Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2019.11.26. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

soha_ne_ird_ala_majmok

Egyszer régen végeztek egy állatkísérletet.

Tíz majmot bezártak egy fémketrecbe.

A ketrecben volt egy fémlétra.

A létra tetején egy fürt banán.

A banán mellett egy furcsa kapcsoló, amely a banán érintésekor rövidre zárt egy áramkört. Ilyenkor feszültség alá került az egész fémketrec az összes bent levő majommal.

Az első napok nagyon nehezek voltak. Valamelyik majmocska folyton fel akart mászni a létra tetejére a banánért. De a banán mindig a helyén maradt – helyette az összes majom pár másodperces áramütést kapott.

Elég kellemetlen volt.

A legokosabb majom azonban a következő mászási kísérletnél akcióba lépett: az éhes majmot lerángatta a létráról. Megértette: ha a banánhoz nyúlunk, mindenki rosszul jár.

Néhány majom időnként megpróbálkozott a mászással, de a többiek – látva az okos tanácsot – immár együttes erővel tartották vissza az eltévelyedettet a létrától és a banántól.

Ez volt a status quo, az egyensúlyi állapot.

Az ápolók ekkor finoman akcióba léptek: egy majmot kivettek a ketrecből, és helyére egy új majmocskát raktak. Aki persze azonnal felszaladt volna a létrára, ha a többi kilenc le nem rángatja. Nem szabad!

Néhányszor még próbálkozott, aztán feladta. Megtanulta: a banán tabu, tiltott tárgy.

Másnap újabb majmot cseréltek ki. Ez a második új majom pont ugyanúgy járt el, mint az első. Mászás – lerángatás, mászás – lerángatás. Ő is hamar tanult – és a banán maradt a létra tetején.

Ekkor már nagyon régóta nem volt áram a ketrecben, hiszen a majmok gyorsan tanulnak és vigyáznak a rendre.

Gondolom sejted  folytatást. Igen, a gondozók először csak kicserélték mind a tíz majmot, majd pedig az áramot is véglegesen lekapcsolták.

Tíz (új) majom volt a ketrecben, a banán szabad préda, mégsem nyúlt hozzá senki. Ha megpróbálta is időnként egyik-másik, a többi kilenc józan gondolkodású lerángatta. Bár soha egyiküket sem érte áramütés, és nem tudták az igazi okot, de  banánhoz mégsem nyúltak. Így tanulták azoktól az elődeiktől, akik közül már egy sem volt a ketrecben.

Most pedig egy fontos dolgot szeretnénk mondani.
 

soha_ne_ird_ala_hiteles

Tehát a papír alapú számlát sem aláírni, sem céges bélyegzővel ellátni nem szükséges.

Megerősítésül három indokot hozunk fel.

1. A Magyar Telekom havonta milliós nagyságrendű papír alapú számlát bocsát ki. Ezeken a számlákon érthető okokból nincs aláírás, sem céges bélyegző. Persze számos magyar nagyvállalatot hozhattunk volna példaként.

2. Olvasd el az Origó erről szóló 2004-es (!) cikkét: kattints ide.

3. A számla kötelező tartalmi elemeit az ÁFA törvény 169. paragrafusa tartalmazza. Sem az aláírás, sem a bélyegző nem szerepel a kötelező elemek között. Erről részletesen blogcikkünkben olvashatsz.

A Számlázz.hu-val kibocsátott papír alapú számláidat tehát semmiképpen ne írd alá, és a beszállítóidtól kapott számlákon se keress aláírást.

A Számlázz.hu-ról bővebben itt olvashatsz, saját számlakibocsátó fiók létrehozása pedig itt lehetséges.