Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2019.11.12. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Álmodtál már arról, hogy egyszerűbbé válik a banki ügyintézés, és mindent kényelmesen, otthonról, a számítógépedről, ne adj’ Isten a mobilodról végezhetsz el? Eljött az idő, amikor ez az álmod akár valóra is válhat!

FRISSÍTÉS: A Magyar Nemzeti Bank úgy döntött, hogy 12 hónap haladékot ad a bankoknak, és elhalasztja a kétfaktoros hitelesítés kötelező bevezetését. Ennek oka, hogy még sem a pénzügyi szektor, sem a lakosság nem tudott megfelelően felkészülni a változásra. Ettől függetlenül lesz, ahol találkozhatsz erős hitelesítéssel.

Biztosan hallottál már arról, hogy szeptember 14-től változás következik be az online és a kártyás fizetések esetében. De mit is jelent ez pontosan, és miben érint ez téged? 

“Nagy változás jön a kártyás fizetéseknél”, 

“Új világ jön a bankkártyáknál”, 

“Bankkártyával fizet? 

Erre figyeljen hamarosan!” 

– ilyen és ezekhez hasonló címekkel jelennek meg nap mint nap cikkek az interneten, és elmondhatjuk, hogy valóban nagy változás következik hamarosan, ami nemcsak a magánszemélyeket, de a vállalkozókat is érinteni fogja. 

Néhány bank már felkészült arra, hogy harmadik felek részére hozzáférést biztosítson az alkalmazásprogramozási interfészéhez, vagyis az API-jukhoz. De mit is jelent ez pontosan? A pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló irányelv módosítása egy új, EU-s szabályozás, amelynek a célja, hogy előmozdítsa az innovációt és a versenyt a bankszektorban és a szolgáltatók között. Na, és ez mit jelent pontosan? 

Kártyás fizetés: online és a boltban 

Amit először tapasztalsz majd, az a kártyás fizetésekkel kapcsolatos. Ha ONLINE vásárolsz bankkártyával, akkor valószínűleg duplán meg kell erősítened a vásárlási szándékodat – ez több mint valószínű, hogy SMS formájában fog megtörténni. Nem lesz elég tehát a bankkártya adatait begépelni – vagyis ez egyfajta biztonságot is ad, hiszen a kártya adatainak birtokában senki nem tud majd visszaélni velük és a kontódra vásárolgatni. 

Sem online, sem offline. Merthogy ha a sarki CBA-ban vásárolsz, és kártyával fizetsz 300 forintot, elképzelhető, hogy kérni fogja a PIN kódodat. Az uniós szabályozás szerint ugyanis 5 tranzakciónként, vagy amennyiben a korábbi vásárlások összegével együtt meghaladod a 150 eurós határt, meg kell adnod a PIN kódodat, akkor is, ha érintéssel fizetnél. 

És mi van az Aliexpress-vásárlásokkal? Nos, ha egy külföldi webshop nem készül fel a változásokra, akkor a bank akár meg is tagadhatja a tranzakciót. “Nem uniós internetes boltokban vásárolva a bankok feladata lesz az ügyfél megfelelő azonosítása, amit igyekeznek majd a legbiztonságosabb módon megtenni: ahol van lehetőség, alkalmazni fogják az erős azonosítást, ahol erre nincs mód, ott továbbra is elegendőek lehetnek a kártyán szereplő adatok – írja a Portfolio. 

Úgy gondolod, hogy a fentiek inkább hátráltatnak majd a hétköznapokban, mintsem hogy megkönnyítenék a dolgodat? Valamit valamiért. De most jön a lényeg…

Már megint egy új EU-s szabály… De hol lesz neked hasznod ebből? 

Az új EU-s szabályozás értelmében a bankoknak – amennyiben az ügyfél ehhez hozzájárul – hozzáférést kell biztosítaniuk harmadik feleknek (fintech cégeknek, szolgáltatóknak) a számlainformációs adatokhoz, vagyis például a számládon végbement tranzakciókhoz. 

Ezzel például új szolgáltatások is születhetnek: ahol egy helyen láthatod majd a több bankhoz tartozó számláidat, így nem kell az összes bankodhoz mobilapplikációt letöltened, ezerféle jelszót megjegyezned. Ezzel korábban órákat eltöltöttél: ha precíz voltál, saját Excel táblázatokat vezettél, vagy olyan applikációkat használtál, ahova neked kellett bepötyögnöd a költéseidet. Ennek vége! 

Emellett nyomon követheted majd kiadásaidat, megtakarításaidat, és ha új bankszámlára, esetleg hitelre lenne szükséged, akkor személyre szabott ajánlatokat kaphatsz anélkül, hogy végig kellene járnod a teljes bankszektort. 

És vállalkozóként hol lesz ebben a wow-élmény? 

A kényelmi szolgáltatásokkal értékes időt spórolhatnak a magánszemélyek és a vállalkozók is: gondoljunk csak az autokasszára, amely a Számlázz.hu és a MagNet Bank között működik évek óta. Az autokassza segítségével a bankszámlára érkező összeget a Számlázz.hu automatikusan észreveszi, és a számlát fizetettre állítja. Ha egy előlegszámládat vagy díjbekérődet fizeti ki az ügyfeled, akkor pedig a számlát automatikusan kiállítja a rendszer, és elküldi a partnerednek. Mindeközben te akár a tengerparton is csücsülhetsz… 

A számlák párosítgatásával rengeteg idő megy el egy vállalkozásban – kérdezz csak meg valakit, aki nem autokasszázik! Igen, az automatizáció része a PSD2 folyamatának – idő- és engergiaspórolás az eredmény. 

Biztonságban lesznek az adataim? 

Eddig is létezhettek a fent említettekhez hasonló szolgáltatások, azonban ezentúl már csak rendkívül szigorúan szabályozott keretek között lesz lehetőség hasonló platformok kialakítására. 

És a jó hír, hogy lesz lehetőség ezek kialakítására, nem kell a bankoknak ehhez „jófejnek” lennie. Mint a mobilszámhordozás egyik szolgáltatótól a másikhoz…

Az engedély, amellyel a fintech cégek létrehozhatnak ilyen szolgáltatásokat, nagyon szigorú feltételekhez kötött, így nem is kaphatja meg bárki – kizárólag az, akit az MNB erre alkalmasnak talál. Tehát a biztonság olyan magas lesz, mint eddig.

Az MNB után a garanciát pedig te magad jelented: hiszen csak az férhet hozzá az adataidhoz, akinek engedélyezed. Ha a banki adataidhoz egy szolgáltatás felületén is szeretnél engedélyt adni, akkor egy kulcsot kell megadnod ott (például akkor, ha a banki tranzakcióid alapján szeretnéd figyelemmel követni a költségeidet,bevételeidet, és statisztikákat nyerni ezekből). 

Ez azt jelenti, hogy ha egy szolgáltatásnak szeretnél hozzáférést adni a számlainformációidhoz, akkor az adott felületen elindítod a kérelmet, a netbankodba belépve pedig te leszel az, aki ezt jóvá is hagyja és lezárja a folyamatot. Ezt később vissza is vonhatod, így abszolút a te kezedben van a döntés, hogy kivel, mikor, mit osztasz meg. 

A biztonság így tehát garantált: jobban, mint eddig valaha.