Az, hogy a generációkutatás egy egyre meghatározóbb tudományággá nőtte ki magát, egyáltalán nem meglepő, ugyanis – többek között – a növekedő átlagéletkornak köszönhetően egyre több generáció képvislőjének kell megtalálni egymással a közös hangot a családi ebédnél, a munkahelyen vagy az online térben.

A munkahelyeknél maradva: előfordulhat bármelyik cégnél, hogy baby boomereknek, X, Y és Z generációs kollégáknak közösen kell együtt dolgozniuk. Míg a veteránok generációja már nyugdíjba vonult, addig a legfiatalabbakkal, a 2010 után születetettekkel (alpha generáció) néhány év múlva már találkozhatunk a munkaerőpiacon mint gyakornokok vagy szakdolgozatot író mentoráltak, majd kettőt pislogunk, és máris junior kollégákká avanzsálnak.

Egy rövid segédletben összeszedtük, hogy születési években hol válnak el az egyes generációk:

Veteránok: 1946 előtt születettek,
Baby boomerek: 1946 és 1964 között születettek,
X generáció: 1965–1979 között születettek,
Y generáció: 1980–1994 között születettek,
Z generáció: 1995-2009 között születettek,
Alpha generáció: 2010 után születettek.

Hogyan próbáljanak meg a cégek generációkon átívelő közösséggé válni?

Mi a Számlázz.hu csapatánál abban hiszünk, hogy 0. lépésként meg kell találni a közös hangot vagy platformot, ahol elindulhat a kommunikáció a legfiatalabb generációval is, akik között ott lehet a következő Elon Musk vagy Mark Zuckerberg vagy – elrugaszkodva a világhírű rocksztár cégalapítóktól – a jövő kommunikációs szakembere, fejlesztője, mérnöke. Ahogy – reméljük – sok minden másban is, ebben is próbálunk élen járni a Számlázz-nál: 2017 óta támogatjuk a C3 Alapítványt, akik a <19 Formáld a világod! verseny szervezői.

Mit kell tudni a versenyről?

A 19 év alatti fiatalok bármilyen digitális alkotással nevezhetnek a versenyre: legyen az animáció, rajz, zene, játék, honlap, portál, mobilapplikáció, robot vagy saját készítésű szoftver, hardver vagy informatikához köthető egyéb megoldás. A megmérettetés így széles spektrumban kínál tehetséggondozást, amire a rendezvény díjátadója sem cáfolt rá, ugyanis nagyon vagány lányokat és srácokat ismerhettünk meg, különböző és izgalmas területekről.

A díjátadón jártunk

A tavalyi 20. jubileumi alkalom után a 2024. január 13-i díjátadó is sok izgalmat tartogatott. Megnézhettünk egy rövid videós összeállítást a díjazott fiatalok alkotásairól, majd a zsűri személyes gratulációját megelőzően egy villám interjúra is sor került a nyertesekkel, ahol még közelebbről megismerhettük a fiatal tehetségeket és a műveiket. A díjátadó során egészen lenyűgöző pályamunkákkal találkoztunk, néhány példa a kedvenceim közül:

  • Egy fiatal informatikus palánta páros a Lunchr alkalmazásukkal token rendszerrel modernizálta és optimalizálta az iskolájuk menzájának a működését.
  • Később egy videókészítő páros munkájába kaptunk betekintést, akik azon felül, hogy az iskolai események videós tartalmait készítik, a Csao. című rövidfilmjükkel is letették a kézjegyüket.
  • Szintén az egyik kedvencem volt (főleg marketinges szemmel) egy weboldal, ami a YouTube megváltozott algoritmusát “cselezi ki” és gyűjti össze a feliratkozott csatornáink új tartalmait időrendben.

Az alapítvány és az esemény támogatójaként nekünk is lehetőségünk volt egy díjat átadni. A mindössze 14 éves, 8. osztályos Kelemen Boldizsárnak Ángyán Balázs ügyvezetőnk gratulált.

formald-a-vilagod_2024_blog-img

Boldizsár három találmányát is benevezte a versenyre: egy kakaó készítő és egy szörp készítő gépet, valamint egy buborékfújó szerkezetet. A zsűri az értékelésében kitért arra is, hogy folyamatos fejlődést látnak a pályamunkákban, mind fizikális, mind szoftveres megvalósítás tekintetében. A buborékfújó gép (lásd a lenti videóban) a díjátadót követően megnyitásra került kiállításon is megtekinthető a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában, 01.27-ig.

 

Boldizsár azon felül, hogy szabadidejében felnőtteket megszégyenítő találmányokat épít, érdeklődik a fotózás iránt, és éppen a középiskolai felvételijére készül. Miután túl lesz az újabb megmérettetésen, megkértük, hogy nézzen be hozzánk az irodába és próbáljuk ki közösen a szörp készítő gépét, illetve ha már ott van, néhány csapat fotót is készíthetne rólunk, hiszen abból mindig szűkölködünk. 🙂 Erről is igyekszünk majd beszámolni a social felületeinken (Facebook, Instagram).

Boldizsárról és a verseny további nyerteseiről és pályamunkáikról itt olvashattok részlesetebben és láthattok videókat.

A magam Y generációjával pont a díjazottak és szüleik között állok valahol korban, de a díjátadón sok fiatalkori emlék jött elő bennem. Köszönöm az inspirációt és a nosztalgikus hangulatot a díjazott lányoknak, srácoknak és a szervezőknek.