Nyugtázni még egyszerűbb, mint számlázni. Ezzel valószínűleg mindenki egyetért, aki már mindkettőt próbálta. Ha pedig eddig csak számláztál, de sóvárogva nézted azokat, akik „csak“ nyugtáztak, akkor most jövünk neked egy jó hírrel: már nyugtát is készíthetsz a Számlázz.hu felületén!

Vannak olyan Számlázz.hu felhasználók, akiknek nem lesz újdonság a nyugtakészítés, a Számla Agenten keresztül ugyanis már eddig is volt lehetőség rá, így például a webshopokon keresztül, online kártyás (vagy egyéb, azonnal teljesülő) fizetés esetén már állíthattál ki nyugtát.

Mostantól viszont már nem csak az automatizmus készíthet nyugtát, hanem te is, hiszen a Számlázz.hu felületén is elérhető ez a funkció! Eldobhatod* a nyugtatömbödet, készítsd a nyugtákat online!

* Cikkírói túlzás volt, ne dobd el! A könyvelődnek szüksége lesz rá, és még néhány évig neked is meg kell őrizned.

Mikor van lehetőséged nyugta kiállítására?

Vannak alapfeltételek, alapesetek, amelyeknek teljesülniük kell, ha nyugtát szeretnél kiállítani. Az első és legfontosabb, hogy minden esetben keresd meg a könyvelődet, és egyeztessetek róla, hogy a jövőben bizonyos esetekben számla helyett nyugtát szeretnél kiállítani. Ha például online pénztárgép használatára vagy kötelezett, akkor sajnos a nyugtaadás nem fog menni a Számlázz.hu-n keresztül, viszont ebben az esetben is van egy ötletünk számodra.

Néhány esetben az Áfa tv. alapján mentesülsz a számlakibocsátási kötelezettség alól és csak nyugta kibocsátási kötelezettséged van.

Fontos, hogy akkor állíthatsz ki nyugtát, ha a vevőd

  • egyúttal a termék beszerzője vagy a szolgáltatás igénybe vevője,
  • nem jogi személy és nem adóalany,
  • nem kéri a számla kiállítását,
  • legkésőbb a teljesítés napján fizet.
  • A nyugta értéke emellett nem haladhatja meg a 900 000 forintot (adótartalommal együtt számítva).

Miért egyszerűbb, mint a számla?

A cikk elején azt írtuk, hogy talán „sóvárogva nézted azokat, akik „csak“ nyugtáztak“. Miért „csak“? Nos, a Számlázz.hu-val a számlakiállítás is körülbelül 1 perc, a nyugta azonban még kevesebb kötelező adattartalommal bír, így a kiállítása még ennél is egyszerűbb és gyorsabb lehet.

#egyszerűbb és #gyorsabb

Nincs szükség ugyanis a vevő nevére, címére, csupán az e-mail címét kell tudnod.

A nyugtának emellett (legalább) a következő adatokat kell tartalmaznia:

  • a nyugta kibocsátásának kelte (automatikusan kitölti a Számlázz.hu)
  • a nyugtát azonosító sorszám (automatikusan kitölti a Számlázz.hu)
  • a nyugta kibocsátójának adószáma, valamint a neve és címe (automatikusan kitölti a Számlázz.hu)
  • a termék értékesítésének, a szolgáltatás nyújtásának adót is tartalmazó ellenértéke (a Számlázz.hu megtanulja)

Láthatod, hogy neked igazán kevés dolgod lesz, a Számlázz.hu szinte „készen“ teszi eléd a nyugtádat. 🙂

#zöldebb

A Számlázz.hu-ban létrehozott nyugtádat továbbíthatod elektronikus úton a vevőd felé, anélkül, hogy azt ki kellene nyomtatni. Emellett a nyugtákat a jogszabályoknak megfelelő módon naponta archiváljuk, tehát nem kell az iroda polcain mappában tárolnod őket — sem neked, sem a könyvelődnek.

Ha guríthatjuk is, miért cipeljük (pláne papíralapon)?

Érdemes egyeztetned tehát a könyvelőddel, hogy állíthatsz-e ki a jövőben nyugtát számla helyett, ha pedig eddig a papíralapú nyugtát írtad a vásárokban vagy piacon, akkor szintén javasoljuk, hogy vedd fontolóra ezt az egyszerűbb, gyorsabb és környezetbarátabb megoldást. (Igaz, hogy ebben az esetben a vásárlód e-mail címét el kell kérned.) Ha pedig mégis nyomtatnod kellene, akkor kétféle nyugtakép közül is választhatsz: A/4-es és blokknyomtatós méretben is elkészítheted – ebben az esetben nem szükséges a vevő e-mail címét elkérni. Nos, ha tehát megteheted, miért ne egyszerűsítenéd az életed a nyugtával?

A nyugtakiállítás a fiókodból a #start, #digital és #profi csomagjainkban érhető el, amelyekről további részleteket itt találsz, ha többet szeretnél megtudni a nyugtakiállításról, ezt is olvasd el, vagy látogass el a Tudástárunkba.