Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2024.03.25. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

A turisztikai ágazat számára nem ismeretlen fogalom a NTAK, vagyis a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, amely 2019-ben kezdte meg működését, az egyes turisztikai ágazatokban pedig fokozatosan kötelezővé válik a használata. Egy újabb adatszolgáltatási rendszer, amely nyűg is lehetne az érintettek számára, azonban a digitalizáció szerencsére már ezt is megkönnyíti… 

Éppen ez, az ágazat digitalizálódása az egyik célja az intézkedésnek, azonban az elsődleges szándék az, hogy a rendszer által biztosított statisztikák hozzájáruljanak a turisztikai szakma támogatásához, az ehhez kapcsolódó döntések kialakításához. Vagyis a rendszerbe rögzített adatokat elsősorban statisztikák létrehozásához használják, de munkájuk megkönnyítése érdekében a területileg illetékes önkormányzatok és a NAV is rálát a számukra releváns információkra.

Kikre vonatkozik és mit kell tenni? 

A turisztikai ágazaton belül a szálláshely-szolgáltatókra, a vendéglátó üzletekre és turisztikai attrakciókra vonatkozik a jogszabály: a regisztrációt eddig is előírták számukra, az adatszolgáltatás pedig 2023-tól fokozatosan válik kötelezővé.

  • A szálláshelyek számára már kötelező az adatszolgáltatás.
  • 2023. július 1-től: a 100 millió forint nettó árbevétel felett teljesítő vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók számára kötelező.
  • 2024. január 1-jétől: 12 és 100 millió forint közötti nettó árbevételű vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók számára kötelező.

Az adatszolgáltatás az NTAK által hitelesített vendéglátó vagy jegykezelő szoftveren keresztül történik. Na, éppen ezért érdemes tovább olvasnod… 

Mit kell tenned, ha érint az adatszolgáltatási kötelezettség?

Két fontos dologra figyelj: 

  • Elsősorban regisztrálnod kell az NTAK rendszerébe, amit itt tudsz megtenni. A regisztráció során meg kell adni a szolgáltató törzsadatait, a szolgáltatási helyek adatait, illetve a szolgáltatási helyeken elérhető ágazati (szálláshely, vendéglátó üzlet, attrakció) adatokat.
  • Gondoskodj arról, hogy az adatszolgáltatás teljesítésére alkalmas vendéglátó vagy jegykezelő rendszered legyen!

Milyen adatokat kell beküldeni a rendszerbe?

A folyamat során “deperszonalizált statisztikai adatokat” fogad be a rendszer, ami kizárólag statisztikai célú adatokat jelent. A rendszer a vendégek személyes adatait nem fogadja be, így nem rögzíti és nem is tárolja. Az egyes vendégek személye így egyáltalán nem azonosítható az NTAK-ban, mivel ez turisztikai szempontból nem releváns, az adatok alapján kizárólag utazói profilokat alakíthatnak ki.

Hogy pontosan milyen adatokat kell továbbítani az NTAK felé, arról itt olvashatsz az egyes ágazatokra vonatkozóan: 

Hogyan tudja a Számlázz.hu megkönnyíteni az életed? 

Képzeld, léteznek olyan szoftverek, amelyeket az NTAK hitelesített, vagyis képesek az automatikus adatszolgáltatásra, és még Számlázz.hu-integrációval is rendelkeznek! Vagyis szinte a teljes folyamatot automatizálhatod, minimálisra csökkentve az adminisztrációt: a vevőd a weboldaladon lefoglalja a szobát vagy megveszi a belépőjegyét, majd amikor (akár online) fizet, a számla automatikusan kiállítódik, az adatszolgáltatás pedig a bevitt adatok alapján gyakorlatilag “láthatatlanul” megtörténik.  

Most néhány ilyen szoftvert mutatunk nektek, amely a szálláshely szolgáltatóknak, valamint a rendezvényszervező cégeknek is segítség lehet: 

Felhőmatrac

A FelhőMatrac online szálláshelykezelő rendszere segít a szobák foglalása körüli adminisztrációban, a be-és kijelentkezések, a vendégadatok kezelésében, a szobák kiosztásában, az NTAK adatszolgáltatásban és még a számlázási folyamatokban is a Számlázz.hu-val. A program a szükséges adatokat automatikusan (és biztonságosan) továbbítja az NTAK rendszere felé, a vendégadatokat pedig a Vendég Információs Zárt Adatbázis (VIZA) felé.

Previo

A Previo saját weboldalba építhető, intelligens foglalórendszer. Az NTAK felé az adatszolgáltatás automatikusan történik a rendszerben, míg a Számlázz.hu-integráció a foglalásokhoz készülő számlák kiállításában nyújt támogatást. 

Cooltix

A Cooltix rendszere nemcsak a jegyértékesítésben és a rendezvénymenedzsmentben lehet a szolgáltatók segítségére, de a Számlázz.hu-integráció segítségével a számlázásra sem lesz gondod. Emellett természetesen az NTAK rendszerével is integráltan működik, így az adatszolgáltatás ebben az esetben is automatikus. 

Fontos, hogy ha a fenti programokat integráltan szeretnéd használni a Számlázz.hu-val, akkor a Számla Agent szolgáltatást szükséges igénybe venned. Erről itt olvashatsz részletesen. 

Ha az adatszolgáltatással kapcsolatban további információra lenne szükséged, akkor itt találsz részleteket.