Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Figyelem! 2022. szeptember 1-jével változott a kata, ezekkel támogatunk: 

 • Keret- és adófigyelő: ha alanyi adómentes, új katás vagy átalányadózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, akkor a Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes- és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, valamint teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk! További részletek adózási támogatásunkról itt. (Tipp! Számlázz.hu előfizetőknek 2022. december 31-ig díjmentesen biztosítjuk a keretkijelzést és a hozzá szükséges QUiCK Számlabox csomagját is!)
 • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkeresési és digitális támogatást találsz egy helyen.

Az autokata 2023.03.31. után megszűnik, és 2022.08.31. óta is már csak a záróbevallás-varázsló szolgáltatás használható teljeskörűen benne. Erről megújult ÁSZF-ünk 1. mellékletének 5. és 9. fejezetében olvashatsz részletesen.

BŐVEBBEN AZ ADÓZÁSI TÁMOGATÁSRÓL

Ha katás vállalkozó vagy, és most döbbentél rá, hogy még nincs kész a kata bevallásod, akkor most egy megnyugtató cikk következik számodra.

Szerencsére a digitális világ már van annyira fejlett, hogy nem kell fejvesztve rohannod a környék könyvelőihez, mindegyikőjükhöz becsengetni, hogy elvállalná-e a bevallásod elkészítését. 

Jó olvasni olyan cikkeket, amiben azt írják, hogy “A bevallásodat elkészítheti a könyvelőd, te magad, illetve az autokata program is”, vagy amikor Facebookon a különböző katás csoportokban látjuk, hogy egymásnak ajánljátok az autokatát, mert “ezzel tényleg 5 perc”. Külön öröm, amikor könyvelők használják vagy javasolják ügyfeleiknek az autokatát, mert vele minden olyan egyszerű… 

Még a bevallás elkészítése is. 

De már február 24. van, hogyan adjam le holnapig? – merülhet fel benned a kérdés. Simán sikerül, akkor is, ha még sosem csináltál ilyet, és akkor is, ha csak 5 perc időd lesz az egészre a határidőig. 

Mi szükséges a kata bevalláshoz? 

 • A legfontosabb, hogy pontosan vezesd a számláid fizetettségét a Számlázz.hu fiókodban. Vagyis mindig az az év és az a dátum legyen a kifizetés dátuma, amikor a számla ellenértékét valóban megkaptad, amikor a pénzmozgás megtörtént. Itt olvashatsz arról, hogy pontosan hogyan tudod rögzíteni a kifizetés dátumait.
 • Csak katás számlák szerepeljenek Számlázz.hu fiókodban (amelyeket katásként álíltottál ki, vagyis helyesen állítottad be a kata időszak kezdő időpontját a számlázási fiókodban). Itt ellenőrizheted. 
 • Ha van olyan bevételed, ami nem szerepel a Számlázz.hu-ban (mert más számlázóval vagy esetleg kézi számlatömbbel állítottad ki), akkor azt importáld az autokatába néhány lépésben. 

Hogyan működik az autokatával? 

 • A Vezérlőpulton keresztül lépj át az autokatába. Ha még nem kapcsoltad be fiókodban az autokata szolgáltatást, itt megteheted
 • Az “Új ügy indítása” menüre kattintva válaszd a “Éves kata bevallás – 2020” teendőt.
 • A bevallás teendő egy kvalifikációval kezdődik, ahol ellenőrizheted, hogy a minimális feltételeknek megfelel-e a fiókod, hogy probléma nélkül elkészíthesd a bevallást. 
 • Ha minden rendben, fogadd el, majd kezdődhet a bevallás készítése. Kérjük, minden adatot pontosan ellenőrizz! 
 • A folyamat végén töltsd le a bevallás XML fájlt. 
 • Már csak a feltöltés van hátra, ami az ONYA-n keresztül, szintén online történik, itt olvashatod az 1 perces folyamatot
 • Ne feledd, nem vagy egyedül: amennyiben kérdésed van, az autokata szakértői segítenek! 

Ha megvan, hátradőlhetsz: Te már elkészültél, és ha még van olyan kata vállalkozó ismerősöd, akinek hasznos lehet az autokata szolgáltatása, oszd meg vele, hogy mennyire egyszerű volt a kata bevallás elkészítése! 🙂 

Szeretnél többet tudni a NAV online adatszolgáltatásról?

Hozzászólások