Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2019.12.30. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Nem csak a jogszabályok kavarognak a pénztárgép-saga tája házán, de megjelent egy csaló cég is, aki online kasszát ígér.

Kilenc feljelentést egyesítve nyomozást kezdett a rendőrség a Patkós-Cassa Informatikai Kft. ellen. Ez egy olyan cég, ami az adóhatósághoz bekötött pénztárgépeket árult úgy, hogy nem gyártott, még csak nem is importált ilyen gépeket. Sőt, időközben a cég beszüntette a tevékenységét és telephelyén sem lelhető fel.

A Patkós-Cassa egyszerű módszerrel lopott az ügyfeleitől: felvették a január 1-től kötelező pénztárgépekre az előleget, megküldték az adóhivatali nyilvántartásba vételről az igazolást, majd sürgető levelet írtak azzal, hogy ha nem utalják át nekik azonnal a vételár hiányzó részét, a vevők elbukják az állami támogatást.

Ügyfeleik fizettek is, de aztán december 15. után a céget többé nem tudták elérni.
Ennek ellenére a cég a mai napig szerepel a NAV honlapján az online pénztárgépek beszerzésére, telepítésére és karbantartására jogosult cégek listáján.

Forrás: 444.hu

Azok, akik online pénztárgép helyett áttértek áfás számla kibocsátásra, nyilván nem érintettek.

Az esetből azonban levonható egy másik tanulság is.

Ha az online kasszát igénylő (becsapott) vásárlók interneten, bankkártyával fizettek volna előleget, azt most visszautaltathatnák a bankjuktól. Ezt a lehetőséget hívják „chargeback”-nek, ami ebben az összefüggésben „automatikus pénzvisszatérítés”-ként fordíthatunk.

Más kérdés, hogy sem bank, sem a PayU Hungary* soha nem nyújtott volna bankkártyás fizetési szolgáltatást egy csaló cégnek. Ők ugyanis remek csalásdetektorokkal rendelkeznek.

Ami tehát azt jelenti, hogy ha egy vállalkozásnál lehet online bankkártyával fizetni, az egyfajta bizalmi szűrő is. Tudhatod, hogy a vállalkozást a bank vagy a PayU bevizsgálta: valós cég, valós cégvezetés, valós tevékenység és elégedett ügyfelek állnak a cég mögött.

Az online bankkártyás fizetés bevezetése mellett szóló sok-sok érv mellett ez egy újabb: a te vállalkozásod „bizalmi indexét” is növelheted a rém egyszerű online szerződéskötéssel, és az internetes fizetési lehetőség bevezetésével.

Az online fizetés bevezetése itt kezdődik: KATTINTS.


*UPDATE 2016. január 18.: 
Az online fizetési szolgáltatást 2016. januárjától a Simple rendszerén keresztül biztosítjuk.
Online fizetésről szóló friss blogcikkünk:
Online fizetés? Vezesd be, ingyen!

Ha nincs még saját számlakibocsátó fiókod, fél perc alatt létrehozhatod itt: KATTINTS.