Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2023.12.12. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

A kérdés egyszerű: mi a jobb, a pénz hetekkel, hónapokkal később, vagy majdnem ugyanannyi pénz most? A mai infláció mellett a legtöbben valószínűleg nem gondolkoznak sokat a válaszon. Mutatjuk, miért jó, ha nem kell megvárnod, hogy a lassan fizető vevőid kiegyenlítsék számláikat.

Neked is vannak olyan partnereid, akikkel hosszú fizetési határidőt szabtatok meg a szerződésben? Ez teljesen normális. Egyes iparágakban, multinacionális vagy nagyobb cégek esetében bevett gyakorlat, hogy 30, 60 vagy akár 90 napra vállalják a kifizetést, mert erre vannak berendezkedve. Ha nagy értékű számlákat állítasz ki lassan fizető vevőknek, biztosan megérzed, ha sokáig kell várnod a pénzedre. Biztos, hogy a legjobb megoldás nézni ki az ablakon? Szerencsére van lehetőség máshogy is alkalmazkodni a helyzethez, ráadásul anélkül, hogy a partneri viszonyok kárát látnák ennek.

Mi ez az egész?

Van egy finanszírozási forma, amelynek segítségével pénzre válthatod kiállított számláidat még a fizetési határidő előtt: ez a faktoring. Gyakorlatilag eladod a számlakövetelésedet egy külső cégnek, amely átvállalja a várakozás költségét, és a számlád szinte teljes értékét azonnal kifizeti neked. A beszállítód pedig e cég felé fogja rendezni a tartozását a fizetési határidőig. Ha a kifizetés megtörtént, te ezzel a “közbeiktatott” szereplővel számolsz már csak el, és kézhez kapod a szolgáltatás díjával csökkentett fennmaradó összeget.

Természetesen ennek is van költsége, de ez elenyésző, főleg akkor, ha számításba veszed a megoldás előnyeit.

5+1 nyomós érv a faktorálás mellett

1. Pénzügyi stabilitást biztosít

Az a pénz, ami még nincs a bankszámládon, még bizonytalan, hiába megbízható a partnered. A bizonytalanság pedig – főleg a mostani instabil gazdasági viszonyok között – az egyik legnagyobb kockázat a vállalkozásod számára. A faktoring segítségével helyrebillentheted céged likviditását, egyensúlyba hozhatod a cash flow-d, és a bevételeid is kiszámíthatóbbak lesznek általa.

2. Anyagi előnyhöz jutsz

Miközben vársz a lassan fizető vevőidre, a számlák nem kamatoznak, és semmilyen egyéb haszonnal nem járnak számodra. Nem nehéz belátni, hogy a most kézhez kapott pénz jóval többet ér. Ráadásul azáltal, hogy nem kell a fizetési határidők nyomon követésével foglalkoznod, csökkennek az adminisztrációs feladataid és költségeid, így több időd lesz a vállalkozásodra. Az idő pedig – mint tudjuk – pénz.

3. Cselekvőképessé tesz

A tehetetlenség az egyik legrosszabb érzés. Van pénzed, hiszen megdolgoztál érte, de nem tudsz hozzáférni… A hamarabb befolyt pénzt viszont új termékekre, új projektekre fordíthatod, sokkal szabadabban dönthetsz arról, milyen megrendelést vállalsz el. Fedezni tudod nem várt kiadásaidat, bővítheted az eszközparkod, új kollégákat vehetsz fel, és még számtalan módon profitálhatsz abból, ha a faktorálás által befolyt összeget azonnal vissza tudod forgatni a vállalkozásodba.

4. Ellenállóbb leszel a piaci változásokkal szemben

Mindezzel pedig természetesen javulhat a piaci pozíciód is. A Covid-járvány óta tudjuk, hogy az újratervezés képességére, az agilis alkalmazkodásra kiszámíthatatlan időkben hatalmas szükség van. A faktoring által a váratlan helyzetekre könnyebben tudsz reagálni, és ezáltal versenyelőnyretehetsz szert nehéz gazdasági körülmények között is.

5. Jó üzleti kapcsolataid lesznek

A faktoring szolgáltatás igénybevételéhez vevőid pénzügyi helyzetét, megbízhatóságát, fizetési hajlandóságát folyamatosan értékelik. A monitorozásnak köszönhetően biztos lehetsz abban, hogy vevőid rendezni fogják a tartozásukat. Ráadásul te is biztosíthatod partnereidet arról, hogy még stabilabb alapokon fog állni beszállítói tevékenységed, hiszen a faktoring által meg tudod őrizni fizetőképességedet

+1 itt a digitális megoldás!

Elindult a Számlázz.hu digitális faktoring szolgáltatása, ahol egyenesen a számlázási fiókból lehetséges finanszírozást kérni. Ebben partnerünk a több mint 15 éves tapasztalattal rendelkező BÁV Faktor digitális megoldása, a Flexibill.

Ha van olyan számlád, amely megfelel a faktorálási feltételeknek, Számlázz.hu fiókod fiókgazdája és adminisztrátorai vezérlőpultján és a kimenő számlák oldalán elérhető a faktorálás lehetősége. Köss szerződést vevőidre, hogy bármikor azonnal készpénzre válthasd a nekik kiállított számláidat!

Tudj meg többet a faktoringról