Októbertől az elektronikus ügyintézésre kötelezettek (pl. gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok, alapítványok, egyesületek, ügyvédek) cégkapun kapják meg a fizetési meghagyást, vagyis a tárhelyükre érkezik az értesítés — minden további, az ügyhöz kapcsolódó dokumentummal együtt. De mennyiben érint ez téged mint vállalkozót, ha ilyen eljárást indítasz egy vevővel szemben? 

Amennyiben egy ügyfeled tartozik, a fizetési meghagyás a felszólítás(oka)t követő következő fokozat, amellyel megpróbálhatod őt rábírni, hogy rendezze tartozását. A fizetési meghagyást a közjegyző bocsátja ki, majd elindul a folyamat, és ha még mindig nem vagy a pénzednél, végrehajtási eljárás indítható.

De nézzük először, hogy mit tegyél, ha a türelem elfogyott, és hivatalos úton szeretnéd intézni a vevőd tartozásának behajtását? Érdemes ügyvédhez fordulni? Mekkora tartozás esetén lehet fizetési meghagyást, végrehajtást, illetve polgári pert indítani? Ha a számlázódból küldött fizetési felszólítások, az esetleges telefonálgatások nem vezetnek eredményre, akkor van még néhány eszköz a kezedben. Erről korábban már írtunk, így most nézzük meg, melyik lépést mekkora összegnél tudod megtenni, illetve pontosan mire lesz szükséged az ügyek során.

Fizetési felszólítás / ügyvédi levél

Fizetési felszólítást minden esetben kell küldened a vevődnek, ha további intézkedésekre szánnád el magad. (Ezt valószínűleg meg is teszed, hiszen ez a legegyszerűbb és legkorrektebb lépés.) Ezt a levelet te is kiküldheted, valamint ügyvédhez is fordulhatsz — összeghatár nélkül, bármekkora tartozás esetén megteheted.

A fizetési felszólítás lehet elektronikus és papíralapú is: első körben természetesen érdemes az elektronikus, írásos formában történő üzenetekkel próbálkozni, azonban a későbbiekben nem árt, ha igazolható, így célszerű postai levélként, tértivevénnyel ellátva kiküldeni.

Mit kell tartalmaznia a hivatalos levélnek?

  • tartozás mértéke
  • követelés alapja, jogcíme
  • mikor jött létre a szerződés
  • mi volt a határidő
  • rendelkezésre álló dokumentumok
  • új fizetési határidő
  • teljesítés módja
  • jogszabályi háttér
  • fel kell hívni az adós figyelmét a teljesítési határidő elmulasztása esetén várható további jogkövetkezményekre

Meg tudod csinálni? Lehet. Az utolsó két pont miatt azonban érdemes ügyvédi segítséget igénybe venni, hiszen ő rendelkezik ehhez a megfelelő szaktudással. Ezen a ponton talán az ügyvédi díjak miatt aggódsz, de nem kell különböző ajánlatokat bekérned: a Számlázz.hu-ügyfelek kedvezményesen kezdeményezhetik a folyamatot számlázási fiókjukból. A Számlázz.hu-ba belépve, a számlasorra kattintva éred el követeléskezelési szolgáltatásainkat, ahol néhány kattintás után ügyvédi partnerünk már küldi is a levelet az adósodnak, a folyamatot pedig nyomon követheted a Payee rendszerében. Így igazából a gyakorlatban ügyvédhez sem neked kell fordulnod, ezt is megoldjuk helyetted: nem kell sehova menned, mindent online, a Számlázz.hu fiókodból intézhetsz.

Ha továbbra sem fizet: fizetési meghagyás 

Ha a felszólító levélben megjelölt fizetési határidőig az adós nem rendezi tartozását, akkor fizetési meghagyást kezdeményezhetsz. Ha a tartozás összege nem éri el a 3 millió forintot, akkor mindenképpen ez a következő lehetőséged a behajtásra. Ha az összeg 3 és 30 millió forint között van, akkor választhatsz a fizetési meghagyás és a peres eljárás között, azonban költségek tekintetében nagy különbség van a kettő között – és a mérleg nyelve a peres eljárás felé billen, ráadásul ehhez még plusz ügyvédi költségek is hozzájönnek.

A fizetési meghagyást indíthatod te magad is, illetve ebben is kérhetsz ügyvédi segítséget. Fontos változás októbertől, hogy ez az eljárás egyszerűbbé és gyorsabbá vált: az elektronikus ügyintézésre kötelezett személyek (amelybe minden gazdasági társaság beletartozik) a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) rendszerén keresztül elektronikusan intézhetik a fizetési meghagyás űrlap kitöltését és beküldését, illetve az adós ugyanilyen módon, elektronikusan, cégkapun keresztül kapja meg az értesítéseket, és az ellentmondást is online kell benyújtaniuk. (További változás, hogy a fizetési meghagyás indításakor már kötelező a kérelmen feltüntetni az adószámot az egyéni vállalkozók és minden olyan szervezet esetében, amelyik adószámmal rendelkezik.)

Mit jelent ez a gyakorlatban? Az biztos, hogy a legbonyolultabb (és valójában talán így lesz a legköltségesebb is), ha önállóan intézed a dolgot. Egy kis stressztől megszabadulsz, ha ügyvédhez fordulsz, viszont úgy spórolsz a legtöbbet – mind időben, mind pénzben –, ha közvetlenül a Számlázz.hu-ból egy kattintással elindítod a folyamatot.

Ezután a vevődnek 15 napja lesz arra, hogy ellentmondjon a követelésnek – ha ez nem történik meg, jogerőre emelkedik a fizetési meghagyás, és ettől kezdve végrehajthatóvá válik, vagyis a végrehajtó felkutatja az adós vagyonát, és minden jogszerű eszközzel megpróbálja rendezni a tartozást (inkasszó, munkabér letiltás, árverés).

(Ha ellentmond, úgy a folyamat perré alakul, köteles leszel az eljárás megindításának díját megfizetni, és az értesítés kézbesítését követően 15 napod van keresetet előterjeszteni az illetékes bíróság előtt. Ha ez nem történik meg, a fizetési meghagyást megszüntetik.)

Ahogyan fentebb említettük, a fizetési meghagyás folyamata is néhány kattintással elindítható a Számlázz.hu fiókodból, majd a Payee rendszerében folyamatosan nyomon követheted az aktuális állapotot, hogy éppen hol tart az ügyed – ha pedig szükségét érzed, a végrehajtást is elindíthatod a felületen.

Ha további információkra vagy kíváncsi a Számlázz.hu követeléskezelési szolgáltatásairól, az ügyvédi és jogi megoldásokról, valamint a díjakról, akkor itt találod a részleteket!

Hozzászólások