Az év vége közeledtével egyre többet számolsz, a terveidet és a megrendeléseidet is teljesíteni szeretnéd, de úgy látod, nem vagy a pénzednél? A legtöbb vállalkozás nem rendelkezik folyamatosan akkora tőkével, amely fedezi a költségeit és a növekedését elősegítő beruházásokat. Vajon a hitelfelvétel a legjobb megoldás? Mutatjuk, miért jársz jobban a faktoringgal.

A finanszírozás kérdése sok vállalkozásnak kihívást jelent, főleg akkor a hosszú fizetési határidős – jellemzően 30, 60, 90 napos – számlák miatt a saját bevétele akár 3 hónapig az üzleti partnereinél áll. Mit lehet tenni ilyen esetben? Nagyvállalatok hosszú évek óta választják a faktorálást likviditásuk, stabil cash-flowjuk biztosítására, de már itthon sem a nagyok kiváltsága az Európa-szerte terjedőben levő finanszírozási forma. A Flexibillel közös faktoring szolgáltatásunkkal egy kisvállalkozás is egyszerűen, gyorsan és teljesen digitálisan a pénzéhez juthat szinte azonnal. Mégis a hitelfelvétel jut elsőre az eszedbe, ha a pénzre van szüksége a vállalkozásodnak? Jogos a kérdésed: a faktorálás tényleg a kisvállalkozói hitelek reális alternatívája?

Tisztázzuk a fogalmakat: a hitel és a faktoring

Egy kis ismétlés sosem árt: a likviditás kulcskérdés. Alapvetően céged fizetőképességét határozza meg: hogy van-e elég fedezeted arra, hogy aktuális fizetési kötelezettségeidnek eleget tegyél. Ha erre nem vagy képes – és veszélybe kerül a likviditásod – plusz pénzt kell bevonnod a vállalkozás működésébe. Ennek lehet eszköze a hitel és a faktorálás is.

Annak ellenére, hogy hasonló problémát oldanak meg, a két pénzügyi termék között alapvető különbségek vannak. Míg a hitelezés két fél, a hitelező (jellemzően egy bank) és az adós (a vállalkozás) között létrejövő kapcsolat, a faktoring három szereplő: az eladó, a vevő és a faktorcég között zajlik.

Jelentős különbség, hogy a hitel egy olyan összeget előlegez meg, amit még nem kerestél meg (adósságod keletkezik), faktorálás esetén viszont az elvégzett munka alapján keletkezett saját bevételedet kapod kézhez, mindössze sokkal korábban, mint a fizetési határidő.

Leegyszerűsítve az történik, hogy a faktorcég “megveszi” az aktív számláidat, és előre kifizeti neked az értékének legnagyobb részét (kb. 90%-át). A vevőd pedig efelé a cég felé kell, hogy rendezze a tartozást a megszokott fizetési határidővel, ekkor te a maradék összeget is megkapod a faktorcégtől (egy alacsony szolgáltatói díj levonását követően). Likviditási gondok kiküszbölve, helyrebillen a cash-flow egyensúly.

☝️ Miért jó vállalkozásodnak a faktoring? Korábbi cikkünkben összefoglaltuk!

5 ütős érv a faktoring mellett: ezért jobb, mint a hitel

#1 Könnyen hozzáférhető vs. szigorú szabályok

Hitelhez jutni nem könnyű: a bank jellemzően vizsgálja a vállalkozás költségeit, az előző év árbevételt és a nyereséget is. Üzleti tervet kérnek, és döntésüket kockázatkezelési elemzés alapján hozzák meg. A faktoring szolgáltatás használatához ezzel szemben nem kell hitelképesnek lenned, hiszen a faktorcég elsősorban vevőid pénzügyi helyzetét, fizetési hajlandóságát, megbízhatóságát vizsgálja, nem pedig a te cégedét.

#2 Alacsony jutalék vs. drága hiteltörlesztés

A hitel sokba kerül neked. Sikeres elbírálás esetén ugyan egy nagyobb összeg jelenik meg a bankszámládon, de ezzel együtt tartozásra is szert teszel. A törlesztőkön felül kamatköltségekkel is számolnod kell, és az eszközeidet (pl. ingatlan, gép) is elzálogosíthatja a hitelintézet, amelyeket így eladni sem tudsz. Faktorálás esetén viszont nincs szükséged fedezetre, nem lesz tartozásod, és a saját bevételeidet arra használhatod fel, amit fontosnak ítélsz. A szolgáltatásért cserébe pedig a Számlázz.hu előfizetéseden, egy alacsony (jellemzően kb. 1%-os) faktoringdíjon és kamaton kívül nem kell fizetned. Itt tudsz kalkulációt készíteni, pontos ajánlatot pedig azután kapsz, hogy Számlázz.hu fiókodból elidítod a szerződéskötést.

#3 Azonnali finanszírozás vs. hosszú hitelbírálat és futamidő

Hitelkérelem esetén hosszú az elbírálás folyamata: legalább 2–6 hetet vesz igénybe. Ha likviditási problémák ütik fel a fejüket, ez túl hosszú idő ahhoz, hogy orvosolni tudd azokat (pl. új áru vásárlásával). Faktoring esetén akár már 24 órás határidővel is jóváhagyják a legelső igényedet (előminősített vevők esetén ennyi sem kell), de ha már szerződtél, akár aznapi folyósításra is számíthatsz. A faktoring futamideje is általában nagysegrendileg rövidebb a hitelénél, legfeljebb a számlafizetési-határidőig tart (vö. a nem ritkán 10 évre szóló hitelekkel).

#4 Rugalmasság vs. szerződéses kötöttségek

A rugalmasság fontosságát a mai világban nem kell hangsúlyozni, és azt sem, hogy az üzleti életben milyen fontos a gyors döntéshozatal. A vállalkozói hitelt jellemzően valamire kapod, nem fordíthatod akármire, és nem lehet állandóan lehívni. Faktorálás esetén nemcsak azáltal nagyobb a szabadságod, hogy saját bevételeddel gazdálkodhatsz (előbb), de a kereted is rugalmasabb, mint egy szerződésben rögzített hitelösszeg. Bármikor módosíthatod, hogy hány partnerrel kapcsolatban, és mely számlákra szeretnéd alkalmazni. Mivel hónapok helyett órák alatt lefolynak a tranzakciók, kiszámítható növekedésre számíthatsz, ezzel pedig a keresletre is rugalmasabban tudsz reagálni.

#5 Digitális megoldás vs. bonyolult adminisztráció

A hitel igénylése általában bonyolult folyamat: rengeteg papírmunka, amellett, hogy a személyes ügyintézés “fájdalmaival” is jó eséllyel találkozol. A faktoring viszont lehet akár 100%-ban digitális. Például akkor, ha a számlázódból közvetlenül indítod. 🙂 Néhány kattintás és meg is vagy, nézd meg, milyen egyszerű!

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a hitelfelvétel sosem indokolt: ha stabil lábon áll a vállalkozásod, nem vagy időnyomás alatt, egy-egy  projektet finanszírozására keresel forrást, és nem jelent problémát a törlesztőrészletek teljesítése, nem kell elzárkóznod a vállalkozói hiteltől. De ha vannak hosszú lejáratú számláid, mindenképpen javasoljuk, hogy szállj ringbe a faktoring segítségével, és vedd fel a kesztyűt a likviditásodat fenyegető tényezőkkel szemben!

Érdekel a faktoring