A kata változások kapcsán egy űrlapon tehettétek fel a kérdéseiteket, melyek megválaszolására az RSM Hungary okleveles adószakértőjét, Bíró Ágnest kértük meg. A leggyorsabban érkező kérdéseket és témákat videóban válaszoltuk meg, amit megtalálsz a YouTube csatornánkon, a fennmaradó kérdésekre pedig itt, a blogcikk sorozatunkban találod meg a választ.
Az első részben a vállalkozás szüneteltetésével és megszűnésével foglalkoztunk, a másodikban az átalányadózáshoz hoztunk segítséget. A jelenlegi lezáró harmadik részben az egyéb adónemek (új kata, ekho, kiva stb.) kapcsán érkezett kérdéseiteket válaszoljuk meg.

Kérdéseitek:

❓ Ha abbahagyom a katás vállalkozásomat – és ekhora váltok, akkor attól még adhatnék számlát magánszemélyeknek vagy cégeknek?

B.Á.: Ekho-sként foglalkoztathatnak munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban is, de csak kifizető, így ha magánszemélyeknek is szeretnél dolgozni a későbbiekben, akkor inkább az átalányadózást válaszd.

❓ Nyugdíjas előadóművész vagyok. Eddig katás Bt-m volt. Mire kell áttérnem? Kiva, vagy átalányadó?
❓ Katás Bt-m van: hogyan, milyen vállalkozási formában folytassam a tevékenységemet. Nyugdíjas újságíró vagyok, alkalmi munkáim vannak. Köszönöm!

B.Á.: Feltételezem, hogy saját jogú nyugdíjas vagy. Nyugdíjas előadóművészként az ekho a legkedvezőbb számodra, ha megfelelsz a feltételeknek. Ezért javaslom, hogy a katás Bt-t egyszerűsített végelszámolás keretében szüntesd meg.

A megbízóidnak innentől jelezd előre, hogy az ekho-val történő adózást választod, így megbízási díjadból csak a 9,5%-os nyugdíjasokat terhelő ekho kerül levonásra. Egyéb teendőd nem is lesz, csak az év végi szja bevallásodban kell a jövedelmed feltüntetni.

❓ Érdeklődnék, hogy én, mint gyesen lévő, eddig 50.000 forintot fizetett katás, maradhatok továbbra is katás? (Cégeknek nem számlázok, 40 órás munkaviszonyom van, de nem dolgozom benne, mert itthon vagyok kisfiammal) Ha igen, mellette 1 vagy 2 nap 8-16 órában dolgozhatok-e Ausztriában? Köszönöm!

B.Á.: Igen, a gyes időtartama alatt maradhatsz katás. Heti 8-16 óra munkavállalás mellett sincs akadálya az új kata alkalmazásának, ez esetben azonban be kell jelentkezni az új kata alá, mivel a régi kataalanyiság a törvény erejénél fogva megszűnik.

Számlázz.hu megjegyzés: ha Ausztriában esetleg biztosítottnak fogsz minősülni, akkor nem lehetsz az új kata adó alanya a 2022. évi 13. tv. törvénye alapján.
(2. §2. főfoglalkozású egyéni vállalkozó: az egyéni vállalkozó, kivéve azt, aki a tárgyhó egészében megfelel az alábbi feltételek bármelyikének:
c) a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek alapján külföldön biztosított személynek minősül,
d) a kétoldalú szociálpolitikai, szociális biztonsági egyezmény alapján más államban biztosítottnak minősül.)

❓ Mi történik majd olyankor, ha a katás, magánszemélyeknek dolgozó duguláselhárító munka közben jön rá, hogy a hiba a társasház közös területéről ered, így ő a fizető fél, de neki nem tud számlát kiállítani?

B.Á.: Ha a vállalkozó kiszámlázza a munkát a társasháznak, és meg is szerzi az ezzel kapcsolatos bevételt, akkor többet nem alkalmazhatja az új katát. Javaslom, hogy mindenképpen tedd közzé a hirdetési felületeiden (weboldal, social media felüeltek, névjegy, offline felületek), hogy csak magánszemélyekkel áll módod szerződni, így ebben az esetben is ragaszkodhatsz ahhoz, hogy a téged kihívó magánszemély rendezze a számlád (ami adott esetben egy kiszállást/felmérést jelent, mivel ha társasháztól szerzel bevételt új katásként, akkor a bevétel megszerzését megelőző nappal megszűnik az új kata adóalanyiságod).

❓ Katás vállalkozó vagyok, e mellett magánszemélyként ingatlan (Számlázz.hu-n kiállított számlás) bérbeadásból is van jövedelmem. Az ingatlan bérbeadás bevételével a kata záróbevallásában (jól gondolom, hogy) nem kell foglalkozni?

B.Á.: Igen, jól gondolod, az magánszemélyként a jövedelmed, így jövő májusban az szja bevallásban kell feltüntetned. Fontos, hogy ilyenkor mindig két külön számlázási fiókból történjen a számlázás, hiszen eltérő tartalmi elemek fűződnek az ingatlan bérbeadáshoz kapcsolódó ügylethez, mivel ezt magánszemélyként végzed. Tehát például nem tüntetheted fel a számlán az egyéni vállalkozó/e.v. megnevezést, valamint a nyilvántartási számod sem.

❓ Kérdésem a következő: két katás vállalkozást működtettünk paralel a fiammal, ugyanazon szellemi tevékenységre. Az egyik főállású egyéni vállalkozás, a másik másodállású egyéni vállalkozás. Bevétel 11 millió forint vállalkozásonként, természetesen minimális költséggel, és fogalmam sincs már, hogy hogyan tovább, csináljunk egy Kft-t tao-val, vagy maradjunk egyéni vállalkozók általányadózással? Van más alternatíva számunkra?

B.Á.: Amennyiben az új katát nem választhatjátok, akkor 22 millió Ft éves bevétel és minimális költségszint mellett kedvezőbb az átalányadózás egyéni vállalkozóként, mint a cég (Pl. Kft) alapítása. Főállású átalányadózóként kb. 73% jövedelem marad a bevételből.

❓ Tudok-e jelenleg alanyi adómentes Kft-t indítani? Tavaly még lehetett, de most azt az információt kaptam, hogy idén már csak áfásan indulhat.

B.Á.: Az Áfa tv. nem változott, tehát ha most alapítod a Kft.-t, akkor lehet alanyi mentes. Ha viszont már működik a Kft. és áfaköteles, akkor év közben nem változtathatja meg az áfa státuszát, 2022. december hó során választhatja csak az alanyi mentességet 2023. január 1-től.

❓ Kérdésem a következő: 40 órás főállásom mellett (mellékállásban) 25 ezres katásként dolgoztam. Most a főállásom mellett az átalányadót fogom választani. Az éves jövedelmem 2.100.000 Ft körül alakul. Kell-e TBJ-t, SZHA-t és SZJA-t fizetnem?

B.Á.: Igen, kell. Mivel a bevételedet csökkenteni kell a tevékenységnek megfelelően 40%/80%/90%-os költséghányaddal, és az adómentes limitet is figyelembe kell venni, ezért a megmaradt jövedelem szerint marad minimális adó- és járulékköteles jövedelmed, amit az adómentes értékhatár elérése után kell megfizetned. További fizetési kötelezettség még az iparűzési adó.

❓ Mi érné meg jobban, ha a régi katáról átalányadóra váltanék, vagy ha ekho-s lennék ezen túl? Mindhárom bevételi forrásom ekho-s, és megbízási szerződéssel foglalkoztatnak. Színházi statisztálásból a minimálbér is kijön havonta, mellette előadóművészként is 130 ezer körül keresek és Sakk oktatóként is kb 50 ezer jön össze havonta.

B.Á.: Tekintettel arra, hogy mindhárom tevékenység keretében választhatod az ekho-t, ami adózás szempontjából kis mértékben kedvezőbb a vázolt jövedelmek tekintetében, ráadásul lényegesen kevesebb adminisztrációval jár, így az ekhót javasoljuk.
A Sakkszövetség tájékoztatója alapján a sakkoktatói tevékenység középfokú végzettséghez kötött, így átalányadózásban a garantált bérminimum alapján kell a TB-járulékot és a szochot megfizetni. Ekho-ban rendelkezned kell egy általánosan adózó jövedelemmel, ami lehet pl. a szakképzettséghez nem kötött statiszta munka, mely esetben minimálbér mértékéig kell az általános szabályok szerint adózni (amire tekintettel a 15% szja és 18,5 % szochó fizetési kötelezettség terheli a magánszemélyt, míg a kifizetőnél 13% mértékű szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség keletkezik), míg ez feletti jövedelmeket már csak 15% ekho fogja terheli. Amennyiben viszont középfokú végzettséghez kötött tevékenységet választanád általánosan adózó jövedelemnek (pl. sakkoktató), úgy ekhó esetén is a garantált bérminimum után keletkezik a korábban jelzett magasabb adófizetési kötelezettség.

❓ Szabadúszó tervező-grafikus vagyok. Feleségem ugyancsak szabadúszó, textilművész. Egy közös Bt-nk van 1995 óta, ahol eddig én voltam a beltag, feleségem és anyósom voltak a kültagok. (Folyamatban van az alapszerződés módosítása, ami szerint feleségem és én leszünk a kültagok, nyugdíjas anyósom pedig a beltag.) Amióta volt a kata, feleségemmel közösen „ jól” tudtunk működni… Sajnos mi ketten együtt ha jól megy (pl. tavaly) összesen ~6.5 milliót tudtunk összehozni. Úgy néz ki, hogy azt az utat kell választanunk, hogy megtartjuk a Bt-t, és fél-fél állásban be leszünk jelentve a Bt-be (mint munkaviszony), és a Bt. felé ekho-zunk. A kérdésem arra vonatkozik, hogy amennyiben be vagyunk jelentve a fentiek szerint, milyen minimálbérrel kell számolnunk? Mindenhol, ahol erről olvastam, a mindenkori minimálbérről beszélnek (bruttó 200.000 Ft), a könyvelőim viszont folyamatosan a garantált bérminimum (bruttó 260.000 Ft) szerint akarnak minket bejelenteni.

B.Á.: A garantált bérminimum az olyan tevékenységekre vonatkozik, melyek elvégzéséhez szükséges (pl. jogszabály vagy munkáltató előírása alapján) középfokú végzettség vagy szakképzettség. Tehát amennyiben a tevékenységetek végzéséhez nem előírás ez a végzettség, továbbá megbízóitok sem várják el (azaz pl. a megbízásban nem kötik ki a középfokú végzettség meglétét), akkor lehet a minimálbért is alkalmazni.
Ágnestől a következő videókban is találsz hasznos tudásanyagot átalányadózás témakörében:

Köszönjük szépen a kérdéseiteket, reméljük, hogy tudunk segíteni a cikksorozatunkkal. Ha további kérdésed lenne, írj kommentet Facebook-on a bejegyzés alatt!