Szemfüles vállalkozóként észrevehetted, hogy 14 év után 2019 májusától már a számlázási fiókodban található díjbekérők kifizetettségét is lehet adminisztrálni. Ez azt jelenti, hogy beállíthatod bármelyik díjbekérőnél, hogy azt kifizették-e, és ha igen, akkor mikor és milyen módon (átutalás, készpénz, stb.)

A funkció a szokásos helyen, a bizonylat alatti “műveleti sávon” érhető el.

Na de mi történhetett 14 év után, ami szükségessé tette a díjbekérők kifizetettségének nyilvántartását is? Másként kérdezve: ha az elmúlt 14 évben megvoltunk a funkció nélkül, akkor miért kellett ezt ennyi idő után elérhetővé tenni?

Ugyanazért, ami miatt 100 évvel ezelőtt “lecseréltük” a lovakat autókra. Pedig milyen aranyos állatok, és előtte évezredeken át segítettek a túlélésben és a termelésben, sőt, világbirodalmak felépítésében!

Sokak számára a számlázás ma csak kötelező nyűg: vásárlás esetén számla (vagy nyugta) kibocsátása kötelező, különben az adóhatóság a körmünkre koppint. A Számlázz.hu-sok többsége azonban ennél jóval előrébb tart: náluk a számlázás egy – sokszor automatizált – folyamat része. A Számlázz.hu esetén nem egyszerűen számláznak: sokkal inkább pénzügyi folyamatok által működtetik, üzemeltetik a vállalkozásukat.

Ennek legékesebb példája az autokassza szolgáltatás, amikor számlázási fiókodat integrálod a banki folyószámláddal, azaz a bankszámláddal. Ma (2019 május) ezt még csak MagNet Bankos folyószámláddal teheted meg, de több nagy bankkal együtt gőzerővel dolgozunk a további integrációs lehetőségeken.

Az autokassza lényege dióhéjban:

  • ha a vevőd átutalással egyenlíti ki a számlád vagy díjbekérőd,
  • ez a bejövő átutalás automatikusan “párba áll” a kifizetett számlával vagy díjbekérővel,
  • sőt: díjbekérő kifizetése esetén automatikusan el is készül a számla (a díjbekérő alapján)
  • és a Számlázz.hu a számlát el is küldi automatikusan a vevőd részére.

Ez egy fárasztó és unalmas feladat (folyamat), amelyet eddig emberek végeztek. A Számlázz.hu esetén azonban már gépek (programok) végzik fáradhatatlanul és sokkal inkább hibamentesen.

A fenti működés pontos “végrehajtásához” azonban szükséges pontosan tudni, hogy a beérkező átutalás számlához vagy díjbekérőhöz kapcsolódik. Ha a vevődnek díjbekérőt küldesz, és a vevőd díjbekérőre utal, akkor muszáj először a díjbekérőt “kiegyenlítetté tenni” ahhoz, hogy a díjbekérőből (automatikusan) készült számla is kiegyenlítetté váljon. Ráadásul a számla ilyenkor nem egyszerűen csak kiegyenlítetté válik (szintén automatikusan!), hanem látszik az is, hogy pontosan melyik volt az a bejövő átutalás, amely a kiegyenlítettséget “okozza”. Az az átutalás, amely eredetileg egy díjbekérőhöz tartozott, és amely díjbekérőből immár (automatikusan) számla lett!

Ilyenkor ha megnézed az adott számla kifizetettségi információit, láthatod a hivatkozást a bejövő átutalásra.

Egy “sima”, hagyományos, kézzel készült számla (vagy díjbekérő) kifizetettség így néz ki:

Ha a azonban a számlát az autokassza párosította a korábban kibocsátott számlával vagy díjbekérővel, akkor a kifizetettség így néz ki:

Látható, hogy itt a kifizetés dátuma és összege nem módosítható, hiszen itt valójában a számla kifizetettsége egy bejövő banki átutalási tételre hivatkozik.

Így épül fel a háttérben, teljesen automatikusan a kapcsolat a díjbekérő, a banki bejövő tételsor és a kibocsátott számla között. Ez a kapcsolat teszi majd lehetővé, hogy ezek az adatok így, összekapcsolva, mondhatni “könyvelésre kész” állapotban menjenek át a könyvelődhöz, egyenesen (és azonnal, és online) a könyvelési rendszerbe.

Így talán már értheő, hogy itt nem csupán a díjbekérők kifizetettségi állapotáról beszélünk, sokkal inkább egy integrált, automatikus könyvelési/pénzügyi/folyamatvezérléses rendszerről, amely elérhető mind a 130 000 Számlázz.hu-s vállalkozásnak!

Egyszerű? Nagyszerű? Forradalmi? Próbáld ki, és döntsd el, melyik jelző illik rá leginkább!