Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2019.11.26. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

A Számlázz.hu egyik remek szolgáltatása az Excel (CSV) fájlok adatai alapján történő tömeges számlakibocsátás. Működése egyszerű: a feltöltött CSV fájlban szereplő adatok alapján a Számlázz.hu:

  • megjeleníti előnézeti képben a létrehozandó számlákat,
  • majd a kezelő jóváhagyása alapján elkészíti a számlákat,
  • és ha szükséges, kiküldi a számlaértesítő emaileket is.
Ezzel a módszerrel papír alapú és elektronikus számlák tömeges kibocsátására volt eddig lehetőség, azonban ilyen módon díjbekérőket nem lehetett létrehozni.
Miért?
A válasz ha nem is triviális, de azért egyszerű. A tömegesen kibocsátott díjbekérőket a kifizetést követően egyesével, kézzel kell számlává konvertálni (azaz kibocsátani a számlát a díjbekérő alapján), ami nehézkes, idegölő és csak magas hibaszázalékkal kivitelezhető. Eddig a számlakibocsátók (nagyon helyesen) úgy alakították üzleti folyamataikat, hogy ezt a kézimunkát elkerüljék
Mi változott?

Sejthető, hogy lehetővé tettük díjbekérők nagy számú, tömeges kibocsátását is. A kérdés tehát helyesen ez:

Hogyan tud a Számlázz.hu rendszerében nagy tömegű kibocsátott díjbekérő „átváltozni” számlává?

A válasz értelemszerűen a számla kiegyenlítése (kifizetése) környékén keresendő: online fizetési lehetőség a PayU rendszerén keresztül.

A Számlázz.hu által biztosított online fizetési szolgáltatás ugyanis lehetővé teszi a számlák bankkártyás kifizetése mellett a átutalásos fizetést is. Ez azt jelenti, hogy a számlakibocsátó fiók nem csak a bankkártyás fizetésekről, de az átutalásos fizetésekről is sikerességi jelzést kap a PayU rendszerétől.

Erre jelzésre alapozva megtörténik:

  • a díjbekérő alapján az automatikus számlakibocsátás,
  • a számla automatikus küldése a vevő részre (számlaértesítő),
  • és a díjbekérő törlése.

Új üzleti utak nyílnak tehát azon vállalkozások részére, akik számla helyett inkább díjbekérőt küldenének sok-sok vevőjük részére – elkerülve ezzel a nem-fizető vevők esetén a sztornózás (és adófizetés!) felesleges terhét.

Számlakibocsátó fiók díjmentes létrehozása itt: kattints ide.

További részletek az online fizetési szolgáltatásról: kattints ide.