Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

FRISSÍTÉS: A cikket 2021.05.14-én frissítettük.

Nem holnap,… már ma!

Az eredeti cikk a Riport blogjában jelent meg.   

„Ez kérem, #magátólmegy!”

Van az úgy, hogy jól megalapozott üzleti cél érdekében akár nyilvánvaló hülyeséget állítani sem ördögtől való. Ennek statisztikai okai vannak. Sokkal-sokkal kevesebben tudják, hogy hülyeséget állítunk, mint amennyi potenciális vásárlót lehet a piacról szerezni egy kis ferdítéssel vagy dezinformációval.

☝️Állítás1: A könyvelőszoftver

Kezdjünk egy teljesen eldugott, de pont a mondanivalónkhoz passzoló definícióval, ráadásul nemzetközi környezetből. (vö: Minden nemzetközi irodalomra történő hivatkozás, nemzetközi partner vagy kapcsolat általában bizalmat épít.)

Definíció valahonnan

  • Mivel létezik a definíció;
  • és az nemzetközi,

?Ezért a könyvelőszoftver egy olyan szoftver, melyet könyvelők vagy vállalkozók használnak ahhoz, hogy rögzítsék pénzügyi tranzakcióikat.

☝️Állítás2: Az autokata egy könyvelőszoftver.

  • Mivel a katások olyan vállakozók, akik közel 400.000-en vannak, ami a hazai vállalkozások lassan túlnyomó része;
  • Mivel a katások, vagy könyvelőik közül, kicsit több, mint egy év alatt háromezer feletti katás az autokatát használta pénzügyi tranzakcióinak rögzítésére és közel kétezer katás adóbevallásának elkészítésére is,

?ezért az autokata egy könyvelőprogram.

☝️Állítás3: Az autokassza miatt az autokata egy olyan könyvelőprogram, ami magától működik.

  • Mivel a szigorúan vett katás könyvelés (ami a kata bevalláshoz és a bevételi nyilvántartáshoz kell) az árbevételek és hozzájuk tartozó beérkezett összegek rögzítését foglalja magában;
  • Mivel az autokassza szolgáltatás automatikusan összevezeti a bankszámládon lévő pénzmozgásokat a számlázódban található vevői számláiddal. Tehát automatikusan jelzi számláid fizetettségét;
  • Mivel a számlázódból a bevételek és a hozzájuk tartozó kifizetések automatikusan, sőt szinte valós időben szinkronizálódnak az autokatával;

?ezért az autokata egy olyan könyvelőprogram, mely emberi beavatkozás nélkül pontosabb adatokat, gyorsabban „könyvel”, mint egy könyvelő tenné azt.

Ha lehet, mégse állítsunk hülyeségeket!

Egy kis ferdítésbe még senki nem halt bele, viszont ma már egyáltalán nem szexi így ügyfeleket szerezni, még akkor sem, ha sokszor hatásos.

Álljon tehát itt néhány, a fenti információkat a valóságba helyező helyreigazítás.

  • Az autokassza és az autokata nincs ingyen! Cserébe az egyetlen ma működő automatizált és számlázódhoz kapcsolódó megoldás, ami bármilyen katás helyzetben (pl. szünetelés esetén is), megfelelően és pontosan számolja ki a kata keretedet, adózási értesítőket, hibák esetén pedig figyelmeztetéseket is küld és csak erre dedikált, szakértői ügyfélszolgálattal rendelkezik, akiktől szinte bármit kérdezhetsz katásként.
  • Egy könyvelőprogram sokkal összetettebb és bonyolultabb, mint árbevételek és banki tranzakciók könyvelése. Attól tehát, ahogy ezt a funkciót autokata jelenleg minden más hazai piacon lévő könyvelőprogram között ennyire integráltan elsőként tudja, még nem vált könyvelőprogrammá.
  • Egy könyvelő tanácsai sokkal fontosabbak, mint egy tranzakció helyes rögzítése, ezért semmi értelme nincs a könyvelőket egy szoftverrel összehasonlítani. „A digitalizáció nem cél, hanem egy eszköz.”
  • Az autokassza helyes működéséhez a vevődnek pontosan kell hivatoznia a számlára, amit kifizet, mert egyébként az ég világon nem lesz semmi automatikus.
  • Jelenleg (ma) nem mindegyik, CSAK négy (K&H, MagNet, UniCredit és Budapest Bank) bankkal köthető össze a Számlázz.hu autokassza szolgáltatása. A többi bank már a „csőben”. De annak ellenére, hogy ez jelenleg az egyetlen működőképes, banki adatokat zárt csatornákon könyvelési adattá konvertáló számlázóprogram Magyarországon, talán hülyeség lenne koronavírusos időkben azt állítani, — még akkor is ha egyedül a Számlázz.hu-nak van jelenleg a számlázók közül AISP-engedélye —, hogy holnaptól másik kilenc bankkal kötik össze a rendszert, hiszen ki tudja, mi történik holnap. Addig, amíg minden pénzintézettel nincs kapcsolat, addig az autokata csak a fenti bankok esetén teljesen robotizált, a többi katásnak félautomata.
  • Vannak olyan katás vállalkozók, akiknek egyáltalán nem utal senki semmit. Készpénzben értékesítenek, vagy nyugtákat adnak, esetleg bankkártyás fizetéseket ütnek pénztárgépekbe. Nekik, vagy könyvelőiknek egyáltalán nem nyújt robotizált megoldást az autokata. Hozzáteszem, „holnaptól” már a NAV-tól „“el lehet kérni” a pénztáradatokat is, de hülyeség lenne azt állítani, hogy mindez holnap megtörténik, hiszen ki tudja, mi történik holnap.

A lényeg

Még ha a végén úgyis gondolod, hogy a címben olyan nagy hülyeséget nem állítottunk, és simán elhitted volna, akkor sem szeretünk úgy tekinteni az autokatára, mint egy robotizált könyvelőprogramra.

Az autokata inkább egy olyan szolgáltatás, ahol digitális eszközökkel, erős szakértői háttérrel vállalkozókat támogatunk, hogy kizárólag vállalkozásukra koncentrálhassanak, illetve könyvelőknek adunk egy modern eszközt, mellyel tanácsadói pozícióban segíthetik ügyfeleiket a felesleges pötyögés helyett.

Az autokata fejlesztője, a Riport Applications Kft. a Számlázz.hu PARK (Pénzügyi és Adminisztrációs Rendszerek Központja) alapító tagja. Kíváncsi vagy, hogyan legózhatsz össze magadnak egy olyan vállalkozást, ahol kevés az adminisztráció, sok az automatizmus és digitális a szemlélet? Mutatjuk az utat!

Irány a PARK