönyvelőig, pénzügyi vezetőig mindenféle területet végigjártam. Elsőként könyvelőirodában kezdtem, ahogy sokan ezen a területen, de a legtöbb időt, több mint 12 évet, reklámügynökségeknél, médiaügynökségnél töltöttem el. Volt ezek között 35-40 fős magyar ügynökség, nemzetközi reklámügynökség 120 fővel, és volt szintén magyar, 12-14 fős médiaügynökség is.

Laikusok kedvéért elárulod, hogy mi a legnagyobb különbség a főkönyvelő és a pénzügyi vezető munkája között?
– A főkönyvelőnek leginkább a számviteli törvényt kell betartania és betartatnia, a könyvelésre kell fókuszálnia: a főkönyv és a beszámoló elkészítése a fő feladata. A pénzügyi vezető szélesebb területet fog át, a pénzügyi folyamatokkal, költségtervezéssel foglalkozik, a pénzügyi asszisztenseket felügyeli, riportol a vezetők, esetleg a nemzetközi tulajdonosok felé. A pénzügyi vezetőnek a főkönyv egy riportolási alap, a főkönyvelő elősegíti a pénzügyi vezető munkáját.

Ami rögtön bejött, és amit meg kellett szokni

Tavaly június elején érkeztél a Számlázz.hu-hoz. Még emlékszel, mi volt az, ami akkor megfogott a kiírásban?
– Igazából nem is akartam mindenáron váltani. A gondolat már megérett bennem, de egy kis szünetet szerettem volna beépíteni a két munkahely közé. Azért beadtam a jelentkezésemet a Számlázz.hu-hoz, és végül sikerült. Úgy gondoltam, hogy ha ebben a cégben minden olyan, számomra fontos kritérium megvan, amit keresek egy munkahelyen, akkor miért várjak tovább.
A reklámügynökségekben mindig a gazdasági vagy pénzügyi osztály munkájával kellett elsősorban foglalkozni. Néha egy-egy brainstormingba bevontak minket, de nem vagyok marketinges, sem kreatív, így a tevékenység egészében nem tudtam részt venni. A Számlázz.hu-nál a termékből adódóan már eleve a terület közel áll hozzám. Sok adózási területet érint a munkám, amit szintén nagyon szeretek (mivel adótanácsadó végzettséggel is rendelkezem), és imádom a jogszabályokat, illetve a problémamegoldást: ha felmerül egy kérdés, utánanézni, megkeresni a hátterét. Úgy érzem, hogy itt nemcsak a pénzügyi területen, hanem a program tesztelésében, az ötletelésben, a fejlesztésben is tudok segédkezni, el tudom mondani a véleményemet, ez abszolút motiváló számomra.

Gyakorlatilag házon belül van egy beépített könyvelői nézőpontunk, ami valóban nagyon “szerencsés” egy számlázóprogram fejlesztése esetében. Hogyan vonódsz be a Számlázz.hu fejlesztésébe?
– Igen, az ügyfélszolgálatosok is egyre többször kérdezgetnek ilyen irányú dolgokat tőlem, és ebben nagyon szívesen támogatom őket. Nyilván amikor én sem tudok valamit fejből, akkor utánajárok, vagy nekem is külső konzulens segít. Vagy például a SMARTBooks fejlesztésnél is előjött, hogy milyen jó egy újabb szakértői nézőpont. Úgy gondolom hasznos visszajelzéseket tudtam adni.

Az elején rögtön mélyvízbe ugrottál, mert a babázni induló Marcsit váltottad a pénzügyi vezetői poszton. Mik voltak az első benyomásaid, ahogy elkezdtél gyorsvágtában betanulni, miben érezted másnak ezt a céget, mint más munkahelyeket?
Mikor idekerültem, úgy gondoltam, hogy az eddigi szakmai tapasztalatomat jól fogom tudni kamatoztatni, és így is történt. Meglepő volt, hogy mindenkitől azt hallottam, hogy “ez egy nagyon jó cég, nagyon jó a közösség, mindenkinek a véleménye számít, mindenki odafigyel a másikra”, és ez valóban így van. Tényleg azt tapasztaltam, hogy nincsenek klikkesedések, ez nagyon fontos egy munkahelyen. Mindig jókedvűen jövök be dolgozni, és látom, hogy legtöbbször mások is jókedvűek, vagy ha valakinek rosszabb hangulata van, akkor próbáljuk támogatni. Balázs is mindig mondja, hogy az ő feladata csak az, hogy jó hangulat legyen, és tényleg fontos, hogy nyugalmat áraszt a többiek felé. Úgy érezzük, hogy biztonságban vagyunk ennél a cégnél.

Hogyan dolgozik a menedzsment, hogy működik egy pénzügyi technológiai cég vezetése?
– Először furcsa volt számomra, hogy a menedzsment meetingek is nyitott ajtónál zajlanak. Ez egyáltalán nem szokványos se a multi cégeknél, se kisebb cégeknél, de mostanra megszoktam. Ennek is van egy pozitív üzenete a munkatársak felé. Minden egyes menedzsment mítinget úgy kezdünk, hogy mindenki mond egy pozitív hírt: sokszor észre se vesszük, hogy valami éppen pozitív, vagy hogy történt velünk valami jó, ez pedig felhívja rá a figyelmünket. Ráadásul ez eleve ad egy nagyon jó hangulatot az egésznek, nevetgélve állunk neki a feladatoknak.

számlázz.hu pénzügyi vezető 2

Amióta megérkeztél a Számlázz.hu-hoz az elmúlt fél év során körülbelül 40%-kal nőtt a felhasználóink száma, ami brutális növekedés egy átlag magyar céghez képest. Hogyan éled meg, hogy egy ilyen dinamikusan fejlődő cégnél dolgozol? Nyújt ez neked sikerélményt?
– Nagyon élvezem! Nagyon inspirál, és szükségem is van erre a pozitív stresszre. Nem szeretem, ha nincs munka, és csak lébecolunk. Volt olyan munkahelyem, ahonnan azért jöttem el, mert láttam, hogy ott már nincs szükség az én munkámra, amit tudtam, azt már megtettem, innentől fogva már nem kihívás. Itt ebből a szempontból is abszolút otthon érzem magam, folyamatosan találok új kihívásokat. Például a marketing rendszeresen átküldi nekem az adózással érintett blogcikkeket ötletekért. Vagy szívesen segítek az ügyfelektől beérkező kérdések megválaszolásában, ami adózást érint. Nagyon szeretek segíteni az embereknek, főleg szakmai dolgokban, és támogatni, tanítani a kollégákat. Styggel (Stygár László, szolgáltatásfejlesztési vezető – a szerk.) is nagyon szívesen beszélgetek. Jókat tudunk együtt ötletelni, ezt például nagyon szeretem ebben a cégben. Rengeteg okos ember van, és nagyon jókat lehet vitázni vagy értekezni, ez nagyon hiányzott korábban.

Kávék, reggelik, kollaboráció

Elmeséled egy munkanapodat, hogy telik az érkezéstől gépzárásig?
– A kávé mindenképp fontos… 🙂 Bejövök, elkészítem a kávét, beszélgetünk a kollégákkal. Utána végignézem az emaileket: ezek a szokásos napi rutinok, a bankolás, számlák feldolgozása, a könyvelővel való egyeztetés. A munkám 50%-át tudom előre tervezni, és 50%-a ad hoc jellegű. A nehezebb ügyfélkapcsolati ticketek, adózási kérdések, vagy a program tesztelése ilyenek. Általában délelőtt megcsinálom ezeket a pénzügyi rutinokat, aztán elmegyek ebédelni. A Számlázz.hu-ban úgy látom nagyon sok embernél kulcskérdés az étkezés, nagyon szeretünk enni. 🙂 Volt kolléga, aki azt mondta, hogy a felmondási indokai között lesz, hogy túl sokat kell enni a Számlázz.hu-ban és itt nem lehet diétázni. 🙂 Délutánra hagyom általában a ticketeket, amit az ügyfélkapcsolatosok átküldenek, mert pénzügyes segítségre van szükség a megoldásokhoz, vagy ilyenkor tudok egy-egy riportban elmerülni.
A heti rutinok közé tartozik a menedzsment míting, és a szerdai Számlázz.hu Reggeli. Minden héten bosszantom a férjemet azzal, hogy lefotózom és átküldöm neki – de ha nem, akkor is már várja, hogy küldjem. Most a héten pont én voltam soron, és a fotó láttán azt mondta, hogy akkor mostantól otthon is ez az etalon 🙂 Bettivel kéthetente szoktunk egy megbeszélést tartani, ő tartozik közvetlenül “hierarchiában” hozzám. Havi rutinokban pedig ott a Visma: a hónap első hete talán a leghúzósabb, ekkor készítjük a riportokat a norvég anyacég felé. Ez megfeszített időszak, mert a könyvelőnek (külső könyvelővel dolgozunk) 2-3 napja van arra, hogy elkészítse a záró főkönyvet az előző hónapra, nekem szintén 2-3 napom arra, hogy mindent ellenőrizzek, és elkészítsem a havi riportokat.

Norvég anyacég, kiemelkedően sikeres üzleti eredmények, folyamatosan és dinamikusan növekvő ügyfélszám – ez egy tök jó cég, szerinted milyen szuperképességekkel rendelkezik ahhoz, hogy tartani tudja ezt a tempót?
– Az egyik szerintem az, hogy előre gondolkodunk. Könyvelőként, pénzügyi szakemberként nekem is mindig határidőkhöz kell alkalmazkodnom. Sosem szerettem azt, ha mondjuk hónap 20-a az áfabevallás, akkor csak 20-án délután 4-kor vagyok kész a bevallással. A riporttal is szeretek előző este kész lenni, ha valami még eszembe jut, másnap reggel ránézek, és legyen időm korrigálni benne (saját magamat is ellenőrzöm ezzel). Ezt látom a Számlázz.hu-ban is: nem az a cél, hogy határidő napján 24 óra 00-kor kész legyünk, hanem mindig előre gondolkodunk. A fejlesztés mindig arra törekszik, hogy határidő előtt elkészüljünk. Például amikor 2018. július 1-től életbe lépett a 100 ezer forint alatti áfatartalommal rendelkező számlák online adatszolgáltatása a NAV felé. Ez most nyáron újra változni fog, vagyis az összes vállalkozás számára kiállított számlát be kell küldeni a NAV-nak. Nálunk úgy fog történni, hogy előtte egy hónappal vagy két héttel már ott fogunk ülni felkészülve, és várjuk, hogy élesedjen a NAV rendszere. Emellett nagyon fontosak ebben a cégben az emberi tényezők. Jól érezzük bent magunkat, és szerintem ebben Balázsnak is nagy szerepe van. Sokszor így elmondva kis apró dolognak tűnik, hogy tényleg odafigyel az emberekre. Úgy érezzük, hogy nem kell halálra stresszelni magunkat a munkahelyen, és így is lehet, könnyedén dolgozni. Nyilván az is számít, hogy a Graphisoft Park nagyon jó munkakörnyezet, itt vagyunk a zöldben, nagyon szép irodában, le lehet menni sétálni egy kicsit a Dunapartra. Fontos, hogy hova járunk be.
És leginkább az, amit nem is gondoltam volna kívülről, hogy itt minden ilyen tudatosan van felépítve. Egon (Kis Ervin Egon, a Számlázz.hu stratégiai tanácsadója – a szerk.) mindig megmondja, hogy mi várható, milyen irányba menjünk. Kívülről látszódott, hogy jó cég, de nem gondoltam, hogy ennyire tudatosan építkezik.

Amit csak a stratégia tudhat

Miért olyan fontos az üzleti stratégia ebből a szempontból?
– Nagyon sokszor saját magunknak állítjuk fel a határidőket. Jó, van olyan, hogy a NAV-hoz, meg jogszabályi változásokhoz alkalmazkodnunk kell, de amúgy olyan határidőket állítunk fel, amit stresszmentesen lehet teljesíteni. Én csak azt látom, hogy Attila (Tóth Attila, IT-vezető) elmondja a hétfő déli IT státuszon, hogy miket és hogyan tervezünk, és pár héten belül ezek teljesülnek. Könnyedén adja elő ezt az egészet, nem próbál főnökösködni, teljesen emberi egyszerűséggel irányítja a dolgokat. Sokszor azt hiszi az ember, hogy attól jó egy cég, hogy “úú, milyen menedzsmentje van”.

Nincs itt sok bullshit, hanem egyszerűen mindenki hozzátesz a dolgokhoz, és ettől működik a gépezet.

Megosztanál magadról egy kis “bulvár” információt? Mit csinálsz munka után, hogy néz ki az életed?
– Mivel van két, most már nem is annyira pici gyerekem, 7 és 9 évesek, gyakorlatilag ők teszik ki minden szabadidőmet. A kisfiam jégkorongozik, tehát rengeteg időt töltünk a jégpályán, meg különböző tornákra, versenyekre járunk, de ezt nagyon élvezem. Nagyon jó szülői gárda jött ott össze, a gyerekek is jól szórakoznak, meg a szülők. is Nagyon szeretek utazni, amikor csak tehetem, az egész családdal, vagy csak a férjemmel utazgatunk. Hetente egyszer-kétszer próbálok időt szakítani a sportolásra is.

Te vagy jelenleg a Számlázz.hu menedzsmentjének egyetlen aktív női tagja. Tapasztaltál valaha bármit (akár jót, akár rosszat), hogy ebben a pénzügyi-technológiai világban női vezetőként esetleg másként kell helyt állnod?
– Egyáltalán nem. Szerencsém van, a férjem támogat mindenben, biztos hátteret nyújt. Amikor munkát szerettem volna váltani, abszolút támogatott benne, és amikor tanulni szerettem volna a gyerekek mellett, abban is. Az adótanácsadói képzést az egyik gyerek születése után végeztem el, a TB- és bérügyi előadóit a másik gyerkőc mellett. Mostani munkámhoz ez utóbbi nem szükséges, de a pénzügy-számvitel területén amit lehetett, elvégeztem. Erősségemnek érzem, hogy minden területet többé-kevésbé ismerek. Ha nem is lehet mindent tudni, de azt tudom, hogy mit hol kell keresni, hol kell utánaolvasni.

„Pénzügyes polihisztor”

Kialakult rólad egy kép bennem, hogy egy valódi “pénzügyes polihisztor” vagy. Mennyire találó ez így?
– Pénzügy-számvitel területen belül talán igen. Elárulom, van egy gazdasági informatikus végzettségem is (bár azt le szoktam tagadni :). Sokszor mondták, hogy válasszak egy szakterületet. Amikor a nagy multi reklámügynökségnél voltam, akkor is a 120 főnek én készítettem a bérszámfejtését, és imádtam a munkaügyet is, ez nekem egy szerelem. Itt a Számlázz.hu-nál sokat tudom használni az adótanácsadást, imádom a jogszabályokat, a Visma felé készítendő riportoknál a kontrollerként szerzett tapasztalatomat tudom kamatoztatni. Tehát igazából minden területben igyekszem megtalálni a szépségét, mindegyik közel áll hozzám valami miatt.

számlázzhu. pénzügyi vezető 3

Mik a jövőbeli terveid, hogy látod magad 10 év múlva?
– Nagyon szeretném magam itt a Számlázz.hu-ban látni 10 év múlva. Most úgy érzem, hogy a helyemen vagyok. Emlékszem, mikor idejöttem, Balázs megkérdezte, hogy szakmailag ez elég lesz-e nekem a nagyobb nemzetközi cégek után. Nyilván a napi szintű pénzügyi rutin, amit csinálok, nem lenne elég, de pontosan az, hogy folyamatosan megyünk előre, együtt ötletelve a többiekkel, állandóan változik a jogszabályi környezet, mindig jön valami új, ez nagyon motivál.
Régebben általában külön irodában voltam, úgy szerettem dolgozni, de itt (ügyfélkapcsolatosokkal, Zoliékkal egy szobában) tényleg olyan jó a hangulat! Múltkor is volt egy eset, hogy a banki ügyfélszolgálattal kellett egyeztetnem valamit, és annyira rámszálltak Zoliék, úgy elkezdtek röhögtetni, hogy élő vonalban gyakorlatilag a születési dátumomat nem tudtam elmondani, hogy beazonosítsanak. Ki kellett mennem az irodából, mondtam a telefonba, hogy “elnézést, de itt nem lehet dolgozni”. Itt nincsenek szabályok, hogy most beszélek a bankkal, és akkor mindenki maradjon kussban, hanem belefér, vállalom, hogy rögzített vonalon a pénzügyi vezető elröhögte az egészet. Azért sokszor jólesik, hogy délután négy körül kiürül a szoba, és nyugodtan tudok dolgozni, mert az is kell, de nagyon jó, hogy ilyen a hangulat. Nem mindegy, hogy hol töltöd a napodat.

Nevezd meg légy szíves, hogy kinek az interjúja következzen utánad, és miért?
– Az első fél évben sokat hallottam azt a nevet hogy Kristó Zoli (az autokatát fejlesztő Riport Applications vezetője – a szerk.), de sokáig nem találkoztunk személyesen, úgyhogy legyen ő. Azért is logikus lenne, hogy utánam következzen, mert nagyon jó számviteli szakember, a Meyer & Levinson egyik vezetője. Kíváncsi vagyok, ki áll emögött a szuper szolgáltatás mögött, amit autokatának hívunk.