Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2018.02.20. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Egyébként tényleg mint Ferenc József az öreg metrón Budapesten
„Minden nagyon szép, mindennel meg vagyok elégedve…..”

Egy KATÁ-s felhasználónktól kaptunk egy nagyszerű kérdést olyan témában, ami egyébként sokatokat foglalkoztat, ezért erre is visszatérünk mindjárt – de a fent idézett utóirat különösen megható volt számunkra. A rekordidő alatt, 1896 tavaszára megépült, ma kismetrónak becézett vonal ugyanis Európa első motorkocsis üzemű földalatti vasútja volt, és így ír róla a Wikipedia:

A vonal megnyitásakor a műszaki színvonalat tekintve az egész vasút, benne a járműpark messze megelőzte korát. A forgalmat forgóvázas motorkocsik bonyolították le, az áramellátást gőzgéppel hajtott áramfejlesztő biztosította. A biztosító berendezés 1973-ig működött eredeti állapotában. Reggel 6 és este 23 óra között 4 percenként követték egymást a szerelvények.

Felhasználónk tehát valódi királynak érzi magát a Számlázz.hu-t használva, bennünket pedig a korát messze megelőző technológiaként érzékel. Örülünk neki, és továbbra is mindent megteszünk azért, hogy ez így is maradjon! 🙂

De kérdése sem volt kevésbé értékes: mi lenne, ha a KATÁ-s vállalkozóknál az adott cégre kiírt számláknál szerepelne egy számlaösszegző 1 millió Ft-ig, ha ugyanis ezt meghaladja az egy cég felé kiadott számlák összege, akkor az már bújtatott munkáltatásnak minősül, és kizárják az ügyfelet a KATÁ-ból…

Hogy miért nincs ilyen figyelmeztetésünk? Mert nem igaz, hogy ha egy ügyfele felé adott évben 1 millió Ft-nál többet számláz, akkor az automatikusan bújtatott munkavállalásnak minősülne: A KATA nem burkolt munkaviszony.

Jó bonyolultnak tűnik a cikkben a leírás, de nem annyira bonyolult, mint amilyennek első pillantásra látszik. Segítünk:

  • 6 feltételt sorol fel a jogszabály,
  • amelyek közül ha 2 TELJESÜL,
  • akkor bizonyosan nem bújtatott munkavállalásról van szó.

A jogalkotó kivételesen (bár a szokásos bonyolult módon fogalmazta meg a mondandóját), ezúttal abszolút könnyűvé tette azt, hogy egy KATÁ-s hárítsa a bújtatott munkavállalás vádját. Mert ha a szerződéseiben szerepel pl. ez a két kitétel:

  • a vállalkozó akadályoztatása esetén a feladatot más személy is végezheti,
  • a feladat elvégzésének módját a vállalkozó szabadon meghatározhatja,

akkor egyszerűen nem áll meg a bújtatott munkavállalás vádja.

Aggodalomra tehát semmi ok, a kismetró még mindig szállítja az utasokat, a KATÁ-sok velünk biztonságosan számlázhatnak, és Magyarország, aktuális államformától függetlenül, mi így szeretünk! 🙂

Regisztrálok