Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.01.31. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Valószínűleg mindannyiunkkal előfordult már, hogy az alvállalkozónktól (vagy egyszerűen egy vásárlás során) a számlát emailben, PDF formában kaptuk meg. Ez ugyan kellően gyors és környezetbarát kézbesítési mód, a számla befogadójaként azonban némi körültekintéssel kell eljárnunk. Nem mindegy ugyanis, hogy a kapott számlát hogyan kezeljük, még ha „kívülről” esetleg megszólalásig hasonlítanak is egymásra…

A fő kérdés nyilván ez: az emailben, PDF csatolt fájlként kapott számla elektronikus számla, vagy papír alapú számla?

Innentől nyilván sejthető egy nagyon fontos megállapítás:

Egy elektronikus úton, PDF dokumentumként kapott számla lehet papír alapú számla is.

Hogy miért? Alapvetően három ökölszabályt kell figyelembe vennünk:

1. A számlát kibocsátó vállalkozás van döntéshelyzetben

A kapott számla attól függően papír alapú számla vagy elektronikus számla, hogy a számla kibocsátója (tehát az eladó/értékesítő) azt papír számlaként vagy elektronikus számlaként bocsátotta ki.

2. A számla típusa soha nem változik

A számla típusa – vagyis hogy az papír vagy elektronikus számla, soha, de soha nem változtatható meg. A papír alapú számlaként kibocsátott számla mindig is papír alapú számla marad, és az elektronikus számlát sem lehet semmilyen trükkel papír alapú számlává varázsolni. Szomorú, de ez az igazság. 🙂

3. A számla típusa ugyanaz a számlakibocsátónál, mint a vevőnél

Mit is jelent ez? Ha a számlakibocsátó elektronikus számlát bocsátott ki, akkor az a vevőhöz juttatás módjától függetlenül MINDIG elektronikus számla marad. És ez persze igaz a papír számlára is: ha a számlakibocsátó papír alapú számlát bocsátott ki, de annak elektronikus formáját (tehát a PDF dokumentumot) juttatja el a vevőhöz, attól az még papír alapú számla marad, és csak kinyomtatva minősül számviteli bizonylatnak.

Egy egyszerű email – amely csatolt fájlként egy számla PDF-et tartalmaz – itt kezd igazán izgalmas lenni:

Hogyan döntöm el az emailben kapott számla PDF-ről, hogy az elektronikus számla vagy papír alapú?

A kérdés elsősorban annál a vállalkozónál izgalmas, aki ilyen módon fogad be számlát. Miért is?

Azért, mert a befogadott papír alapú számlát csak kinyomtatva, papír alapon lehet őrizni, és az adóhatóságnak is papír alapon kell átadni ellenőrzésre. A befogadott elektronikus számla pedig éppen ellenkezőleg: csak fájl formájában, elektronikusan tárolva minősül számviteli bizonylatnak.

Ha a számlát nem megfelelően őrzöm, akkor azt esetleg nem tudom a megfelelő formátumban bemutatni az adóhatóságnak – így az adólevonási jog is megkérdőjeleződhet. Ez pedig nagyon fájdalmas dolog tud lenni.

Ha  szeretnéd tudni, hogyan ismerhető fel egy számla PDF dokumentumról az, hogy az papír számla vagy e-számla, figyeld a blogunkat vagy Facebook oldalunkat: Watson doktor egy újabb blogcikkben mutatja meg, hogyan deríthető ki az igazság a PDF számlákról. Olvass tovább! Számlát kaptál PDF-ben? Segítünk! – 2. rész

Tudtad, hogy nálunk az e-számla mindössze 6 Ft/db?
Tudtad, hogy a regisztráció ingyenes?
Tudtad, hogy most azonnal te is e-számlázhatsz?

KIPRÓBÁLOM MOST