Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2019.12.30. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

A kérdés: mitől lesz e-számla egy PDF formátumú dokumentum?

Izgalmas, de legalábbis érdekes kérdést feszeget Ruszin Zsolt cikke*: szükséges-e digitálisan aláírni a PDF formátumú számlákat ahhoz, hogy azok elektronikus számlának minősüljenek?

A kérdés fontosságát jelzi, hogy a cikket az Önadózó.hu-tól egy sor egyéb média is átvette. Mivel a szabályoknak meg nem felelő számlázást az adóhatóság jelentős bírsággal sújtja, érdemes a jogszabályok mellett a mai magyar valóságot is megvizsgálni.

E-számlázás az EU országaiban

Az EU fejlett digitális kultúrával rendelkező országaiban mind az e-számlázás jogi szerkezete, mind pedig gyakorlata egyszerű: e-számlának minősül (szinte) minden elektronikus úton kibocsátott számla. Ennek értelmében ezekben az országokban a számlázóprogramokból „kipottyanó” egyszerű PDF dokumentum is e-számla: sem elektronikus aláírásra, sem időpecsétre nincs szükség*.

* Van kivétel is: például német jogrend a magyarhoz hasonlóan
szigorú követelményeket támaszt az e-számlával szemben
Mit mond a magyar jogszabály?

ÁFA törvény, 168/A§:

„A számla kibocsátásának időpontjától a számla megőrzésére vonatkozó időszak végéig biztosítani kell a számla eredetének hitelességét, adattartalma sértetlenségét és olvashatóságát.”

Három követelmény szerepel tehát az ÁFA törvényben:

  • számla eredetének (kibocsátójának) hitelessége
  • adattartam sértetlensége (nem változott meg a számla a kibocsátását követően)
  • olvashatóság (emberi szemmel)

Fontos megjegyezni, hogy ezen feltételek teljesítésének módjára nézve a jogszabály nem tartalmaz megkötést – technikailag azonban valóban a digitális aláírás a legkézenfekvőbb megoldás.

Egy ideális világban

Ruszin Zsolt valóban időt és fáradtságot nem kímélve rágta át magát az EU ide vonatkozó irányelvein. Helyes következtetéseket vont le arra nézve, hogy az irányelvek nem követelik meg az e-számlák ilyen magas fokú védelmét.

Szintén igazat kell adnunk a cikkírónak akkor, ha józan ésszel végiggondoljuk az e-számlák előállításának és kezelésének módját. Magyarországon sem életszerű, hogy valaki egy PDF formátumú számla elektronikus meghamisításával próbálna adót csalni. Őszintén: ennél sokkal, de sokkal egyszerűbb módszerek is „sikeresek” lehetnek.

Nézzünk szembe a valósággal

1. Az ÁFA törvény által egyértelműen megfogalmazott követelményeket a „sima” PDF alapú számla nem teljesíti. Lehet magyarázkodni, szépítgetni, de egy adóellenőrzésnél az adóhatóság álláspontja egyértelmű lesz: a „sima” PDF formátumú számla nem teljesíti az ÁFA törvényben világosan leírt követelményeket, így az NEM e-számla. A számlakibocsátás elmaradása miatt jelentős bírság várható.

2. Online szolgáltatóktól ma már 6 Ft/darab áron is elérhető a digitálisan aláírt, jogszabályoknak mindenben megfelelő e-számla. Egy átlagos kkv évente hány számlát bocsát ki? Százat? Legyen inkább ezer! Ezer számla esetén az éves számlázási költség mindössze 6.000 Ft.

Az ÁFA törvény egyértelműen fogalmaz.

Az olcsó e-számla ma már mindenki részére azonnal és kényelmesen elérhető.

Az évi pár száz forintnyi költség megtakarítása megéri a kockázatot?

Gyere, és regisztrálj saját e-számlázó fiókot: KATTINTS IDE.