Már zajlanak az ellenőrzések a NAV online adatszolgáltatással kapcsolatban: mulasztás esetén 500 000 forintos büntetés is járhat számlánként, azonban Neked nincs mitől félned. Elmondjuk, miért.

Miért végeznek ellenőrzéseket?

Tavaly, 2018. július 1-jével a NAV bevezette a kötelező online adatszolgáltatást minden olyan belföldi vállalkozás részére kiállított számla esetében, ahol az áfatartalom eléri a 100 000 forintot. Erről részletesebben itt olvashatsz.

Volt egy rövid türelmi idő, amikor a vállalkozások és a számlázóprogramok bepótolhatták esetleges hiányosságaikat, január végén azonban napvilágot látott a hír, hogy a NAV megkezdte az ellenőrzéseket.

De kinél kopogtathat a NAV?

  • Körülbelül 1500 vállalkozást ellenőriznek a következő időszakban.
  • Azok a cégek várhatják, hogy bekopogtat hozzájuk az adóhatóság, amelyek a tételes adatszolgáltatás szerint 1 millió forint feletti áfa eltéréssel rendelkeznek, vagy
  • akik belföldi beszerzéseiket kényszertörlés alatt álló, belföldi vállalkozásokkal intézték.

Kell-e félnem?

Több online számlázó is felhívta a figyelmet, hogy óriási büntetések várhatóak – sokszor ez elég ijesztően, már-már fenyegetően hangozhatott, pedig azoknak, akik a jogszabályoknak megfelelő számlázóprogramot használnak, nincs semmi okuk az aggodalomra.

A Számlázz.hu természetesen ilyen: a szoftver teljes mértékben NAV-álló, ezt már biztosan tudjátok, és ha új jogszabály jön, akkor az érvénybe lépés pillanatától kezdve a Számlázz.hu már ennek megfelelően fog működni. Nincs semmi teendőd: minden frissítés automatikusan lezajlik.

Így fog ez történni akkor is, amikor várhatóan idén májusban megváltoznak az online adatszolgáltatás technikai követelményei. Az adózóna nemrégiben arról írt, hogy a vállalkozók vegyék fel a kapcsolatot a számlázóprogramjuk fejlesztőivel, hogy megtudják, van-e teendőjük a szoftver frissítésével kapcsolatban. Ismét megnyugtatunk: neked NINCS semmi teendőd, a Számlázz.hu automatikusan, időben frissül, a számlaadatok így (ha a jogszabályok miatt szükséges) továbbra is zökkenőmentesen áramlanak majd a NAV felé.

Mire figyeljek a jövőben?

Online számlázó választásakor érdemes néhány szempontot figyelembe venned, erről korábban már itt írtunk. Az egyik legfőbb dolog, hogy a számlázód folyamatosan jogszabálykövető legyen, és megkapj minden segítséget, amire szükséged lehet ehhez. A Számlázz.hu-nál azon dolgozunk, hogy amit csak lehet, automatizáljunk a vállalkozásodban: így nálunk arra sem kell figyelned, ha olyan számlát állítasz ki, amelynél szükséges az online adatszolgáltatás, hiszen ha kell, a programunk automatikusan továbbítja azt az adóhatóság online rendszere felé.

Ha szeretnéd Te is biztonságban érezni magad, akkor regisztrálj egyszerűen és gyorsan itt!