2021 a változások éve

Nagyító alatt az egyéni vállalkozók és a kkv-k számlázási gyakorlata

Mi változott 2021-re?

nav-online-szamlazas-valtozasok

Három lépésben bevezetésre került a számlaadat-szolgáltatási kötelezettség a NAV felé.

Ma már minden egyes számlának el kell jutnia a NAV rendszerébe, függetlenül attól, hogy az áfás vagy sem, és – akár külföldi, akár belföldi – adóalanyok vagy magánszemélyek számára állították-e ki azokat.

Bővebben
kata_szigoritasok_valtozasok

Szigorúbban szabályozzák a katás adózást.

Magánszemély már csak egyetlen jogviszonyával összefüggésben lehet kisadózó és szigorították a kapcsolt vállalkozási jogviszony feltételeit is. Megadóztatták az egy kifizetőtől származó 3 millió forintot meghaladó bevételeket is: belföldi kifizető esetén kifizetőjüket, külföldi kifizető esetén magukat a vállalkozásokat terheli adóteher.

Bővebben

Hogyan számlázunk 2021-ben?

Hogyan számlázunk?

Míg 2020-ban még egyértelműen a kéziszámla tarolt, ma az online számla uralja a kkv-k és egyéni vállalkozók számlázási szokásait.

 • Az online számlázóprogramot használók aránya 65%-ra nőtt az egy évvel korábbi 35%-ról.

 • Az online számlázó felhasználóinak kb. fele más számlázási módszert is alkalmaz.

 • Még mindig elég magas (38%) a kézi számlatömböt (is) használók aránya. A kkv-k többsége hátrahagyta a kéziszámlát, már csak 18%-uk alkalmazza. Az egyéni vállalkozók 58%-ánál még megfordul a kézi számlatömb.

 • Online számlázni a legtöbben még mindig nagy képernyőn szeretnek, a mobil számlázás nem túl népszerű.

A Számlázz.hu felhasználók 10%-ának lapul már csak számlatömb a fiókjában. Te még mindig használsz kéziszámlát?

Ezért érdemes váltanod
Akik kézi számlatömböt használnak

Mi lesz veled kata adózás?

Adózási formák
 • A kata adózás továbbra is az egyéni vállalkozókra jellemző, kkv-kra nem.

 • Csökkent a kata adózók aránya az egyéni vállalkozások között a tavalyi évhez képest, de 46%-uk továbbra is katás.

 • A Számlázz.hu felhasználói között ugyanakkor kismértékben növekedett a katások aránya, jelenleg 43%-uk kata adózó.

A Számlázz.hu katás felhasználóinak ez a válasza

Többségük 3 millió Ft felett nem szándékozik belföldre számlázni, és olyanok is akadnak, akik a 3 millió forint feletti külföldre történő számlázást fogják mellőzni. Szükség esetén hajlandóak inkább új ügyfeleket keresni, így a 12 milliós keretük kihasználását több kifizetőtől várják. Sokan vannak várakozó állásponton is – vajon mit hoz a jövő? Az autokatát mindenképp érdemes használni, hogy mindig pontos képed legyen az adózási teendőkről!

Ők már online számlázót (is) használnak

Nem meglepő, hogy az adatszolgáltatási kötelezettségnek köszönhetően sok a friss felhasználó az online számlázóknál. De hogy ennyire?

 • A felhasználók 47%-a az utóbbi egy évben kezdett el online számlázóprogramot használni.

 • A kkv-k között kevesebb (41%), az egyéni vállalkozók között több (54%) a maximum 1 éves online számlázási fiókkal rendelkező felhasználó.

 • A Számlázz.hu felhasználóinak több mint a fele az elmúlt egy évben regisztrált (több mint 250 000 új felhasználó 2020-ban).

Milyen számlázót választanak?

Milyen számlázót használnak?

Habár a NAV ingyenes Online Számla rendszere kézenfekvő megoldásnak tűnik, sokan felismerték, hogy a Számlázz.hu megfelel a jogszabályi követelményeknek, és egy egyszerű beállítást követően automatikus az adattovábbítás a NAV felé. Még több infó a NAV Online Adatszolgáltatásról itt!

 • A kkv-k és egyéni vállalkozók közül a Számlázz.hu-val számláznak a legtöbben.

 • A NAV Online Számlázó a második legtöbbek által használt rendszer.

 • A többi szolgáltató piaci részesedése meg sem közelíti a piacvezető Számlázz.hu-t.

 • A Számlázz.hu felhasználói között találunk olyanokat is, akik a NAV Online Számlázót vagy egyéb piaci számlázóprogramot is használnak.

Mi van a számlázáson túl?

Milyen szolgáltatásokra nyitottak?

A vállalkozások jelenleg is számos többletfunkciót használhatnak Számlázz.hu fiókjukban, amely üzletmenetüket segíti. Hogy ezekre valós igény van, azt a reprezentatív kutatás is igazolta!

 • Jellemzően a nagyobb, régebb óta online számlázó, fizetős szolgáltatást is igénybe vevő, több számlát kiállító vállalkozások a nyitottabbak a többletfunciókra.

 • Összességében a kkv-k közel fele szívesen venné, ha számlázóprogramjában több dolgot intézhetne, míg a Számlázz.hu felhasználói az átlagnál is nyitottabbak: közel kétharmaduk szeretne minél több adminisztrációs teendőt számlázóprogramjában elvégezni.

 • A legnépszerűbb kiegészítő funkciók között az előlegszámla/díjbekérő kiállítás, az automatikus fizetési felszólítás, a megrendelőlap/munkalap/teljesítési igazolás küldése és a bejövő költségszámlák megjelenítése szerepletek, de örömmel veszik a felhasználók azt is, ha bankszámlájukat összeköthetik a számlázóprogrammal, vagy ha az egyben könyvelőprogramot is kínál számukra.

Jó hír az integrált rendszerekre fogékony vállalkozóknak

A Számlázz.hu-ban tudtok előlegszámlát és díjbekérőt is kiállítani, és fizetési felszólítást is küldhettek. Ezen kívül lehetőség van:

És ez még nem minden!

Valós igény van a különböző pénzügyi és adminisztrációs rendszerek minél hatékonyabb, automatizált összekapcsolására. A Számlázz.hu PARK-ban minden vállalkozó az aktuális üzleti céljait leginkább szolgáló digitális megoldásokat legózhatja magának össze.

Irány a PARK!

A kutatásról

A reprezentatív kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készítette

Megkérdezett célcsoport:
Kis- és középvállalkozások (társas vállalkozások), telefonon megkérdezve
Egyéni vállalkozók online megkérdezéssel az NRC NetPaneljén
Számlázz.hu felhasználók online megkérdezéssel

Társas vállalkozások esetében a megkérdezettek a számlázás és a pénzügyi adminisztráció terén döntéshozó személyek voltak.

Töltsd le a sajtóközleményt és a kutatás grafikonjait!