Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2019.12.30. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Új áfa-szabályozás lép életbe a távértékesítésekkel kapcsolatban 2015. január 1-jével az Unióban.” – írja az adó online.

Ez a változás egyáltalán nem vonatkozik rád, ha

  • csak Magyarországra számlázol
  • csak Magyarországra és/vagy EU-n kívül számlázol
  • nem számlázol elektronikus szolgáltatást (távközlési szolgáltatást, műsorszolgáltatást, vagy elektronikus szolgáltatást)
  • nem számlázol magánszemélyeknek, csak cégeknek


Ha mindezek után még mindig olvasol – tehát elektronikus szolgáltatást számlázol (ilyeneket például, mint e-book, pénzért letöltött PDF dokumentum, stb.), és magánszemélyeknek -, AKKOR mostantól mindig a vevőd országa szerinti áfakulcsot kell alkalmaznod a számlán.

Az áfát az EU-s országokban kell bevallanod (és befizetned), tehát ez jelenthetné, hogy hirtelen 27 db „APEH”-nál fogsz sorban állni, de hogy ez ne történhessen meg, létrehozták a mini-one-stop-shop („MOSS”) nevű egyablakos rendszert, melyen keresztül mindent egy helyen, Magyarországon tudsz intézni.

Mik a teendőid tehát?

1) EU-n belüli számlázásnál figyeld a szabályokat (elektronikus terméket számlázok? magánszemélynek?), és mindig a megfelelő áfakulcsot alkalmazd – ehhez itt találtsz segítséget.

2) A többit bízd a könyvelődre (bevallások, MOSS).

Jó ez nekünk?

A magyaroknak ez egyrészt jó, mert olcsóbbak tudnak lenni EU-n belül (mindenhol kisebb az áfa, mint itt).

A magyaroknak ez másrészt rossz, mert a külföldről igénybe vett szolgáltatások drágábbak lesznek (az ok ugyanaz: az egész EU-ban nálunk a legmagasabb az adókulcs).

Az adó online cikke szerinthosszú távon a piac és a verseny élénkülését várhatjuk az új szabályozástól, ami végső soron alacsonyabb árakhoz is vezethet.
Úgy legyen.