Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Figyelem! 2022. szeptember 1-jével változott a kata, ezekkel támogatunk: 

  • Keret- és adófigyelő: ha alanyi adómentes, új katás vagy átalányadózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, akkor a Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes- és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, valamint teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk! További részletek adózási támogatásunkról itt. (Tipp! Számlázz.hu előfizetőknek 2022. december 31-ig díjmentesen biztosítjuk a keretkijelzést és a hozzá szükséges QUiCK Számlabox csomagját is!)
  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkeresési és digitális támogatást találsz egy helyen.

Az autokata 2023.03.31. után megszűnik, és 2022.08.31. óta is már csak a záróbevallás-varázsló szolgáltatás használható teljeskörűen benne. Erről megújult ÁSZF-ünk 1. mellékletének 5. és 9. fejezetében olvashatsz részletesen.

BŐVEBBEN AZ ADÓZÁSI TÁMOGATÁSRÓL

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy “egyszemélyes” Bt. Egyszemélyes alatt azt értjük, hogy valójában egyetlen ember dolgozott a betéti társaság keretein belül. Ehhez mérten a legegyszerűbb (és kategóriájában) legnépszerűbb könyvelési módot választotta: KATÁ-s és alanyi adómentes volt egyszerre.

Ez ugye azért is előnyös, hiszen ilyen egyszerű adózási mód esetén nincs szükség könyvelőre. (Vagy mégis?)

Nos, a Bt tulajdonosa (aki az egyetlen dolgozó volt a Bt-n belül) szoftvert vásárolt a munkájához pár 10 000 Ft értékben egy holland cégtől. Természetesen interneten keresztül, bankkártyás fizetéssel és letöltéssel. A vásárlás során megadta vállalkozása adatait (rendszerető és jogszabálykövető vállalkozóról van szó, aki egyébként a kimenő és bejövő számláit is a Számlázz.hu-val kezeli). Az adatok között szerepelt a vásárló vállalkozás EU-s adószáma is, amit szintén megadott az adatlapon.

Az adatok megadásának – gondolta ő – nincs túlzott jelentősége, hiszen KATÁ-s vállalkozóként nem számol el költséget, és alanyi adómentesként áfát sem igényel vissza. Emiatt is külön megörült annak, hogy a számla végösszege nem tartalmazott áfát. Kevesebbet kell fizetni, ugye.

Birtokba vette tehát a szoftvert, míg egy egyáltalán nem szép napon ellenőrzésre invitáló értesítést kapott a NAV-tól. Nem értette a dolgot, hogy miért pont őt “rántják be” ellenőrzésre, hiszen egy egyszerű adózású, alacsony ki-, és bejövő számlaforgalmú vállalkozásról van szó, aki az adókat és járulékokat mindig pontosan fizette, áfát pedig soha nem igényelt vissza. Persze összeszedte az összes szükséges bizonylatot, és befáradt az illetékes NAV-irodába. Időben kb. egy évvel vagyunk a szoftvervásárlás után.

Az ellenőrzés során három dolog derült ki.

Egyrészt az, hogy adózás szempontjából a vállalkozás minden irata rendben van, adóhátralék nincs.

Másrészt viszont az is kiderült, hogy az ellenőrzött KATÁ-s és alanyi adómentes Bt-nek az elmúlt időszakban be kellett volna adnia egy ÁFA-bevallást. Ez egy könyveléshez nem értő személy részére viszonylag meglepő, hiszen alanyi adómentes vállalkozásról van szó. És mégis: ha egy alanyi adómentes vállalkozás az EU-s adószámát megadva, áfamentesen vásárol közösségen (EU-n) belül, akkor ezzel ÁFA-bevallásra kötelezetté válik, és ÁFÁ-t is kell fizetnie.

Hogy miért is? Nézzük a tényeket!
  1. A vállalkozás közösségen belül vásárolt egy terméket. Ezt a gazdasági eseményt általános forgalmi adó (ÁFA/VAT) terheli.
  2. Mivel a vásárló vállalkozásnak volt (van) EU-s adószáma, ezért az eladótól áfamentes számlát kapott.
  3. Ebben az esetben viszont a gazdasági eseményt terhelő ÁFÁ-t a vásárló vállalkozásnak kell befizetnie saját országa adóhatósága felé (NAV). Ehhez szükséges beadnia egy ezt részletező ÁFA-bevallást.

Jó hír azonban, hogy fenti ellenőrzést a NAV ún. “támogató eljárás” keretében hajtotta végre, így szankcióra nem került sor, sőt, akár még happy end-ről is beszélhetünk: az ellenőrzött Bt. “megbízható adózó” minősítést kapott.

Ugyanakkor az is látható: a legegyszerűbb magyar vállalkozási formának (KATA + alanyi adómentes) is szüksége van könyvelőre – legalábbis abban az esetben, ha a gazdasági tevékenysége keretei átnyúlnak az országhatáron (EU-n belüli vásárlás vagy értékesítés).

Szeretnél te is velünk számlázni, ahogy a fenti példában szereplő “megbízható adózó” minősítésű vállalkozó?
Regisztrálj magadnak számlázási fiókot MOST!

Regisztrálok
Hozzászólások