A NAV 2020. szeptember 30-ig jelentett szankciómentes időszakot a NAV online adatszolgáltatással kapcsolatban: mit is jelent ez valójában, és mi fog történni most október 1-től? 

Röviden: ha Számlázz.hu-t használsz, semmi. Minden ugyanúgy megy tovább, NAV-állóan, ahogyan eddig. Szóval ha Számlázz.hu-s vagy, akár be is zárhatod ezt a cikket. 

Kicsit hosszabban: igazából tévesen él sokakban az, hogy ez a türelmi időszak egyfajta halasztást jelent a vállalkozók számára. Pedig nem. A türelmi időszak valójában a számlázók szoftverfejlesztőire vonatkozott, amennyiben július 1-ig nem sikerült elkészülniük a szükséges fejlesztésekkel. 

A számlákat július 1-től be kell küldeni a NAV-nak, akkor is, ha számlázóprogrammal állították azt ki, és akkor is, ha kézi számlatömbbel, csak arról volt szó, hogy szeptember 30-ig nincs büntetés, ha valakinek ez nem sikerül.

Október 1-től viszont már büntethet a NAV, amennyiben valaki elmulasztja az adatszolgálatatást: a számlázóprogramoknak a számla kiállításakor automatikusan be kell küldeniük a NAV felé a bizonylatot, erre minden szoftvernek fel kellett készülnie. Ez fontos, ugyanis ha valaki olyan programot használ, amely erre nem képes, akkor is a vállalkozót büntethetik. Valószínűleg egyébként a számlázók felkészültek, a Számlázz.hu pedig már réges-régen.

A másik veszélyes eset: a kézi számlatömb használata, amelynek mostantól már tényleg nincs nagyon létjogosultsága. Miért töltenéd ki kézzel a számlát, majd vinnéd fel kézzel az adatokat a NAV rendszerébe, ha ez automatikus is lehet? Helyszínen, ügyfelednél, piacon számlázol? A megoldás Számlázz.hu mobilapp vagy MostSzámlázz. Nincs a vevődnek e-mail címe, muszáj neki papírszámlát adni? Mobilnyomtató! Már sok-sok eszköz van arra, hogy sokkal könnyebben, egyszerűbben és gyorsabban számlázz, mint kézi számlatömbbel. Nincs kifogás! 🙂 

Ha tehát valaki október 1. után esetleg számlatömbbel számlát bocsát ki vállalkozás (vagy egyéni vállalkozó vagy adószámos magánszemély) részére, és ezt nem jelenti a NAV felé, akkor mulasztási bírságra számíthat, amely vállalkozások esetében az 500 000 forintot is elérheti. 

Viszont még egyszer: ha Számlázz.hu-t használsz, ez nem fog megtörténni, hiszen a számla kiállítását követően az adatszolgáltatás automatikus, az ingyenes #free csomagban is. Ha még nem vagy Számlázz.hu-s, regisztrálj egyszerűen és gyorsan itt

Joli néni már tudja!