Szinte pontosan 3 évvel ezelőtt, 2016 márciusában tartottam egy előadást az e-számlázás „fájdalomcsillapító” hatásáról. Ebben az előadásban Murakami Haruki japán író “Miről beszélek, amikor a futásról beszélek?” című könyvéből idéztem egy gondolatot. Maga a könyv – pont ahogyan a címe is sugallja – NEM a futásról szól, hanem arról, hogy a szerző hogyan, és legfőképpen MIÉRT fut (maratoni távokat). Egyáltalán nem próbál meggyőzni senkit arról, hogy fusson.

Én magam nem vagyok futó (bár néha lekocogok pár km-t), de Murakami könyvét nagyjából évente újraolvasom. Legfőképpen a korábbi előadásomban is említett idézet miatt:

“Fájni fog. De a te döntésed, hogy szenvedsz vagy sem.”

Az angol eredeti fordításban: “Pain is inevitable. Suffering is optional.”

Korábban ez a mondás az e-számlázást juttatta eszembe. Ma, három év elteltével mindenki számára egyértelmű, hogy az emailen küldött és a felhőben tárolt (megőrzött) e-számla milyen előnyökkel rendelkezik a papír alapú számlával (pláne kéziszámlával!) szemben.

A regénybeli idézet azonban mit sem vesztett aktualitásából. Vállalkozni szeretnél? Épp most kezdesz vállalkozni? Vagy már régóta vállalkozol? Egy dolog biztos: fájdalmasan sokfelé kell figyelned, több területen egyszerre kell teljesítened, és a végén még az ügyvitel/számlázás/banki/könyvelői adminisztráció is a te nyakadba szakad.

Szenvedni azonban nem kötelező!

Mit értek szenvedés alatt?

  • Amikor a Facebook könyvelői csoportban öl valakit az ideg, hogy az ügyfele egy számlát február 31-re keltezett.
  • Amikor egy vállalkozás képtelen jelezni vevői felé az elmaradt számlafizetéseket.
  • Amikor váratlanul jön a büntetőadó a KATA keret túllépés miatt.
  • Amikor a bankszámlára érkező összegek nincsenek időben kiszámlázva a vevők felé.
  • Amikor NAV ellenőrzéshez nem, vagy csak kínkeservesen szedhetők elő az ellenőrzött időszak bizonylatai.

És még sorolhatnánk…

A Számlázz.hu-t használó közel 125 000 vállalkozás (2019 márciusi adat) azonban NEM SZENVED. Az akadályok ott vannak előttük is, de fájdalomcsillapító Számlázz.hu-s funkciókkal könnyedén átugorják azokat.

  1. A számlázási fiók és a banki folyószámla integrációja (autokassza) segítségével a díjbekérők automatikusan számlává alakulnak, a kifizetett számlák automatikusan adminisztrálódnak (emberi beavatkozásra alig van szükség).
  2. A kifizetetlen számlákról automatikus fizetési felszólító emailek mennek a vevők felé.
  3. A kibocsátott számlák online és azonnal megjelennek a könyvelési rendszerben.
  4. A vevők online, bankkártyával is kifizethetik a számláikat.
  5. A Számlázz.hu-s számlázási fiókban ott figyelnek a bejövő számlák is (költségszámlák).
  6. A vállalkozás a nyugtáit is a Számlázz.hu-val bocsátja ki: e-nyugta.
  7. A kimenő és bejövő számlák is automatikusan, NAV-álló módon archiválódnak számlázási fiókodban. Igen, ellenőrzéskor elég ezeket elektronikusan átadni a NAV-nak.
  8. (+1): a NAV online számla bekötés is a mi gondunk: a vállalkozó ebből csak annyit érzékel, hogy már megint minden flottul működik.

“Fájnak” a törvények és a jogszabályok a Számlázz.hu-soknak is? IGEN.
És a szenvedés? NEM KÖTELEZŐ. És nem is szenvedünk… 🙂

Ismersz véreres szemű, morcos, az adminisztrációba belefáradt vállalkozót? Küldj neki fájdalomcsillapítót, azaz saját regisztrációs linket (kattints ide), és kapj díjmentes hónapokat úgy, hogy vállalkozó-társaddal is jót teszel. 🙂