A kata változások kapcsán egy dedikált űrlapon tehettétek fel a kérdéseiteket, amire látszólag nagy igény volt, hiszen sokan írtatok nekünk. A kérdéseitek megválaszolására az RSM Hungary okleveles adószakértőjét, Bíró Ágnest kértük meg. A leggyorsabban érkező kérdéseket és témákat videóban válaszoltuk meg, amit megtalálsz a YouTube csatornánkon, a fennmaradó kérdésekre pedig itt, a blogcikk sorozatunkban találod meg a választ. Az első részben a vállalkozás szüneteltetésével és megszűnéssel kapcsolatos témaköröket jártuk körül.

Kérdéseitek:

A kata változások kapcsán kérnék tájékoztatást:
jelenleg 2022.01.01-től (3 évig) szünetelő, 2013. óta Katás egyéni ügyvéd teendőiről szeretném kérni a tájékoztatásotokat (Nav, Önkormányzat-Hipa, stb. bejelentési kötelezettségek, záróbevallások, űrlapok, határidők, teendők stb.),
– bevételem a 2022. évben nem volt, áa mentes voltam eddig/korábban,
– kell-e záró, vagy bármely egyéb bevallást benyújtanom a 2022. évről, ha egész évben szüneteltettem az ügyvédi tevékenységemet, és fogom is a teljes 2022. évben? Bevételem nem volt és nem is lesz 2022-ben?
– Önkormányzathoz kell-e és ha igen, meddig kell bejelentkezni újból az ipa kapcsán, vagy bevallást benyújtani?
– A katából kikerülés után előreláthatólag átalányadót (áfa mentes) választanám.
– Amennyiben 2022-ben egész évben szüneteltetted az egyéni vállalkozást, akkor is kötelezett vagy záróbevallást beadni a 2022. évről.

Az átalányadózásba ugyanakkor be kell jelentkezned a szüneteltetés ellenére is 2022. október 31-ig a 22T101E nyomtatványon (vagy ezt megteheted év végén is 2023-ra vonatkozóan, ha biztosan szünetelteted a tevékenységed 2022-ben). Az önkormányzathoz jelen gyakorlat szerint nem kell újra bejelentkezned, mivel egyéni vállalkozásod már nyilván van tartva, csak adózási formája változik meg. A vállalkozásod legfeljebb 3 évig szüneteltetheti tevékenységét.

Fontos: a tevékenységet folytató egyéni vállalkozó az átalányadózás következő adóévre történő választásáról vagy annak megszüntetéséről az előző évre benyújtott személyijövedelemadó-bevallásban nyilatkozhat. Ez a nyilatkozat a visszavonásig érvényes.” (forrás: NAV Info füzet). Tehát, ha most nem választod, akkor VSZJA alatti adózó leszel 2022-ben, és 2023-ra az SZJA bevallásban fogja tudni választani az átalányadózást.

Eddig mellékállású KATA-s egyéni vállalkozó voltam. Még nem döntöttem el, hogy megszüntessem-e a vállalkozásomat, vagy az év hátralévő időszakára szüneteltessem azt, mert az idén már biztosan nem fogok számlát kiállítani, de az ilyen irányú tevékenység folytatása is kérdéses még januártól. Mivel jelenleg nincs könyvelőm, abban kérném a segítségeteket, hogy:
Mik a pontos teendőim akkor, ha szeptember 1-től megszüntetem az egyéni vállalkozásomat?
– Mit és hova kell bejelenteni, beküldeni?
– Mi a teendőm akkor, ha egyelőre csak szüneteltetem?
– Amennyiben nem szüntetem meg, és az átalányadózást választom, akkor mindenképpen be kell nyújtani a 22T1041-es űrlapot?
– Ha igen, változás bejelentésként vagy új bejelentésként kell kitölteni? Melyik pótlapot kell kitölteni?
– Ha szüneteltetem a vállalkozást, bejelentkezem az átalányadózás alá, és nem lesz kiállított számlám már ebben az évben, akkor az év hátralévő időszakában lesznek-e adminisztrációs teendőim a vállalkozásommal kapcsolatban?

Ha megszünteted az egyéni vállalkozásodat, akkor a következő teendőid vannak:

  • A webes ügysegéden be kell jelentened az adóhatóságnak (és ezzel az önkormányzatnak is) a vállalkozás megszűnését.
  • Ha volt tevékenységed 2022-ben (tehát nem szünetelt a vállalkozásod egész évben), akkor be kell adnod 30 napon belül (tehát augusztus 31-ei megszüntetés esetén szeptember 30-ig) a 22KATA záróbevallást, haa vállalkozás egész évben szünetelt, akkor is szükséges.
  • Ha nem a tételes iparűzési adó hatálya alá tartozol és nem szünetelt egész évben a vállalkozásod, akkor be kell adni a záró iparűzési adóbevallást is (ennek kapcsán érdemes érdeklődnöd a székhely szerinti önkormányzatnál).

Ha nem szünteted meg a vállalkozást, de szeptember 1-től szüneteltetni fogod, és az átalányadózásba szeretnél átlépni:

  • be kell adnod 30 napon belül a 22KATA záróbevallást,
  • ha nem a tételes iparűzési adó hatálya alá tartozol, akkor be kell adni a záró iparűzési adóbevallást,
  • be kell jelentened a webes ügysegéden keresztül a vállalkozásod tevékenységének szüneteltetését szeptember 1-től,
  • a kamarának írnod kell egy levelet, amelyben bejelented a vállalkozás szüneteltetését. Elegendő az oldalukon ellenőrizni, hogy megkapták-e az információt a szüneteltetésről. Ha nem, akkor van lehetőség az oldalon is bejelenteni azt.
  • be kell adnod az átalányadózás választására vonatkozó nyilatkozatodat, a 22T101E nyomtatványon október 31-ig (vagy ezt megteheted év végén is 2023-ra vonatkozóan, ha biztosan szünetelteted a tevékenységed 2022-ben). Fontos: a tevékenységet folytató egyéni vállalkozó az átalányadózás következő adóévre történő választásáról vagy annak megszüntetéséről az előző évre benyújtott személyijövedelemadó-bevallásban nyilatkozhat. Ez a nyilatkozat a visszavonásig érvényes.” (forrás: NAV Info füzet). Tehát, ha most nem választod, akkor VSZJA alatti adózó leszel 2022-ben, és 2023-ra az SZJA bevallásban fogja tudni választani az átalányadózást.

A 22T1041-es nyomtatványt (biztosítotti bejelentkezés) be kell adnod akkor is, ha szünetelteted a vállalkozásod. Erről részletesen itt olvashatsz az autokata tudáscentrumában.

Szüneteltetés alatt nincs teendőd az év végéig a vállalkozásoddal kapcsolatosan.

❓Nekem 2022.06.30-tól szüneteltetve lett a vállalkozásom. Van-e bármilyen kötelezettségem (záróbevallás, megszüntetés), ami szükséges lehet?

Igen, be kell adni szeptember 30-ig a záróbevallást (22KATA), továbbá ha nem a tételes iparűzési adót választottad, akkor a záró ipabevallást is, egyes önkormányzatok tételes (fix) ipásként is kéretik az. Ha nem budapesti és 06.30-tól kezdődött a szüneteltetés, akkor 30 napon belül be kellett volna nyújtanod a 22HIPAK nyomtatványt is.

Ha meg szeretnéd szüntetni a vállalkozást, akkor azt a webes ügysegéden keresztül megteheted, ha pedig folytatni szeretnéd, akkor választanod kell új adózási módot szeptember 25-ig (új kata) vagy október 31-ig (átalányadózás), egyéb esetben átkerülsz a főszabály szerinti adózás, a vszja – vállalkozói személyi jövedelemadó alá.

❓Ha egész évben szüneteltettem a katás vállalkozást (már az elôzô évben is), milyen bejelentési kötelezettségeim vannak? Gondolok itt a záróbevallás, HIPA stb. kérdésekre. Pl.a HIPA zárva lett a szünetelés miatt – ennek ellenére most is kell? Elôre is köszönöm a választ.

Ha egész évben szüneteltetted a vállalkozásodat, akkor is kell záróbevallást beadnod.

Viszont ha folytatni szeretnéd majd a vállalkozási tevékenységet, akkor választanod kell új adózási módot (új kata, átalányadózás), vagy egyéb esetben a vállalkozói személyi jövedelemadózás lesz rád az érvényes.

❓A kérdésem az lenne, hogy záró bevallást kell készítenie minden katás vállalkozásnak, annak is, aki továbbra is katázhat? Ez csak a 22KATA bevallást jelenti, vagy pedig az önkormányzat felé is el kell készíteni a záróbevallást?

Igen, minden katás vállalkozónak be kell adnia a záró kata bevallást (22KATA). Ha nem a tételes iparűzési adót választottad, akkor iparűzési adóbevallást is kell beadni (a pontos részletei kapcsán még érdemes infomálódnod). Mivel a régi kata megszűnik, ezért ez az új katázókra is vonatkozik, sőt esetükben fontos az is, hogy a tételes iparűzési adót is újra kell választaniuk.

❓Ha 2021 februártól szüneteltetem a mellékállású KATÁS vállalkozásom és szeretném megszüntetni, van most teendőm?

A megszüntetést be kell jelentened a webes ügysegéden, záróbevallásodat nem be kell adni, akkor isi, ha egész évben szüneteltetted a tevékenységed és az önkormányzatnak is jelezned kell a vállalkozási tevekénységed megszűnését.

❓Egyszerűen nem áll össze a kép: most akkor mennyit számlázhatok áfa és büntetőadó-mentesen, 12 milliót vagy 18 milliót? Mennyiben változik ez, ha augusztustól szüneteltetem a vállalkozásom? Ha nem szüneteltetem, akkor szeptembertől már csak 4 millió Ft-ot számlázhatok áfamentesen?

El kell különíteni a két bevételi értékhatárt (korábban azért nem merült fel ez a probléma, mert egybeesett a kedvező adózású kata és az alanyi áfamentesség értékhatára). Tehát 40%-os büntetőadó nélkül 12 millió Ft-ot számlázhat augusztus 31-ig egy katás, egész évben működő vállalkozás. De ha 18 millió Ft-ot számláz, akkor a 12 millió Ft feletti bevételeire már áfát kell felszámítania, és innentől áfa-bevallást kell beadnia minden negyedévben (tehát, ha valaki 18 millió Ft-ot kiszámlázott augusztus 31-ig, akkor a 40 %-os adóval is számolnia kell az áfán túl)

A szüneteltetés nincs hatással az áfára, csak a kata-keretre, tehát ha valaki augusztus 31-ig 12 millió Ft-ot számláz ki, majd szünetelteti a vállalkozását év végéig, akkor mind a büntetőadót, mind pedig az áfát el tudja kerülni.

Ha nem szünetelteted a vállalkozásodat szeptember 1 után, akkor egész évre vonatkozóan érvényes a 12 millió Ft határ az áfamentesség vonatkozásában. Tehát ha még katásként augusztus 31-ig kiszámláztál 12 millió Ft-ot, és folytatod a tevékenységed átalányadósként (vagy akár új katásként), akkor áfamentesen többet már nem számlázhatsz az átalányadózás keretei között sem. De ha csak 10 millió Ft-ot számláztál augusztus 31-ig, akkor nem merül fel sem büntetőadó, sem pedig áfa, amennyiben az év hátralévő részében legfeljebb 2 millió Ft-ot számlázol. Büntetőadó csak akkor lenne ebben az esetben, ha 6 millió Ft-ot (4 hónap * 1,5 millió Ft) túllépnéd új katásként. Átalányadózóként nincs büntetőadó, viszont ott nagyon kell figyelni a bevételi értékhatárokra.

Összefoglalva: az áfamentes keret változatlanul 12 millió Ft az egész évben realizált bevételeidre. 2022-ben a régi kata-időszak és az átalányadózás (vagy új kata, vállalkozói szja) bevételeit az áfában együtt kell figyelembe venni. Ezt a keretet nem csökkenti a szüneteltetés sem. A 18 millió Ft-os értékhatár csak a kedvező kata adózásra vonatkozik, ha a teljes összeget kihasználod év végéig, akkor a 12 millió Ft-ot először meghaladó bevétellel átkerülsz az ún. áfa-körbe, ahol áfakötelezettségeid is lesznek.

❓Ha most átjelentkezik a vállalkozás átalányadózásba, attól függetlenül még tudok augusztusi hónapban számlát kiállítani a régi kata rendszerben? Miután átjelentkezik a vállalkozás (pl. augusztus 25-én), nem tudok számlát kiállítani a régi katásként? Ha végül úgy döntök októberben, hogy törlöm mégis a vállalkozást, akkor megtehetem? Mik lesznek a teendőim abban az esetben?

A katából továbbra is csak hónap végén van lehetőség kijelentkezni. De ha valaki pl. augusztus 1-én átlépett más adózási módba (ekkor az új kata még nem élt!), az nem számlázhat már augusztusban katásan. Tehát, ha a régi kata alanyiság 2022. augusztus 31-vel szűnik meg, úgy az eddig a napig kiállított számlák még a régi kata szerint adóznak, feltéve, hogy a teljesítés is megtörtént. Ha bejelentkezel az új kata alá, majd végül megszünteted az új katás vállalkozásod, akkor a megszűnés évében, illetve az azt követő évben nem lehetsz megint katás, ha esetleg egy új ev-t hoznál létre.

A vállalkozás törlésének októberben is ugyanazok a lépési, mint most, azaz:

A szüneteltetés kapcsán a következő videóinkban is találsz hasznos infókat:

Amennyiben a te kérdésed nem fért bele a cikksorozatunk első részére, semmi pánik! Folytatjuk hamarosan a második résszel. További tájékozódásért nézd meg a kata után döntéstámogató oldalunkat is. Ha további kérdésed lenne, írj kommentet Facebook-on a bejegyzés alatt!

Hogyan tovább? Segítünk!

Elvesztél? Semmi pánik! Nálunk a mentőöv! Döntéstámogató oldalunk segítségével közelebb kerülhetsz a számodra ideális adózási forma megtalálásához. Egy helyen az összes határidő és teendő.

Mutasd az utat
Kata után