Meghoztuk a Számlázz.hu aktuális helyzetjelentését a NAV online számlázás világából! Hétfőn elindult az éles regisztrációs lehetőség a „NAV online számla” rendszerében.

Most arra bátorítunk titeket, hogy hajtsátok végre ezt az egyszerű regisztrációt itt, hiszen ezeket az adatokat már a Számlázz.hu-s számlázási fiókotokba be tudjátok rögzíteni, ezzel teszitek a fiókotokat „NAV online számlakésszé”. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy már most elküldenénk a NAV rendszerének a számláitokat, amelyek a jogszabályban előírt feltételeknek megfelelnek, hiszen a jogszabály életbe lépésének határideje csak 2018. július 1. lesz.

A Számlázz.hu fiókotokat viszont már most fel tudjátok készíteni a NAV online számlázásra, ennek hatására tud majd jogszabálykövetően működni a számlázási fiókotok. Amit erről az időszakról tudnotok kell, az az, hogy ha kibocsátotok egy olyan számlát, amit a jogszabály szerint a Számlázz.hu-nak július 1. után továbbítania kell a NAV rendszere felé, az úgy fog működni, hogy ti ebből valójában semmit nem fogtok észrevenni: a megszokott módon kibocsátjátok a számláitokat, és minden szükséges tevékenységet a Számlázz.hu észrevétlenül fog végrehajtani, el fogja küldeni a számláitokat a NAV rendszere felé, de csak azt, amely a jogszabályban előírt feltételeknek megfelel.

Ha neked van számlázási fiókod a Számlázz.hu-n, akkor az abban lévő adatok, illetve az összes számla a te birtokodban van, így ezeket számodra bármikor elérhetővé tesszük. Ennek része lesz az is, hogy a Számlázz.hu részletes információt fog neked szolgáltatni számlánként arról, hogy az a NAV-jogszabály szerint beküldésre került-e a NAV részére, vagy sem.

Két helyen fogjuk ezt megjeleníteni részetekre: (pontos leírás a GYIK-ban)

  • az egyik a számla adatlap, ahol kiírjuk, hogy a jogszabály melyik pontja írta elő azt, hogy ezt a számlát be kellett-e küldeni a NAV-hoz, és hogy mi ezt beküldtük. Illetve ha nem kellett beküldeni, mert például az áfatartalom 100 ezer ft feletti, de de a vevő magánszemély, akkor ez is meg fog jelenni a számla adatlapon. 
  • Ezen kívül a Számlázz.hu egyik nagyon gyakran használt információs forrása az áfalista, amely egy Excel alapú lekérdezés, ez is tartalmazni fogja ezt az információt, ráadásul olyan módon, hogy segítsük a könyvelőd munkáját. A könyvelőd nagyon könnyen fogja tudni ellenőrizniaz áfalista segítségével hogy minden rendben ment-e, a megfelelő számlákat beküldtük-e a NAV részére.

A lényeg tehát az, hogy a startpisztoly eldördült, a NAV online számla rendszerében az éles regisztrációt már végre lehet hajtani. Ha van erre öt perced, azt javasoljuk, hogy te is tedd ezt meg, és írd be az ehhez szükséges adatokat a számlázási fiókodba.

Izgulnod neked nem kell, hiszen több teendőd nincs, a Számlázz.hu felkészül a jogszabályi változásokra, és mindent elvégez, ami ehhez szükséges.

Ha viszont van izgulós vállalkozó ismerősöd, bátran küldd tovább neki a lenti videót, meg fogja köszönni. Jövő héten ismét jelentkezünk az aktualitásokkal még fontosabb és izgalmasabb hírekkel! 🙂 Kövesd Facebook-oldalunkat vagy a YouTube-csatornánkat!

Szeretnél többet tudni a NAV online számlázásról?