Folyamatosan változó világunkban tervezni egyre nagyobb kihívást jelent, azonban nem árt tudatosan belevágnod a 2023-as esztendőbe adózási, könyvelési kérdésekben, hiszen ezek mind-mind a vállalkozásod mozgatórugói. Összeszedtük, hogy mikre érdemes figyelned és azt is, hogy kiket érintenek vagy érinthetnek változások.

Minimálbér emelés

Minden érintett aláírta a 2023-as bérmegállapodást, bár a Magyar Közlönyben még nem láttuk, de már bizonyos, hogy a minimálbér januártól bruttó 200.000 Ft-ról 16 százalékos emeléssel 232.000 Ft-ra nő, míg a középfokú iskolai végzettséget/ szakképzettséget igénylő tevékenységek esetén a garantált bérminimum összege 14 százalékkal, 260.000 Ft-ról 296.400 Ft-ra nő.

A minimálbér emelése első sorban a foglalkoztatóknak és a főállású egyéni vállalkozóknak jelent kötelezettség növekményt januártól. Azonban joggal jelenthetjük ki, hogy mindenkit érint, mivel többek között a pénzbeli ellátások mértéke is a minimálbérhez van igazítva.

A főállású egyéni vállalkozók (átalányadózás és vállalkozói személyi jövedelemadó szerinti adózási formában tevékenykedők) számára a minimálbér emelés, a havonta minimálisan fizetendő adó és járulékterhek növekedését is jelenti 14 illetve 16 százalékkal, attól függően, hogy tevékenységük végzettséghez kötött-e vagy sem, tehát a minimálbérrel vagy garantált bérminimummal számolnak-e.

Átalányadózás 2023-ban

A 2023-as adóváltozások hoztak kedvező fordulatokat az átalányadózással összefüggően.

  • Eltörlésre kerül a korábbi évek bevételi értékhatár figyelése, így az is választhatja az átalányadózást, aki a döntést megelőző adóévben magasabb bevétellel rendelkezett, mint korábban alkalmazott értékhatár összege.
  • Rövidült az átalányadózás újra választásának határideje is. Korábban ha az egyéni vállalkozó kilépett az átalányadózásból vagy bevételi értékhatár átlépés miatt elvesztette jogosultságát erre az adózási módra, adott év + 4 évig nem választhatta újra ezt az adózási módot. Az új szabályozás szerint 2023-tól ez adott év + 12 hónapra módosult.
  • Egyszerűsíti az adóhatóság az adminisztrációt az átalányadózók számára, ugyanis az eddig havi 58-as járulék bevallási kötelezettséget (amiről itt olvashatsz bővebben) elég negyedévente teljesíteni és befizetni.
  • A bevallásban továbbra is havi bontásban kell részletezni a TB. járulék, Szociális hozzájárulás és Személyi jövedelemadó összegét.
  • Változik a Tb. járulék és a Szocho számítási módja is. Azoknak az átalányadózó egyéni vállalkozóknak jó hír ez, akiknek a bevételük mértéke, és beérkezése nem arányos hónapról-hónapra, ugyanis bevezetik a göngyölítéses szabályt. Ez azt jelenti, hogy az adóalap, az év elejétől az adott negyedév utolsó napjáig, átalányban megállapított jövedelem szerint korrigálható a korábbi negyedévben figyelembe vett összeggel.
  • Az átalányadózás bevételi értékhatár számítása nem változik, de a minimálbér emelkedésével arányosan nő. Így 2023-ban a bevételi értékhatár 27.840.000 Ft, míg kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végzők esetén 139.200.000 Ft.
  • Megmarad továbbá az adómentes jövedelem, ami szintén emelkedik a minimálbérrel arányosan: 1.200.000 Ft-ról, 1.392.000 Ft-ra.

Iparűzési adó egyszerűsítés

Szélesebb körben lesz alkalmazható következő évtől az iparűzési adó egyszerűsített formája.

A korábbi években az egyszerűsített, vagy úgynevezett tételes iparűzési adóalap megállapítási módszer a kisadózók kiváltsága volt. Az új szabályozás szerint minden vállalkozó akinek az éves bevétele nem haladja meg a 25.000.000 Ft-ot (átalányadózóknak kereskedelmi tevékenységnél a bevételi határ 120.000.000 Ft.)

Az egyszerűsített adóalap meghatározása

Ha a bevétel nem haladja meg a 12.000.000 Ft-ot, akkor az adóalap: 2.500.000 Ft
Ha a bevétel 12.000.000 Ft és 18.000.000 Ft között van, akkor az adóalap: 6.000.000 Ft
Ha a bevétel 18.000.000 Ft és 25.000.000 Ft között van, akkor az adóalap: 8.500.000 Ft

Társas vállalkozások esetén, a KIVA szerint adózók továbbra is jogosultak a KIVA alap egyszerűsített szabályai szerint megállapítani az adót.

Az adóhivatal szándéka volt egyszerűsíteni az adminisztrációs terheket ezzel az intézkedéssel, ezért a sávos adóalap meghatározása esetén, bevallást nem kell benyújtani, adóelőleget pedig évente egyszer kell megfizetni. Ettől csak abban az esetben kell eltérni ha egy vállalkozó eléri a sávos besorolás értékhatárát.

Ha adott évben a bevétele alacsonyabb mint a sáv amibe tartozott korábban, visszaigényelhető adója keletkezik.

Új kata alanyok iparűzési adója

2023. május 31-ig iparűzési adóbevallást kell készíteni annak a kisadózó vállalkozónak, akinek évközben szünetelt a fizetési kötelezettsége, vagy adókedvezményt szeretne igénybe venni.

Aki már korábban bejelentkezett a tételes iparűzési adó hatálya alá, újra választania nem kell. Aki hagyományos módszerrel szeretné megállapítani a fizetendő adó összegét, jeleznie kell a bevallási határidőig 2023.05.31-ig ezt a bevallásában.

Alanyi adómentesség és a távértékesítés

Pontosításra kerülnek 2023. januártól az alanyi adómentes adóalanyok távértékesítésére vagy online szolgáltatás nyújtására vonatkozó szabályok. Ezen külföldi értékesítések során a vállalkozás nem járhat el alanyi adómentes minőségében, ezért az alanyi adómentes keretbe sem számítanak bele.

Az alanyi adómentes keret, bár napjaink gazdasági környezetében indokolt lenne, előzetes előrejelzések alapján nem fog növekedni, 2023-ban is 12.000.000 Ft marad.

Keretkijelzés és adózási támogatás a Számlázz.hu fiókodban

A Számlázz.hu vezérlőpultján már eléred adózási formádnak megfelelően (átalányadó vagy új kata) a keret- és adófigyelő kijelzőnket. A megoldásunk olyan teendőkben is segítségedre lehet, mint a bevallások elkészítése, járulékok fizetése, szja előleg fizetése, kamarai tagsági díjak fizetése, kata adó befizetése. Miután beállítottad a QUiCK felületén vállalkozásod alapadatait és adózási paramétereit, el sem kell hagynod Számlázz.hu fiókodat azért, hogy percre pontos képed legyen a vállalkozásodat érintő legfontosabb információkról, a vezérlőpulton fogsz látni mindent egy helyen. További információk a blogbejegyzésünkben.

E-nyugta adatszolgáltatási kötelezettség

Kötelezővé válik az adatszolgáltatás minden olyan elektronikus (e-nyugta) vagy más technikai módon kiállított gépi nyugtáról, ami nem pénztárgéppel lett kiállítva (a kézi nyugtakiállítást mindez nem érinti). A törvénymódosítás már hatályba is lépett, a részletszabályok azonban még pontosításra várnak, és azt sem lehet tudni egyelőre, ténylegesen mikor fogja bevezetni az adatszolgáltatási kötelezettséget az adóhatóság. Vagyis nem árt felkészültnek lennie az érintett adózóknak (pl.: taxisok, vásárokon e-nyugtákat alkalmazók), hogy ne érje őket váratlanul az új feladat. A Számlázz.hu felületein mindenkit értesíteni fogunk, amikor ezzel tényleges teendő lesz, és automatizmusokkal támogatjuk a gördülékeny átállást.