Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2023.10.20. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

A Számlázz.hu és a QUiCK – legkevésébé sem titkos – boszorkánykohányájában újra kifőztünk egy tuti receptet az egyéni vállalkozóknak, és a visszajelzéseitek alapján az ízekre sincs panasz 😊. Miről is van szó? A Számlázz.hu vezérlőpultján (a jobb oldali sávon) már eléred a keret- és adófigyelő kijelzőnket, ami adózási formádnak megfelelően az átalányadózáshoz kapcsolódó vagy a katás feladataid és teendőid kipipálásához nyújt segítséget és digitális támogatást.

A segítő funkciókról bővebben 💻

Alanyi adómentes keretkijelzés

A 12 millió forintos alanyi adómentes (AAM) kereted alakulását valós időben követheted a kijelzőn. Ha már megközelíted a limitet, pirosra vált a kiszámlázott összeget jelölő sáv. Abban az esetben, ha meghaladod az alanyi adómentes kereted, automatikusan átkerülsz az áfakörbe, ami extra adminisztrációs teendőkkel és költségekkel jár, ezért érdemes rajta tartanod a szemed.

Átalányadó/kata keretkijelzés

Ha új katásként, vagy átalányadózóként folytattad vállalkozásod, számolnod kell különböző bevételi értékhatárokkal, amiket ha átlépsz, szintén nehezítő tényezőkkel kell szembenézned.. A megoldásunkban pontos képet kapsz arról, hogy “meddig nyújtózkodhatsz még”, hogy ne kerülj át számodra kedvezőtlenebb adózási formába.

Aktuális teendőid kijelzése

Kijelezzükszámodra, hogy új katásként vagy átalányadózó egyéni vállalkozóként milyen kötelező teendőid vannak a következő időszakra, és ezekre milyen határidők vonatkoznak. Milyen teendőid lehetnek? Bevallások elkészítése, járulékok fizetése, szja előleg fizetése, kamarai tagsági díjak fizetése, kata adó befizetése stb.

További részleteket a funkciónkról itt olvashatsz.

Mire van szükség a megoldáshoz? 🧡

A fenti funkciók használatához 2 fontos dologra van szükséged. Rendelkezned kell #start, #digital vagy #profi Számlázz.hu és QUiCK Számlabox szolgáltatáscsomaggal.
A fiókodba bejelentkezve vagy ide kattintva az “onboarding” regisztrációs sorvezetőnk végig fogja a kezed és végigvisz a teljes folyamaton: elirányít a csomagválasztókhoz és minden szükséges beállításhoz. A “beszállás” során az adataid megadásához a rendszer át fog kalauzolni a QUiCK-be. A keretkijelzés és teendők előnézetéhez nem kell később belépned ide, ezek az adatok mind ott lesznek a Számlázz.hu vezérlőpultodon.

A bevallások elkészítéséhez (pl. 58-as bevallás ), vagy összetettebb pénzügyi műveletekhez azonban egy gombnyomással át tudsz ugrani a QUiCK felületére és támogat a teljes folyamatban a program, így egyszerűen és átláthatódan intézheted az adminisztrációs teendőidet.

Van-e szükség könyvelőre? 📚📗

Vállalkozóként az adminisztrációra csökkentésére érdemes törekedned, hogy ne a vállalkozói értékteremtés szempontjából felesleges feladatokkal kelljen foglalkoznod. Ilyen például könyvelésed is, valamint ezen a gyakranváltozó területen folyamatosan képben kell lenned a legfrissebb jogszabályok követelményeivel, ezért ha teheted, mindenképpen ajánljuk, hogy dolgozz együtt könyvelővel.

Digitalizálódj a könyvelőddel együtt

Szerencsére az új megoldásunk sokat segít a jogszabályi kötelezettségek, aktuális teendőid lekövetésében, így ha könyvelőddel közösen használjátok, akkor lehettek a leghatékonyabbak. A Számlázz.hu és QUiCK közös környezete a könyvelési tranzakciókat magasabb szinten automatizálja, mint a hagyományos könyvelési technológia. Így könyvelőddel is egy magasabb értékű együttműködést tudtok kialakítani, még a bonyolultabb helyzetekben is. Kevesebb időt kell fordítani az adminisztrációra, és több időtök lesz a szakmai konzultációra. Bármikor láthatjátok/követhetitek aktuális kereteidet és teendőidet, ami könyvelődnek is nagy segítség lesz.

Kizárólag könyvelővel együtt használd, ha áfa körös egyéni vállalkozó vagy, vagy vannak munkavállalódid vagy külföldi ügyfeleid.

Merre tart a fejlesztés? ⚙️

Az új katatörvény bevezetése óta nagyon rövid idő telt el, így a megoldás jelenleg béta verzióban működik. Mi várható még a közeljövőben?

  • könyvelői nézetek és akciók
  • szünetek, inaktív időszakok és jogviszonyváltások kezelése

Folyamatosan fejlesztjük a ti igényeidnek megfelelően, így ha bármilyen észrevételed vagy javaslatod van, írd meg nekünk.

Ez nem hasonlít az autokatához? 🧐

Dehogynem! Mind szellemiségében, mind technikailag ugyanannak a szakmai stábnak a munkájával fogsz találkozni. Az autokata szakértői csapata a QUiCK-ben folytatja azt, amit már sikerre vitt több mint 10.000 régi katás vállalkozással.

Mi lett az autokatával?

Az autokatát a korábbi jogszabályi környezetnek és kifejezetten a régi katások vállalkozói igényeinek megfelelően építette fel és fejlesztette folyamatosan az autokata csapata, hogy a lehető leghatékonyabban segítsen téged. Az életbe lépett változások miatt azonban az autokata szolgáltatás kivezetése mellett döntöttünk. A fentiekről minden autokata előfizetőt átfogóan és részletesen tájékoztattunk e-mailben. Amennyiben bármilyen kérdésed lenne, vagy elakadnál, keresd bátran ügyfélszolgálatunkat!

Tehát volt autokatásként vagy újdonsült vállalkozóként nincs más teendőd, mint elkezdeni használni az új keret és adózási támogató megoldásunkat, amit ide kattintva tehetsz meg!

  • További részleteket itt olvashatsz adózási támogatásunkról.
  • Ha még nem sikerült eligazodnod a kata változások útvesztőjében és a megfelelő adónemet keresed, kataután.szamlazz.hu oldalunkon találsz segítséget.
  • Folyamatosan frissülő tartalmakért pedig keresd fel YouTube csatornánkat, Facebook és Instagram oldalunkat vagy olvasgasd többi bejegyzésünket.