Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2021.05.25. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

FRISSÍTÉS (2021.): A saját, illetve vásárolt tanúsítványokat a Számlázz.hu rendszeréből kivezettük, így már nincs lehetőség saját tanúsítvánnyal e-számlát kiállítani. Az e-számlákat a továbbiakban minden esetben a Számlázz.hu-t üzemeltető KBOSS.hu Kft. tanúsítványával írjuk alá, így a törvényi szabályozásoknak mindenben megfelelő elektronikus számlát tudsz kiállítani rendszerünkből.

FRISSÍTÉS (2018.): Az elektronikus számlázásra vonatkozó jogszabály után a digitális archiválásra vonatkozó jogszabály is módosult 2018. július 1-jén, és ma már nem írja elő az időbélyegző kötelező használatát. Az archivált számlákat a korábbi gyakorlatnak megfelelően továbbra is ellátjuk időpecséttel, de az újonnan kiállított elektronikus számlákat a törvényi szabályozás 2018. nyári változását követően már csak az előírt elektronikus aláírással.

A jogszabályok értelmében az elektronikus számlát elektronikus tanúsítvánnyal kell aláírni, és időpecséttel kell ellátni. A tanúsítvánnyal kapcsolatban érkezett ügyfélszolgálatunkhoz a következő kérdés:

„Hitelesnek minősíthető-e a saját cégem által aláírt 2048 bites fokozott biztonságú tanúsítvány (openSSL) + egy trusted időbélyegző által adott timestamp?”

Ez már az e-számlázás magasiskolája 🙂 Jöjjenek a tények!

  1. Az e-számlát minden esetben tanúsítvánnyal kell aláírni és időpecséttel kell ellátni.
  2. Ezt a feladatot minden esetben a Számlázz.hu rendszere végzi el.
  3. A Számlázz.hu rendelkezik saját (belső) tanúsítvánnyal, tehát az ügyfeleinknek nem muszáj saját tanúsítványt birtokolniuk, „használhatják” a Számlázz.hu beépített tanúsítványát az e-számláik kibocsátásakor.
  4. Ugyanakkor van lehetőség arra, hogy bárki vásároljon magának tanúsítványt (tanúsítvány kibocsátótól), azt feltöltse a saját Számlázz.hu-s fiókjába. Ezt követően az e-számlák kibocsátása a saját tanúsítvánnyal történik majd.
  5. A tanúsítvány célja a jogszabály értelmében „az eredet hitelességének biztosítása”. Ez azt jelenti, hogy a tanúsítvány használata garantálja a számlakibocsátó beazonosíthatóságát.

Van mód arra is, hogy jól képzett szakember saját maga készítsen tanúsítványt tetszőleges adatokkal (pl. openSSL). Ez a tanúsítvány technikailag alkalmas lesz e-számlák kibocsátására, de a törvényi előírásoknak az így elkészített e-számla nem felel meg, mivel a kibocsátó személye az aláírás alapján nem állapítható meg.

Ha tehát a számlakibocsátónak valamilyen ok miatt nem felel meg a Számlázz.hu beépített tanúsítványa, akkor bármelyik tanúsítványkibocsátó cégtől (pl. Netlock Kft.) vásárolhat saját tanúsítványt. Azok a tanúsítványok azonban nem felelnek meg a törvényi előírásnak, amelyek „házilag” készültek: mindenképp ebből a célból minősített tanúsítványkibocsátó cégtől kell vásárolni. Könnyítés, hogy ez a cég nem csak magyar, de az EU bármely országában jelenlévő tanúsítványkibocsátó vállalkozás lehet.

FONTOS! Fentiekre alapértelmezetten nincs szükség, hiszen a Számlázz.hu esetén az e-számlák kibocsátása azonnal, saját tanúsítvány és technikai hókuszpókuszok nélkül is lehetséges.

Ha nincs még saját számlakibocsátó fiókod, regisztrálj fél perc alatt itt: KATTINTS IDE.