Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.04.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Előlegszámla kibocsátására akkor kerül sor, ha a teljesítést megelőzően az eladó/szállító szeretne előleget kérni a vevőtől, tipikusan abból a célból, hogy a teljesítést előfinanszírozni tudja. Ez lehet például egy nagy értékű műszaki berendezés vásárlása, egy konferencia szervezése, vagy bármi egyéb, ahol szükséges előleg bekérése.

Az előlegszámla sem készítésében, sem megjelenésében nem tér el egy „normál” számlától (kivéve a feliratát: előlegszámla).

A végszámla készítésére általában a teljesítéskor, vagy ahhoz közeli időpontban kerül sor. A végszámla minden esetben az előlegszámla adataiból indul ki, és hivatkozási számlaszámként vissza is utal az előlegszámlára.

A végszámla adattartalma speciális: negatív előjelű tételként tartalmazza az előlegszámlán már kiegyenlített összegeket, és szerepel rajta a gazdasági esemény teljes ára is – értelemszerűen pozitív előjellel. Így a számla végösszege a tényleges fizetendő összeget tartalmazza majd (teljes ár mínusz az előlegként bekért összeg).

Fontos tudnivaló, hogy végszámla kibocsátása akkor is kötelező, ha az előlegszámlán a termék/szolgáltatás teljes összegét bekértük. Például ha egy konferencia részvételi díj teljes árát elkérjük a vevőtől az előlegszámlán, akkor az előlegszámla a következőképpen néz ki:

Ha tehát az előlegszámlán a termék/szolgáltatás teljes árát elkértük a vevőtől, a végszámla elkészítése akkor is kötelező, és a következőképpen néz majd ki:

Hogyan segíti mostantól a végszámlázást a Számlázz.hu?

1. Új leválogatási feltétellel kérdezhetjük le azokat az előlegszámlákat, amelyeket még nem végszámláztál. Ezek azok az előlegszámlák, amelyek alapján még nem készült végszámla.

2. Végszámla szerkesztésekor megjelenítjük az előlegszámla számát. (A csoportos műveletek segítségével több előlegszámlát is végszámlázhatsz.)

3. A végszámlára automatikusan beemeljük az előlegszámla összes tételét negatív előjellel (ez eddig is működött), de mostantól „duplázva”, pozitív előjellel is. Így az előleg tételsora mellett automatikusan megjelenik a maradék összeg számlázására szolgáló tételsor is. Valahogy így:

A „pozitív előjelű” összeg szabadon módosítható, így ha a végösszeged magasabb, mint az előlegszámla összege, akkor írd be ide a terméked/szolgáltatásod teljes árát.

Egyszerű? Nagyszerű?

Ha még nincs Számlázz.hu-s fiókod, 1 perc alatt létrehozhatod: kattints ide.