Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2023.12.12. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Októbertől az elektronikus ügyintézésre kötelezettek (pl. gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok, alapítványok, egyesületek, ügyvédek) cégkapun kapják meg a fizetési meghagyást, vagyis a tárhelyükre érkezik az értesítés — minden további, az ügyhöz kapcsolódó dokumentummal együtt. De mennyiben érint ez téged mint vállalkozót, ha ilyen eljárást indítasz egy vevővel szemben? 

Amennyiben egy ügyfeled tartozik, a fizetési meghagyás a felszólítás(oka)t követő következő fokozat, amellyel megpróbálhatod őt rábírni, hogy rendezze tartozását. A fizetési meghagyást a közjegyző bocsátja ki, majd elindul a folyamat, és ha még mindig nem vagy a pénzednél, végrehajtási eljárás indítható.

De nézzük először, hogy mit tegyél, ha a türelem elfogyott, és hivatalos úton szeretnéd intézni a vevőd tartozásának behajtását? Érdemes ügyvédhez fordulni? Mekkora tartozás esetén lehet fizetési meghagyást, végrehajtást, illetve polgári pert indítani? Ha a számlázódból küldött fizetési felszólítások, az esetleges telefonálgatások nem vezetnek eredményre, akkor van még néhány eszköz a kezedben. Erről korábban már írtunk, így most nézzük meg, melyik lépést mekkora összegnél tudod megtenni, illetve pontosan mire lesz szükséged az ügyek során.

Fizetési felszólítás / ügyvédi levél

Fizetési felszólítást minden esetben kell küldened a vevődnek, ha további intézkedésekre szánnád el magad. (Ezt valószínűleg meg is teszed, hiszen ez a legegyszerűbb és legkorrektebb lépés.) Ezt a levelet te is kiküldheted, valamint ügyvédhez is fordulhatsz — összeghatár nélkül, bármekkora tartozás esetén megteheted.

A fizetési felszólítás lehet elektronikus és papíralapú is: első körben természetesen érdemes az elektronikus, írásos formában történő üzenetekkel próbálkozni, azonban a későbbiekben nem árt, ha igazolható, így célszerű postai levélként, tértivevénnyel ellátva kiküldeni.

Mit kell tartalmaznia a hivatalos levélnek?

  • tartozás mértéke
  • követelés alapja, jogcíme
  • mikor jött létre a szerződés
  • mi volt a határidő
  • rendelkezésre álló dokumentumok
  • új fizetési határidő
  • teljesítés módja
  • jogszabályi háttér
  • fel kell hívni az adós figyelmét a teljesítési határidő elmulasztása esetén várható további jogkövetkezményekre

Meg tudod csinálni? Lehet. Az utolsó két pont miatt azonban érdemes ügyvédi segítséget igénybe venni, hiszen ő rendelkezik ehhez a megfelelő szaktudással. Ezen a ponton talán az ügyvédi díjak miatt aggódsz, de nem kell különböző ajánlatokat bekérned: a Számlázz.hu-ügyfelek kedvezményesen kezdeményezhetik a folyamatot számlázási fiókjukból. A Számlázz.hu-ba belépve, a számlasorra kattintva éred el követeléskezelési szolgáltatásainkat, ahol néhány kattintás után ügyvédi partnerünk már küldi is a levelet az adósodnak, a folyamatot pedig nyomon követheted a Payee rendszerében. Így igazából a gyakorlatban ügyvédhez sem neked kell fordulnod, ezt is megoldjuk helyetted: nem kell sehova menned, mindent online, a Számlázz.hu fiókodból intézhetsz.

Ha továbbra sem fizet: fizetési meghagyás 

Ha a felszólító levélben megjelölt fizetési határidőig az adós nem rendezi tartozását, akkor fizetési meghagyást kezdeményezhetsz. Ha a tartozás összege nem éri el a 3 millió forintot, akkor mindenképpen ez a következő lehetőséged a behajtásra. Ha az összeg 3 és 30 millió forint között van, akkor választhatsz a fizetési meghagyás és a peres eljárás között, azonban költségek tekintetében nagy különbség van a kettő között – és a mérleg nyelve a peres eljárás felé billen, ráadásul ehhez még plusz ügyvédi költségek is hozzájönnek.

A fizetési meghagyást indíthatod te magad is, illetve ebben is kérhetsz ügyvédi segítséget. Fontos változás októbertől, hogy ez az eljárás egyszerűbbé és gyorsabbá vált: az elektronikus ügyintézésre kötelezett személyek (amelybe minden gazdasági társaság beletartozik) a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) rendszerén keresztül elektronikusan intézhetik a fizetési meghagyás űrlap kitöltését és beküldését, illetve az adós ugyanilyen módon, elektronikusan, cégkapun keresztül kapja meg az értesítéseket, és az ellentmondást is online kell benyújtaniuk. (További változás, hogy a fizetési meghagyás indításakor már kötelező a kérelmen feltüntetni az adószámot az egyéni vállalkozók és minden olyan szervezet esetében, amelyik adószámmal rendelkezik.)

Mit jelent ez a gyakorlatban? Az biztos, hogy a legbonyolultabb (és valójában talán így lesz a legköltségesebb is), ha önállóan intézed a dolgot. Egy kis stressztől megszabadulsz, ha ügyvédhez fordulsz, viszont úgy spórolsz a legtöbbet – mind időben, mind pénzben –, ha közvetlenül a Számlázz.hu-ból egy kattintással elindítod a folyamatot.

Ezután a vevődnek 15 napja lesz arra, hogy ellentmondjon a követelésnek – ha ez nem történik meg, jogerőre emelkedik a fizetési meghagyás, és ettől kezdve végrehajthatóvá válik, vagyis a végrehajtó felkutatja az adós vagyonát, és minden jogszerű eszközzel megpróbálja rendezni a tartozást (inkasszó, munkabér letiltás, árverés).

(Ha ellentmond, úgy a folyamat perré alakul, köteles leszel az eljárás megindításának díját megfizetni, és az értesítés kézbesítését követően 15 napod van keresetet előterjeszteni az illetékes bíróság előtt. Ha ez nem történik meg, a fizetési meghagyást megszüntetik.)

Ahogyan fentebb említettük, a fizetési meghagyás folyamata is néhány kattintással elindítható a Számlázz.hu fiókodból, majd a Payee rendszerében folyamatosan nyomon követheted az aktuális állapotot, hogy éppen hol tart az ügyed – ha pedig szükségét érzed, a végrehajtást is elindíthatod a felületen.

Ha további információkra vagy kíváncsi a Számlázz.hu követeléskezelési szolgáltatásairól, az ügyvédi és jogi megoldásokról, valamint a díjakról, akkor itt találod a részleteket!