Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2018.02.26. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Twitter csatornánkon érkezett a kérdés:

„Sziasztok! 🙂 Lenne egy kérdésem. Könyvelőnk nem örül neki, és a tulajdonosunkat piszkálja, hogy amikor csak óradíjban dolgozunk, a számlán 1-2-X óra munkadíj van megnevezve. Ez szerinte így nem szabályos, a NAV bele tud kötni. Véleményem szerint felesleges kukacoskodás. Kérlek tegyetek igazságot. :)”

Az ehhez hasonló kérdésekre általában azt szoktuk mondani: mindig hallgass a könyvelődre 🙂  A téma azonban túlmutat az egyszerű könyvelési szakértésen.

Mi nem tudunk olyan jogszabályról, amely megtiltaná, hogy akár 1-2 óra időtartamig tartó teljesítést is ki lehessen számlázni. Ez tehát önmagában nem probléma.

Ha a számlán a számla tételnél pusztán ennyi szerepel: „munkadíj”, az problémás lehet, hiszen nem derül ki egyértelműen az, hogy milyen jellegű munkavégzés történt. Ez pedig fontos lehet, hiszen meghatározhatja az áfa mértékét.

Más azonban a helyzet, ha a számla „mögött” van egy keretszerződés, amelyből kiderül, hogy a számlázó cég milyen jellegű munkavégzésre szerződött. Ebben az esetben előnyös, ha a számla hivatkozik erre a szerződésre, de valójában ez sem követelmény.

A mi tapasztalatunk szerint a NAV elsősorban nem önmagában vizsgálja a bizonylatokat, hanem a teljes „történetet” nézi, tehát:

  • a bizonylatokból egyértelműen kiderül-e, hogy hol, mikor, milyen gazdasági esemény (vásárlás) történt
  • a bizonylatolás a megtörtént gazdasági eseménynek (vásárlásnak) megfelelően történt-e
  • az így „feltárt” gazdasági eseménynek és bizonylatoknak megfelelő adót a vállalkozás befizette-e

Ezeket a szempontokat az adóhatóság összességében vizsgálja, és ha ezek rendben vannak (különös tekintettel az adóbefizetésre), akkor biztos, hogy nem lesz probléma az ellenőrzéskor (kopp-kopp 🙂 ).

Köszönjük a felvetést! Neked is van kérdésed? Írj nekünk az info@szamlazz.hu címre!

Számlakibocsátó fiókod van-e már?

Regisztrálok