A kata változások kapcsán egy űrlapon tehettétek fel a kérdéseiteket, melyek megválaszolására az RSM Hungary okleveles adószakértőjét, Bíró Ágnest kértük meg. A leggyorsabban érkező kérdéseket és témákat videóban válaszoltuk meg, amit megtalálsz a YouTube csatornánkon, a fennmaradó kérdésekre pedig itt, a blogcikk sorozatunkban találod meg a választ.
Az első részben a vállalkozás szüneteltetésével és megszűnésével foglalkoztunk, a jelenlegiben pedig az átalányadózáshoz hoztunk segítséget.

Kérdéseitek:

❓ Az építőiparban dolgozom, katáról az átalányadóra fogok áttérni 80%-os költséghányaddal. Az őstermelői átalányadó és az átalányadó mehet párhuzamosan külön-külön. Az lenne a kérdésem, hogy a magánszálláshely kiadására is van lehetőség átalányadózásban? Ha igen milyen formában?

B.Á.: Nem, a magánszálláshely-kiadással együtt nem alkalmazható a 80%-os költséghányad.

❓ Egyéni vállalkozóként cégeknek nem továbbeladás céljából fénymásoló kazettákat értékesítek. Ez kiskereskedelmi tevékenységnek minősül-e? Ezáltal a kedvezményezett körbe tartozik-e az átalányadó rendelkezései szerint?

B.Á.: Az Szja tv. által hivatkozott rendeletben a kiskereskedelmi tevékenység üzletszerű gazdasági tevékenység keretében termékek forgalmazása és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtása a végső felhasználó részére. Mivel a végső felhasználó személyére nincs olyan kikötés, hogy kizárólag magánszemély lehet, ezért megítélésem szerint Te az Szja tv. alapján kiskereskedelmi tevékenységet végzel, így alkalmazhatod a 90%-os költséghányadot.

❓ Mi éri meg jobban havi kb. 350 000 Ft jövedelem mellett: átalányadózás, vagy Kft-ben munkavállalónak lenni? Mellette máshova is számláznék magánszemélyként.

B.Á.: Feltételezve, hogy a 350.000 Ft a teljes költség, amit a kifizető erre szán, az átalányadózás éri meg jobban. Felhívom a figyelmet ugyanakkor arra, hogy az átalányadózás és a munkavállalás nem egyenértékű tevékenység, mások a munkavégzés feltételei, illetve a pénzbeni ellátásokra való jogosultság is eltérhet, melyre szintén oda kell figyelni.

❓ A 36 órás munkaviszony mellett átalányadózást folytató vállalkozónak a 2258-as járulék bevallást minden hónapra vonatkozóan be kell küldeni addig is, amíg az 1,2 milliós jövedelemhatárt el nem éri? Ezt követően havonta kell bevallás és negyedévenkéntesedékes az adófizetés?

B.Á.: A 2258-as járulékbevallást akkor is be kell adni minden hónapban, ha kötelezettséget nem tartalmaz (tehát ha a főállásodban megfizetik utánad a járulékokat és az adómentes limit felső határát még nem érted el). Ezt követően pedig a járulékfizetés havonta, míg a személyi jövedelemadó-előleg fizetés negyedévente esedékes.

❓ Hogyan érvényesül átalányadózás esetén a 40%-os költséghányad azokra a vállalkozókra, akiknek minimális (közel 0) költsége keletkezik?

B.Á.: Ők is alkalmazhatják a 40%-os költséghányadot.

❓ PM által engedélyezett, nyugdíjas belső ellenőr és tanácsadó vagyok, mint mérnök-közgazdász doktor. Csak gazdasági társaságoknak végzek auditot, vagy oktatok egyedi megbízási szerződésekkel. Éves bevételem csak 2-3 millió forint. Milyen vállalkozási formát célszerű választani?

B.Á.: Mindenképpen az átalányadózást javaslom. Nyugdíjasként csak a 15%-os személyi jövedelemadót kell megfizetned a költségátalánnyal és az adómentes limittel csökkentett bevételed után, valamint az iparűzési adót.

❓ Ha katasként már elértem a 3 milliós számlázási határt egy cég felé. Az év hátralévő részében átalányadózóként számlázhatok-e nekik újra? Köszönöm!

B.Á.: Igen, átalányadózóként nincsen tiltás az egy kifizetőnek történő számlázás vonatkozásában, azonban az adóhatóság vizsgálhatja, hogy az adott jogviszony nem minősül-e színlelt munkaviszonynak átalányadózás alkalmazása esetén.

❓ Jelenleg katás egyéni vállalkozásom van, átalányadózásra váltanék. Gyermekem tartós betegsége miatt 2023 májusig vagy októberig jogosult lennék gyesre. Igényelhetem ezt most, megy ez az átalányadós egyéni vállalkozással együtt? Van valamilyen megkötés?

B.Á.: Átalányadózó egyéni vállalkozóként ugyanúgy jogosult vagy a pénzbeli egészségbiztosítási ellátásokra (azaz a gyesre is), mint katásként.

❓ Átalányadózással kapcsolatban írja a ‘könyveléscentrum.hu’ oldal az alábbiakat: „adómentes adóalap összeghatár került bevezetésre, amely egyúttal tb-járulék és szociális hozzájárulási adó tekintetében is adómentessé válik: éves minimálbér fele 2022-es minimálbérrel számolva kb. 200.000×12/2 = 1.200.000 Ft”. Az átalányadózás esetében fizetendő TB járulékkal kapcsolatban pedig ezt a példát találtam a NAV honlapján: „Például, ha az egyéni vállalkozó 2022. márciusban átalányban megállapított jövedelme 800 000 forint, januárban és februárban nincs átalányban megállapított jövedelme, akkor 2022 januárjában, februárjában és márciusában is a járulékfizetési alsó határ után kell megfizetnie a járulékot, mivel az átalányban megállapított jövedelme szja-mentes, mert nem haladja meg az 1 200 000 forintot.” Ezen példa alapján akkor szükséges az első három hónapra befizetni a minimálbér/garantált bérminimum alapján a TB járulékot, vagy sem?

B.Á.: A főállású átalányadózónak az adómentes limit eléréséig is meg kell fizetnie a járulékokat a minimálbér / garantált bérminimum után, illetve a szochot a minimálbér / garantált bérminimum 112,5%-a után. Ellentmondás esetében mindig a NAV-nak higgy! 😉

❓ Ha jól értem átalányadózás esetén csak a TB és szocho tekintetében szükséges mindenképpen minimum a minimálbér/garantált bérminimum alapján adózni, az szja tekintetében csak akkor, ha tényleges bevételem származik. Tehát, ha az első két negyedévben volt 6.000.000 Ft bevételem és a harmadik negyedévben semmi, akkor október 12-ig nem kell fizetnem semmi előleget?

B.Á.: Azzal a kiegészítéssel, hogy a szochot a minimálbér/garantált bérminimum 112,5%-a után kell fizetni, jól értelmezed, tehát ha főállású egyéni vállalkozóként nincs bevételed, akkor adót nem, csak járulékokat és szochot kell fizetned. A 6.000.000 forintos bevételre csak akkor igaz, ha 80%-os költséghányadba tartozik a tevékenységed, hiszen a 6.000.000 Ft bevétel 80%-os költséghányad mellett 1,2 millió Ft jövedelemnek felel meg, ami pont az adómentes sáv felső határa.

❓ Átalányadózóként a szocho tekintetében a minimálbér/garantált bérminimum 112,5%-a képezi a havonta fizetendő minimum adóalapot. Ha több a bevételem az aktuális hónapban a minimálbér/garantált bérminimum összegénél, akkor is az aktuális összeg 112,5%-a képezi az adóalapot? Vagy ebben esetben nem szükséges 12,5%-kal megnövelni az adóalapot?

B.Á.: Főállású átalányadózóként a szociális hozzájárulást havonta legalább a minimálbér / garantált bérminimum 112,5%-a után kell megfizetned, ami 2022. évben 225.000 / 292.500 Ft minimum szocho-alapot jelent. Ha ennél az összegnél magasabb a jövedelem nem kell megnövelni az összeget a 112,5%-ra.

❓ Önkéntes nyugdíjpénztáram van. Igénybe vehetem a 20%-os állami támogatást átalányadózóként?

B.Á.: Igen, átalányadózóként jogosult vagy az szja-kedvezmények érvényesítésére is.

❓ Ha egy átalányadózónak lesz olyan hónapja, amikor a havi bevétele mondjuk 1 millió Ft, akkor a járulékokat az 1 millió után kell megfizetni az adott hónapban? Bankszámlát kötelező nyitni, vagy már nevén lévő magánszámáról is lehet utalni vagy csekket lehet kérni?

B.Á.: Amennyiben az adómentes limitet (éves minimálbér felét meg nem haladó részét) már meghaladta a jövedelme, akkor igen.
Amíg alanyi mentes egyéni vállalkozó (azaz amíg át nem lépi az éves 12 millió forintot (év közben kezdés esetén arányosítani kell), addig használhatja a magán bankszámláját is. (Kapcsolódó blogcikkünk.)

❓ Hogyan kell kitölteni a 22T1041 nyomtatványt? Mellékállású vagyok, kiesek a katából és most átalányadóba térek át.

B.Á.: Elsősorban az elektronikus nyomtatványkitöltő program letöltését javaslom, melyben kitöltési útmutató és súgó is van. A nyomtatványon egyébként a 13-as pótlapot kell kitölteni a megfelelő adatokkal, a 2-es rovatban az U-t kell megadni (Új jogviszony), a 3-as és 5-ös rovatban pedig az Új jogviszonyra vonatkozó mezőket kell kitölteni.

❓ Katás bt-met bezárom, átalányadós egyéni vállalkozó leszek, utóbbinál lakossági folyószámlámat használom majd. A bt-s bankszámlámat mikor zárhatom be? Meg kell vele várni a bt végelszámolását? Köszönöm!

B.Á.: Nem kötelező, de célszerű. A Bt-s bankszámla megszüntetése végelszámolás esetén addig nem javasolt, amíg bármilyen fizetési kötelezettség vagy követelés felmerülhet. A miérteket megtalálod ebben a videónkban.

❓ Kérdésem a következő: annak a mellékállású katás egyéni vállalkozónak, akinek augusztus 19-ig van csak 36 órát meghaladó főállása, augusztus 20-tól be kell jelentenie, hogy főállású katás vállalkozó lesz és augusztusra már 50.000 forint kata adót kell fizetnie? Ezzel együtt, rá az augusztus 31-i határidő lesz érvényes, amennyiben átalányadós szeretne lenni? Köszönöm!

B.Á.: Mivel augusztusban van olyan nap, amikor főállásban végzed a tevékenységed, ezért 50.000 forint katát kell fizetned erre a hónapra. Az augusztusi kata adó szeptember 12-ig fizetendő. Ha átalányadós szeretnél lenni, akkor október 31-ig kell megtenni erről a bejelentést.
Ágnestől a következő videókban is találsz hasznos tudásanyagot átalányadózás témakörében:

Amennyiben a te kérdésed nem fért bele a cikksorozatunk második részére, ne aggódj! Folytatjuk hamarosan az utolsó, harmadik résszel. További tájékozódásért nézd meg a kata után döntéstámogató oldalunkat is. Ha további kérdésed lenne, írj kommentet Facebook-on a bejegyzés alatt!

Hogyan tovább? Segítünk!

Elvesztél? Semmi pánik! Nálunk a mentőöv! Döntéstámogató oldalunk segítségével közelebb kerülhetsz a számodra ideális adózási forma megtalálásához. Egy helyen az összes határidő és teendő.

Mutasd az utat
Kata után