Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.10.31. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Tavaly nyári bevezetése óta a NAV adatszolgáltatás kitűnően teljesít. Az adóhatóság tájékoztatása szerint “2019 januárjáig több mint 28 millió számláról érkezett adatszolgáltatás az online számlarendszerbe”. A rendszer működésének köszönhetően sokkal hatékonyabban kiszűrhető a jogellenes számlázás, és a szabályozással áttételesen a nagy összegű áfa-ügyeskedések is jelentősen visszaszorulnak.

Ahogy talán tudjátok, a kötelező adatszolgáltatás bevezetése valójában nem is rátok, vállalkozókra rótt extra kötelezettséget, hanem a számlázóprogramok gyártóira. A Számlázz.hu természetesen időben megoldotta a feladatot, velünk minden adatszolgáltatási kötelezettségeteknek az első pillanattól maradéktalanul megfeleltek. Ezért adtunk hírt arról is február végén, hogy a türelmi idő lejártával elindított NAV-ellenőrzések rátok nézve semmilyen veszélyt nem jelentenek. A Számlázz.hu-ban egész egyszerűen nem tudsz olyan számlát kiállítani, amit ne tudnánk beküldeni a NAV-hoz a törvényi szabályozással tökéletes összhangban.

 

FRISSÍTÉS: EGY HÓNAP HALADÉK
A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2019. január végén publikálta a számlák adatszolgáltatásához kapcsolódó új verziót, az 1.1-es specifikációt és XSD sémát, melyet eredeti tervek szerint 2019. május 2-án tett volna kötelezővé. A határidő közeledtével azonban számos, az átállásra való felkészülési folyamat elhúzódását jelző ügyféli jelzés érkezett, melyet figyelembe véve az adóhivatal egy hónap haladékot biztosít. 2019. június 4-én 0:00 órától már csak az új formátumban fogadja a számlák adatait az adóhivatal, 1.0 verzióval érvényes adatszolgáltatás már nem teljesíthető. (forrás: onlineszamla.nav.gov.hu)

1.1 adatszolgáltatási XML séma: nálunk már ez üzemel

Így aztán a verziófrissítés, azaz a NAV kötelező adatszolgáltatás 1.1 bevezetése kapcsán ugyanezt tudjuk mondani: továbbra sem fogsz tudni olyan számlát kiállítani, amit ne tudnánk beküldeni a NAV-hoz szabályosan. Mi felkészültünk! De annyira, hogy bár a nyáron publikált, első verzióról az 1.1 verzióra való átállás határideje május 1., mi máris az új XML-sémával küldjük be a számláid adatait! Az adóhatóság ugyanis január végén elérhetővé tette az XML séma módosítások technikai specifikációját, mi pedig szép csendben lefejlesztettük a szükséges módosításokat, és március közepére át is álltunk. A működés pedig zavartalan.

Tudomásunk szerint vannak olyan számlázóprogramok, amelyek számára még a májusi határidő is szűkösnek ígérkezik, de nálunk ezzel nem lesz probléma. A Számlázz.hu máris a májusra várt működés szerint üzemel.

Akik eddig is a magyar jogszabályokat folyamatosan és automatikusan követő, azoknak teljes mértékben megfelelő, megbízható technikai és támogatói háttérrel rendelkező számlázóprogramokat használtak, valószínűleg különösebb izgalmak nélkül fogják a következő hónapokat átélni. Azoknál az adózóknál viszont, akik már az XML 1.0 alapján történő online számla adatszolgáltatás eléréséért is jelentősebb energiákat voltak kénytelenek mozgósítani, új versenyfutás kezdődik. Április végéig az adat XML és az adatkommunikáció XML változásokat is adaptálniuk kell. Számukra fenyegetően hathat a szűk, három hónapos határidő, amire csak kismértékű vigaszt jelenthet, hogy a NAV már a változások publikálásának pillanatban lehetővé tette az 1.1 XML dokumentumokkal történő tesztelést lehetőségét a rendszereiben.” – írja az RSM.

A módosításokban – bár a megfelelően felkészült számlázóprogramok felhasználói számára ez az információ nem releváns, azért érdekességképpen közöljük – négy terület érintett:

  • a korábban opcionális, mostantól kötelezően elvárt árfolyam,
  • a szintén korábban opcionális áfamérték szerinti összesítő,
  • a mennyiségi egységek pontosítása (a NAV által elfogadott mennyiségi egységek a számlán a következők: Darab, Kilogramm, Tonna, Kilowatt óra, Nap, Óra, Perc, Hónap, Liter, Kilométer, Köbméter, Méter, Folyóméter, Karton, Doboz),
  • illetve az, hogy 2019. májusától a dátum és időpont típusú értékeket tartalmazó mezőkben nem szerepelhet 2010-01-01-et megelőző dátum és időpont.

Újabb módosítások is várhatóak?

Szintén „belső pletyka”, azaz a NAV meghívásos tájékoztatóján elhangzott információ, hogy bár az 1.1 elnevezés további módosításokat sejtet, a következő komolyabb fejlesztés már a 2.0 verziót jelenti majd. Természetesen, ahogy mindig, a jövőben is minden fejlesztést elvégzünk, ami a tökéletes NAV-állóságot, a szabályos működést biztosítja számotokra.

Ha tehát te már velünk számlázol, akkor a fentebb leírtak rád voltaképp nem is vonatkoznak, a változásból semmit nem fogsz érzékelni. Ha azonban olyan számlázót használsz, amely számára kihívást jelenthet az 1.1 bevezetése, gondolkozz el az online számlázási szolgáltatók összehasonlításán, és a váltáson!