Vannak, akik még mindig tartanak attól, hogy adataik kikerülnek a felhőbe, és ott bárki hozzájuk férhet, megláthatja, megszerezheti, ellophatja őket. Valós a félelmük? De mi is az a „felhő”? És kell-e félnünk tőle?

Google Drive, OneDrive, iCloud, Dropbox? Ismerős valamelyik? Valójában ma már nehéz elképzelni, hogy lenne bárki, aki nem használja a felhőt: a telefon névjegyei, fotók, zenék már szinte mindig automatikusan szinkronizálódnak a felhővel. Gondolj csak arra, amikor a fotóidat számítógépen szeretnéd megnézni, sokkal egyszerűbb elérni őket Google Drive-on vagy az iCloudon keresztül. A munkafolyamatokat is jelentősen megkönnyíti, hogy megosztott dokumentumokban a kollégák akár egyszerre tudnak dolgozni.

Akik elzárkóznak attól, hogy a felhőben tárolják az adataikat, valójában sokkal többet kockáztatnak, mint gondolnák: ha adataikat egy helyen, számítógépükön, vagy telefonjukon tárolják, a technika ördögének vagy a lopás veszélyeinek teszik ki azokat.

Miért lennél bármi jónak az elrontója? Ha kizárólag a számítógépeden tárolod adataidat, ha az felmondja a szolgálatot, vagy ne adj’ Isten ellopják, akkor az adataidat soha nem kapod vissza, hiszen gyakorlatilag csak fizikai védelemmel vannak ellátva. A felhővel ilyen nem történhet, ráadásul illetéktelenek sem férhetnek hozzájuk, mivel te magad is jelszóval véded őket, illetve a szolgáltató is olyan megoldásokat használ, amelyekben megbízhatsz, hiszen titkosítja a feltöltött adatokat.

És nézzük, miért jó egy online, vagyis felhőalapú számlázó?

Az előbbiek alapján láthatod, hogy egyáltalán nem szerencsés, ha papír alapon tárolod számláidat, de az sem az igazi, ha telepített számlázóprogramot használsz. Akármennyire is furcsán hangozhatott (mondjuk 10 éve), felhőalapon számlázni is egész nyugodtan lehet – sőt, akár még nyugodtabban, mint bármilyen más technológiával.

1. Titkosítás, sokszoros védelem = biztonság

Nem elég, hogy az adatainkat (amelyek a szolgáltató szerverén tárolódnak) könnyen, bárhonnan el tudjuk érni, a legfontosabb – és egyre inkább fontossá válik a hétköznapi felhasználók számára is –, hogy biztonságban is tudjuk őket. A felhőalapú rendszerek, így a felhőalapú számlázó előnye is, hogy a biztonságra kiemelt figyelmet fordítanak a szolgáltatók. A Számlázz.hu-ban adataidat védjük a vírusoktól, az adatvesztéstől és a lopástól egyaránt. A rendszerünkben tárolt adataidhoz tudomásod és engedélyed nélkül senki sem férhet hozzá. Még a PSD2 kiterjesztése után sem!

2. Számlák tárolása = hozzáférhetőség

A felhő segítségével online megtalálod számláidat bármikor, bárhol is vagy. Rengeteget írtunk már arról, hogy miért vásárolj számlatömböt és miért ne használj kézi számlát, és hogy mivel jár az, ha maradsz a toll-papír megoldásnál, nem beszélve arról, hogy súlyos büntetést kaphatsz (egészen pontosan laponként 500 000 forint), ha elveszíted a számlatömböd. Online számlázó használata esetén ez nem fordulhat elő!

3. Archiválás = időmegtakarítás

Csúnya adminisztrációs folyamat ez, ha kézi számlatömböt használsz, de a Számlázz.hu képes arra, hogy archiválja a kimenő és beérkező számláidat is. Havi rendszerességgel történik, és átláthatóan, digitális archívumban tárolódnak a számláid. Akár papír alapú számláról, akár e-számláról van szó!

4. Költségek

A kézi számlatömb bizony költséges dolog, hiszen elmész a boltba és fizetned kell érte, elveszítesz egy csomó értékes munkaórát, miközben például postai sorállással bajlódsz, az esetleges elvesztéssel járó büntetésekről már nem is beszélve. A dobozos szoftverekkel szintén hasonló a helyzet, ezeket is meg kell vásárolni, rendszeres frissítésekkel együtt. Ám online számlázót már teljesen ingyen is használhatsz. Tényleg!

Van egy jó hírünk: bármikor áttérhetsz online számlázóra! Évváltástól, a vállalkozásod indításának dátumától, vagy akár a számlatömböd jelenlegi állapotától függetlenül (akár a kéziszámla használata mellett is). Akár teljesen ingyen is használhatod, de olyan extra – és egyáltalán nem nagy költséggel járó – szolgáltatásokat is igénybe vehetsz, amelyekkel további értékes időt takaríthatsz meg. Mit veszíthetsz? 🙂