Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.12.30. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Katásként eddig lakossági bankszámlát használtál? Ha szeptember 1. után is tervezed, hogy nem kizárólag magánszemélyeknek értékesítesz, érdemes elgondolkodnod a vállalkozói bankszámla nyitásáról az anyagiak kezelésére, sőt, ha áfás leszel, törvényileg is kötelezve leszel rá. De ne rettenj meg az újtól: találni fogsz olyan konstrukciót, ami megdobbantja a szíved.

Ha katás vagy, jelentős változásokkal kell szembenézned – szeptember 1-jétől lépnek életbe, de már most megbolygatják az életedet. Ez kicsit olyan, mint egy szakítás: le kell zárnod valamit (előtte talán jól “elbántak” veled), és még nyitnod is kell – de ezúttal nem (csak) az új emberekre, hanem inkább új fejezetet vállalkozásod életében, és ezzel együtt lehet, hogy egy új bankszámlát is.

Ha egyéni vállalkozó maradsz, de nem tudsz vagy nem szeretnél új katázni, az átalányadó vagy a tételes költségelszámolás, azaz a vállalkozói szja közül választhatsz. Még mindig sok a kérdőjel, amit hivatalos szervek és szakértők állásfoglalásai tudnak majd felkiáltójellé egyenesíteni, amint többet tudunk, szólunk. (Az elég valószínű, hogy az eddiginél bonyolultabb pénzmozgás zajlik majd a bankszámládon, amit érdemes lesz elkülönítve kezelned magánpénzügyeidtől.)

Egy biztos: ha egyéni vállalkozásodat társas vállalkozásra cseréled, pénzforgalmi számlára lesz szükséged.

Ha kft. vagy bt. alapításában gondolkodsz, van néhány kulcskérdés, amit meg kell válaszolnod. Ezekhez ad a K&H 4 + 1 tippet, ami megkönnyítheti számodra a döntést és az indulást.

Mi a vállalkozói (pénzforgalmi) bankszámla és kinek kötelező?

A vállalkozói bankszámla megléte minden esetben kötelező társas vállalkozásoknak. Ha ilyet (pl. kft.-t vagy bt-t) alapítasz, törvényi kötelezettséged, hogy a cég adószámának közlésétől  számított 15 napon belül ún. pénzforgalmi számlát (azaz vállalkozói bankszámlát) nyiss, és ez igaz más belföldi jogi személyekre (pl. egyesületekre és alapítványokra), valamint az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett (áfakörös) természetes személyekre is, akkor is, ha egyéni vállalkozók. 

A kötelezettség hátterében az áll, hogy így a vállalkozások működése pénzügyi szempontból ellenőrizhetőbb a hatóságok számára, és a készpénzforgalom is csökken. Emiatt kell a vállalkozást terhelő fizetési kötelezettségeket, valamint az áruk, szolgáltatások értékesítéséből származó bevételeket pénzforgalmi bankszámlán bonyolítani.

A vállalkozói személyi jövedelemadózás (vszja) például valódi költségelszámolással működik, mely szerint a vszja alá tartozó egyéni vállalkozó vállalkozói tevékenységéből származó jövedelmét úgy kell megállapítani, hogy a vállalkozói bevételből levonjuk az igazolt költségeket, ha pedig az árbevétel eléri az adóévre vonatkozó 12 millió forintos értékhatárt, az ezt meghaladó számlát már áfásan kell kiállítani, és ekkor már pénzforgalmi bankszámlával kell rendelkeznie. 

Amennyiben egyéni vállalkozóként alanyi adómentes kereted nem lépi túl a 12 millió forintos értékhatárt, nyugodtan használhatod továbbra is lakossági bankszámládat, viszont érdemes fontolóra venni egy másik lakossági számla vagy alszámla nyitását, hogy elkülönülten kezelhesd privát pénzügyeidet vállalkozásodétól. Ha viszont átléped a keretet, áfás tevékenységed megkezdésétől számítva 15 napon belül nyitnod kell egy vállalkozói bankszámlát, ha korábban nem rendelkeztél azzal.

A bankszámlaszámod megváltozásával kapcsolatban nincs bejelentési kötelezettséged a NAV vagy egyéb szervek felé, de az új bankszámlaszámlát ne felejtsd el Számlázz.hu fiókodban is beállítani!

Nyitni kell, de hogyan?

Vállalkozói bankszámlát nyitni nem sokkal bonyolultabb, mint lakossági bankszámlát, de itt a sokkal szónak azért van jelentősége. A vállalkozói bankszámlák ugyanis összetettebbek a lakossági társaiknál, ami nem meglepő annak tudatában, hogy a vállalkozások pénzügyei is komplexebbek, mint a magánszemélyek pénzügyei. Számlanyitáskor ezért a szerződésnek külön kell rendelkeznie arról, hogy a számla nem lakossági, hanem pénzforgalmi (ellenkező esetben lakosságinak tekintendő), a számlanyitással járó adminisztráció során pedig több dokumentumot kell bemutatnod. De ha már ott vagy, elhatároztad magad, és magaddal vitted a szükséges iratokat, nem érhet komolyabb meglepetés.

Frissen alapított céged vállalkozói számlanyitásához mindenképpen szükség lesz a következőkre:

  • A társasági szerződésre vagy az alapító okiratra, 
  • aláírási címpéldányra vagy aláírás-mintára a vezető tisztségviselő(k)től, valamint a bankszámla felett rendelkezőktől,
  • cégbírósági tanúsítványra, adó-, és KSH-számmal ellátva. Ha nincs adószám a cégbírósági tanúsítványon, akkor külön be kell mutatnod az adóbejelentkezési lapot is.

És hogy mi alapján válassz? Sok szempont merülhet fel: a vállalkozás mérete, az éves nettó árbevétel vagy a számlaforgalom mértéke, a havonta indított tranzakciók száma, sőt akár a vállalkozásod tevékenységi köre is. Ha előnyben részesíted a digitális megoldásokat (amiben nagyon bízunk és egyben biztatunk is erre), azt is érdemes figyelembe venned, hogy melyik banknál milyen elektronikus lehetőségek, és milyen feltételekkel állnak a rendelkezésedre. Minden eset egyedi, de van néhány tipp, ami segíthet.

Ez a tájékoztatás nem teljes körű (ezt a fél mondatot sokszor fogod látni a különböző banki ajánlatok böngészésekor) – természetesen –, de kiindulási pontnak reméljük, hasznos számodra. 🙂

Pro tipp: olyan bankot válassz, ahol elérhető az autokassza!

Bármilyen szempontok mentén is döntesz, Számlázz.hu felhasználóként egyet mindenképpen fontos szem előtt tartanod: olyan bankot érdemes választanod, ahol kiépült a banki adatkapcsolat, vagyis be tudod kapcsolni az autokasszát (ehhez #digital vagy #profi szolgáltatáscsomagra van szükséged).

Most, hogy egy csomó admin-teendő szakad a nyakadba, még fontosabbá válik az, hogy amit csak lehet, automatizálj. Így egy végeláthatatlan Excel-tábla (vagy rosszabb esetben kockás füzet) helyett a számlázási fiókodban tarthatod számon, hogy partnereid mikor utaltak, az általad indított kimenő utalások célba értek-e, de akár egészen összetett munkafolyamatok is kiválthatóak, például elég egy díjbekérőt kiállítanod, és ha beérkezik az összeg, a számla automatikusan elkészül, és emberi beavatkozás nélkül lezárja a kereskedelmi folyamatot.

Van egy csábító ajánlatunk Számlázz.hu felhasználóknak: 0 Ft-os számlavezetési díj 1 évig

Hogy egy kicsit segítsük a döntésed, felhívjuk a figyelmed egy nagyon vonzó ajánlatra, amit a K&H Bank – amely már évek óta nagy figyelmet fordít az induló és fejlődő vállalkozások támogatására, és nem utolsó sorban a banki digitalizáció élenjárója – kifejezetten azért állított össze a Számlázz.hu felhasználói számára, hogy a katásként egy teljesen új helyzetbe kerülő vállalkozókat segítse.

Elengedik a K&H a start-, dinamikus- és aktív extra vállalkozói számlacsomagok 1 éves díját minden olyan ügyfél számára, akinek ez náluk az első pénzforgalmi bankszámlája, és még az idei évben megnyitja azt. A kedvezmény 2022. december 31-ig él, tehát az addig megkötött szerződések kezdő időpontjától számított 12 hónapig nem kell fizetni a számlacsomag havidíját, ezzel pedig sokezer forintot lehet spórolni minden hónapban. 

A havidíj (ami tehát egy évig 0 Ft) automatikusan tartalmazza a K&H forint pénzforgalmi bankszámla számlavezetési díját, az elektronikus szolgáltatásokat (azaz az e-bank, mobilbank és mobiltárca szolgáltatásokat), és az elsőként megrendelt kedvezményes típusú vállalkozói bankkártya mindenkori éves díját. Most visszavonásig, akció keretében a készpénzbefizetés is díjmentes K&H-s ATM-en keresztül.

K&H ❤️ autokassza

Ha Számlázz.hu #profi vagy #digital szolgáltatáscsomagod van, akkor össze tudod kötni a K&H bankszámlád és a Számlázz.hu fiókodat az autokassza segítségével, így egy felületen, azonnal látod a kifizetett számláidat és nem kell többé órákat töltened a banki tranzakciólista böngészésével, ellenőrizve, hogy kifizették-e a számládat. 

Tudtad? A K&H Bankkal már 2 és fél éve megbízhatóan működik a banki integráció, ügyfeleink nagy megelégedésére. 

A K&H számlacsomagjával tehát nem igazán lőhetsz mellé, ha díj- és kockázatmentesen szeretnél vállalkozói bankszámlára váltani. Ahogy a népszerű randiapp mondaná: It’s a match! 🙂

Ahogyan a szerelemben is: valld be, mielőtt késő lesz! Ne feledd, hogy katásként záróbevallást kell készítened, jelenlegi információink alapján minden katásnak. Ezen az oldalon további információt találsz a záróbevallás-varázsló termékünkről.