„Én csak havonta egy számlát állítok ki” – sűrűn halljuk ezt az érvet a kézi számlatömb mellett. Ilyenkor összeszorul a torkunk, és hirtelen azt sem tudjuk, hol kezdjük el az érvelést: szerintünk igazán csacska döntés tollal megírni azt az egy számlát is.

Mi is tudjuk, össze is gyűjtöttük, számtalan érv szól a kézi számlatömb mellett – ez kissé ironikusra sikerült, de ha arról van szó, hogy soroljunk fel valódi (tehát nem vicces, hanem teljesen igazi) pozitívumokat a kézzel történő számlázás mellett, bizony hamar elbukunk.

Milyen is az online számlázó valójában?

Nézzük, mit mondanak a kék sarokban azok, akik kézzel számláznak, és mit mondunk mi, a piros sarokban az online számlázóról. 🙂

Használói szerint a kézi számlatömb Online számlázóprogram valójában
Olcsó Ingyenes (használati korlátozás nélkül)
Egyszerűen beszerezhető (ha kiálltuk a sort a nyomtatványboltban…) A regisztráció mindössze 3 percet vesz igénybe
Gyorsan kitölthető Fogadjunk, gyorsabban gépelsz, mint ahogy kézzel írsz! És mit csinálsz, ha a kézi számlát elrontod?
Ha rontok, csak egy gyors sztornószámla Ha hibázni készülsz, a rendszer szól, szóval garantáljuk, hogy kevesebb sztornód lesz, mint eddig. Ha mégis valamiért törölnél, egy gombnyomás, és a rendszer máris tudni fogja, hogy erre a bizonylatra bizony sztornószámla készül. Ráadásul, ha felmerül benned valamilyen kérdés, azonnal választ kapsz rá itt
Egyszerű a használata Az online számlázó első használatakor látni fogod, hogy mennyire egyértelmű minden – ráadásul nem enged hibázni!
Átlátható kitöltés Az online számlázóprogramban ugyanazokat az adatokat kell kitöltened, mint papíron. Ennél semmi nem átláthatóbb! Ráadásul ismét: nem enged hibázni.
Kézzelfogható Online is készíthetsz papíralapú számlát, amit kinyomtathatsz és eltehetsz.

És míg a számlatömböt el tudod hagyni (amiért csúnya bírságot fogsz kapni), az online számlázót soha.

Látom, hogy mit adok át a könyvelőmnek A Számlázz.hu-ban hozzáférést adhatsz könyvelődnek, így az ő munkáját is leegyszerűsítheted: nemcsak egy helyen látja számláidat, hanem még listákat is készíthet.

A NAV-álló online számlázó

Amiről viszont sokszor megfeledkeznek a kézi számlatömb mellett érvelők, hogy a NAV felé szigorúan el kell számolniuk minden egyes papírlappal. Ráadásul a NAV online számlázás bevezetésével az adatszolgáltatás teljes nyűg: nem, egyáltalán nincs betiltva, és nem is tervezik, hogy megszüntetik a kézi számlázást azon számlák esetében, ahol az áfatartalom eléri a 100 ezer forintot. Viszont, ha ilyen bizonylatot állítasz ki, akkor 5 napon belül el kell végezned az adatszolgáltatást a NAV weboldalán. De ha az áfatartalom 500 000 Ft, vagy meghaladja azt, akkor már 1 napon belül cselekedned kell. Ezt mi csak akkor javasoljuk, ha rengeteg időd van. A NAV pedig azt javasolja, ha bonyolultnak találod, bizony, számlatömb helyett válts számlázóprogramra! Bizony, a NAV javasolja! Ha kézi számlatömböt használsz, Neked kell tisztában lenned a jogszabályokkal, az online számlázó viszont helyetted is követi őket.

Az online számlázó nem engedi meg, hogy hibázz, mert ha valamit rosszul csinálsz, figyelmeztet, mint egy jó tanár. Cégedre szabhatod a kinézetét (logót tehetsz rá, illetve a számla színét is vállalkozásodhoz igazítjuk), a gyakori számlázási információkat megjegyeztetheted a rendszerrel, így nem kell újra és újra beállítgatnod őket.

Mert az online számlázó azonnal elvégzi ezt helyetted.

Automatizmusokra fel!

Nincs olyan vállalkozó, akinek ne okozott volna bosszúságot, hogy vevője későn fizetett – szólni mindig kellemetlen, hiszen lehet, hogy csak elfelejtette, lehet, hogy éppen most utalja, sokszor te keresel kifogásokat helyette, ugye? A Számlázz.hu rendszere ilyen esetben vállalja a „rossz zsaru” szerepét, és automatikusan fizetési felszólítást küld a vevődnek, hogy „hahó, fizess!”. Na, jó, a szöveg más is lehet, erről Te döntesz.

Ráadásul a vevői fiókjában bankkártyás fizetéssel azonnal kiegyenlítheti a számláját, szóval az ő dolgát is jelentősen megkönnyíti az online számlázó, így már semmi akadálya nincs annak, hogy azonnal fizessen neked.

Jó, és mindez mennyibe kerül?

Akármennyire hihetetlen: a fent felsorolt automatizmusok mind a #free, vagyis az ingyenes csomagunkban vannak. Nem, nemcsak az első pár héten/hónapban ingyenes, hanem most és mindörökké.
Persze, ha szeretnél mindenféle extra dolgot, rajtunk nem múlik: minimális ráfordítással (a legmagasabb, #profi csomagunk havonta egy mozijegy árába kerül, és igen, tényleg) rengeteg időt, energiát spórolhatsz, és garantáljuk, hogy kinyílik előtted a világ! 🙂

(Ha kíváncsi vagy felhasználóink saját véleményére, higgy nekik. Itt jócskán olvashatsz beszámolókat tőlük, vagy vannak videóink is arról, hogy ki, mit szeret a Számlázz.hu-ban.)

Oké, jöjjön az az online számlázó!

Mit kell tenned tehát, ha szeretnéd megkönnyíteni, stresszmentesíteni a hétköznapjaidat, és kézi számlatömbről online számlázóra váltani?

  1. Regisztrálj a Számlázz.hu-n, egyszerűen és gyorsan!
  2. Jelentsd be a NAV-nál, hogy ezentúl így szeretnél számlázni – no para, ebben is segítünk!
  3. Ha szoktál olyan számlát kiállítani, aminek áfatartalma eléri a 100 000 forintot, akkor kösd össze számlázási fiókodat a NAV rendszerével – nyugi, emiatt sem kell aggódnod, minden lépésében segítünk!

Egyébként azt tudtad, hogy párhuzamosan használhatod a kézi számlatömbödet és a Számlázz.hu-t is? Így kockázat nélkül – rövid tesztidőszak során – megbizonyosodhatsz arról, hogy sokkal könnyebb dolgod is lehet, mint eddig valaha volt… 🙂