James Bond életét egy rakás kütyü segíti folyamatosan. Mindegyik kütyüre igaz azonban, hogy csak egy speciális helyzetben használhatók – akkor viszont életet mentenek. Ebben a cikkben egy ilyen “életmentő” kütyüről lebbentjük fel a fátylat, azonban ez számodra csak akkor érdekes, ha:

  • automata számlakibocsátással dolgozol (Számla Agent),
  • és olyan deviza alapú számlát bocsátasz ki,
  • amelynek van áfatartalma.

Ilyenkor ugyanis a számlán kötelezően fel kell tüntetni a számla könyveléséhez alkalmazandó devizaárfolyamot. Ez a devizaárfolyam bármelyik banké lehet, és a Számla Agent felé mindkét adatot továbbítanod kell: az árfolyamot is, és a bank nevét is. “Informatikusul” mindez így néz ki:

<arfolyamBank>MNB</arfolyamBank>
<arfolyam>313.2</arfolyam>

A számla adatai nálad, a számlakibocsátónál rendelkezésre állnak (mit számlázol és kinek), azonban az éppen aktuális devizaárfolyam “megszerzése” nem triviális feladat. Valójában nemcsak azért, mert ehhez fel kell venned a kapcsolatot valamelyik bankkal (vagy a bank honlapjával), de az alkalmazott árfolyam értékének meghatározása sem triviális. Például szombaton nem jegyez külön árfolyamot egyetlen bank sem, ezért ilyenkor a pénteki árfolyamot kell alkalmazni – kivéve ha karácsony csütörtök-péntekre esik, mert ünnepnapokon sem jegyez árfolyamot a bank. Ez tehát azt jelenti, hogy a december 27-én, szombati napokon kibocsátott deviza alapú számlákon a szerdai árfolyamot kell alkalmazni, hiszen az volt az utolsó munkanap.

Ha fentieket bonyolultnak találod és szabadulnál ettől a tehertől, akkor van egy jó hírünk: mostantól a Számlázz.hu a Magyar Nemzeti Bank összes árfolyamát automatikusan beemeli a Számla Agenttel készített számlákra is (a kézzel készített számlák esetén ez már több éve működik egyébként).

A te feladatod mindössze annyi, hogy ha a Számla Agenttel számlázol deviza alapú számlát, akkor a Számlázz.hu felé küldendő XML fájlban add meg a devizanemet és az “MNB” banki kódot, de az árfolyamot NE! Valahogy így:

<arfolyamBank>MNB</arfolyamBank>
<arfolyam></arfolyam>

Ebben az esetben ugyanis a Számlázz.hu automatikusan lekérdezi a Magyar Nemzet Bank aktuális dátumra vonatkozó devizaárfolyamát, és azt “ráteszi” a számlára. Így segít téged ismét egy okos automatizmus abban, hogy a vállalkozásodra és a vevőidre koncentrálhass – a dögunalmas devizaárfolyamok helyett.

james-bond-es-a-kemeny-valuta

Kipróbálnád? Hozd létre saját számlázási fiókodat most azonnal!

Regisztrálok