Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy “egyszemélyes” Bt. Egyszemélyes alatt azt értjük, hogy valójában egyetlen ember dolgozott a betéti társaság keretein belül. Ehhez mérten a legegyszerűbb (és kategóriájában) legnépszerűbb könyvelési módot választotta: KATÁ-s és alanyi adómentes volt egyszerre.

Ez ugye azért is előnyös, hiszen ilyen egyszerű adózási mód esetén nincs szükség könyvelőre. (Vagy mégis?)

Nos, a Bt tulajdonosa (aki az egyetlen dolgozó volt a Bt-n belül) szoftvert vásárolt a munkájához pár 10 000 Ft értékben egy holland cégtől. Természetesen interneten keresztül, bankkártyás fizetéssel és letöltéssel. A vásárlás során megadta vállalkozása adatait (rendszerető és jogszabálykövető vállalkozóról van szó, aki egyébként a kimenő és bejövő számláit is a Számlázz.hu-val kezeli). Az adatok között szerepelt a vásárló vállalkozás EU-s adószáma is, amit szintén megadott az adatlapon.

Az adatok megadásának – gondolta ő – nincs túlzott jelentősége, hiszen KATÁ-s vállalkozóként nem számol el költséget, és alanyi adómentesként áfát sem igényel vissza. Emiatt is külön megörült annak, hogy a számla végösszege nem tartalmazott áfát. Kevesebbet kell fizetni, ugye.

Birtokba vette tehát a szoftvert, míg egy egyáltalán nem szép napon ellenőrzésre invitáló értesítést kapott a NAV-tól. Nem értette a dolgot, hogy miért pont őt “rántják be” ellenőrzésre, hiszen egy egyszerű adózású, alacsony ki-, és bejövő számlaforgalmú vállalkozásról van szó, aki az adókat és járulékokat mindig pontosan fizette, áfát pedig soha nem igényelt vissza. Persze összeszedte az összes szükséges bizonylatot, és befáradt az illetékes NAV-irodába. Időben kb. egy évvel vagyunk a szoftvervásárlás után.

Az ellenőrzés során három dolog derült ki.

Egyrészt az, hogy adózás szempontjából a vállalkozás minden irata rendben van, adóhátralék nincs.

Másrészt viszont az is kiderült, hogy az ellenőrzött KATÁ-s és alanyi adómentes Bt-nek az elmúlt időszakban be kellett volna adnia egy ÁFA-bevallást. Ez egy könyveléshez nem értő személy részére viszonylag meglepő, hiszen alanyi adómentes vállalkozásról van szó. És mégis: ha egy alanyi adómentes vállalkozás az EU-s adószámát megadva, áfamentesen vásárol közösségen (EU-n) belül, akkor ezzel ÁFA-bevallásra kötelezetté válik, és ÁFÁ-t is kell fizetnie.

Hogy miért is? Nézzük a tényeket!
  1. A vállalkozás közösségen belül vásárolt egy terméket. Ezt a gazdasági eseményt általános forgalmi adó (ÁFA/VAT) terheli.
  2. Mivel a vásárló vállalkozásnak volt (van) EU-s adószáma, ezért az eladótól áfamentes számlát kapott.
  3. Ebben az esetben viszont a gazdasági eseményt terhelő ÁFÁ-t a vásárló vállalkozásnak kell befizetnie saját országa adóhatósága felé (NAV). Ehhez szükséges beadnia egy ezt részletező ÁFA-bevallást.

Jó hír azonban, hogy fenti ellenőrzést a NAV ún. „támogató eljárás” keretében hajtotta végre, így szankcióra nem került sor, sőt, akár még happy end-ről is beszélhetünk: az ellenőrzött Bt. “megbízható adózó” minősítést kapott.

Ugyanakkor az is látható: a legegyszerűbb magyar vállalkozási formának (KATA + alanyi adómentes) is szüksége van könyvelőre – legalábbis abban az esetben, ha a gazdasági tevékenysége keretei átnyúlnak az országhatáron (EU-n belüli vásárlás vagy értékesítés).

Szeretnél te is velünk számlázni, ahogy a fenti példában szereplő “megbízható adózó” minősítésű vállalkozó?
Regisztrálj magadnak számlázási fiókot MOST!

Regisztrálok