Ha valaki azt mondja nekünk, hogy mindent egy helyen kezelhetünk és tárolhatunk, az nagyon jól hangzik. Főleg, ha ez a számláinkra vonatkozik. Igen, minden számlára, legyen az kimenő, bejövő, Számlázz.hu-val kiállított vagy a NAV Online Számla rendszeréből letöltött. És most nemcsak a számlaadatokra gondolunk, hanem a számlaképpel ellátott számlákra is.

Képzeld el, hogy van egy szép nagy univerzum, amit Számlaverzumnak neveztünk el. Ebben a csodálatos számla-univerzumban rendezetten megtalálható minden számlád, és nem lebegnek összevissza, mint az űrszemét. Sci-finek hangzik? Nem az! Ez már a valóság.

Miről is van itt szó?

Számlaképet alapesetben csak a Számlázz.hu-ból kibocsátott számláknál látsz (vagyis bejövő számlák esetén csak akkor, ha a partnered is Számlázz.hu-t használ). A NAV-tól pedig csak adatokat kapunk, számlaképet nem. Azonban a számlakép feltöltése funkcióval már ezekhez a számlaadatokhoz is tölthetsz fel számlaképet. Amennyiben #profi csomagunkat használod és bekapcsolod a NAV számlaszinkront (Számlaverzum), akkor a nem Számlázz.hu-ból származó kimenő és bejövő számlákhoz is feltöltheted a számlaképet vagy e-számla esetén magát az e-számlát. A számla sorszámára kattintva az előnézeti ablakban egy rövid tájékoztatást találsz a feltöltés lehetőségéről, és a feltöltendő fájl típusáról. Nemcsak pdf-ként, hanem képfájlként is feltöltheted a kívánt számlaképet, mi pedig optimalizáljuk és átalakítjuk pdf-be.

Ha a könyvelőd programjával össze van kötve a fiókod, és az ő könyvelőrendszere nemcsak számlaadatokat fogad, hanem számlaképpel ellátott számlákat is tud kezelni (erre nem mindegyik könyvelőszoftver képes), minden számládat eljuttathatod hozzá anélkül, hogy nyomtatnál, e-maileznél, vagy egyáltalán kimozdulnál otthonról. Ha hallottál már a Számlázz.hu Parkról és a számos integrációról, melyek a Számlázz.hu-felhasználók számára elérhetőek, jó hír lehet számodra, hogy a számlaképes számlák a Parkos pénzügyi rendszerekbe (QUiCK, SMARTBooks) biztosan képesek átvándorolni.

Számlaképek megtekintése

A számlák megtekintése és nyomtatása minden számla esetében ugyanúgy működik, legyen az kimenő, bejövő, Számlázz.hu-s vagy nem Számlázz.hu-s számla. A számla sorában található „szem” ikonra vagy a számla sorszámára kattintva egy előnézeti ablak jelenik meg, melynek segítségével ellenőrizheted számlád adatait. Ha a pdf-re is szükséged van, akkor két lehetőséged van: vagy az előnézeti ablak jobb felső sarkában éred el a számlát, vagy lenyitod a számlasort, és a számla letöltésre kattintasz. Papíralapú számla esetében az előnézeti ablakban a “Kinyomtatom” szöveget fogod látni, melyre kattintva szintén megjelenik a számlakép és már nyomtathatsz is.

E-számla esetében a “Letöltöm” szöveg jelenik meg, mellyel az e-számlát azonnal letöltheted saját számítógépedre.

Számlák archiválása

Számlázási fiókodban eléred az összes számládat a Számla/Kimenő számláim és a Számla/Bejövő számláim menüpontban. Mi a jogszabályoknak megfelelően tároljuk és a #profi csomagban digitálisan archiváljuk is számláidat. Minden kimenő és bejövő számládról havonta egy alkalommal archívumot készítünk és időpecséttel látjuk el azt.

Mindig utólag, az előző havi számlákról készül archívum, amelybe a Számlaverzumos számlák is bekerülnek, azonban csak azok, amelyekhez tartozik feltöltött számlakép, mivel a jogszabályoknak megfelelően csak számlaképpel ellátott számlákat lehet digitálisan archiválni.

A kész archívumok az Archívum – Archivált számláim menüpontban érhetőek el.

kulsos szamlak archivalasa

A Számlázz.hu a tárgyéven felül további 13 évig biztosítja a számlák és az archívumok elérhetőségét. Ezekkel a funkciókkal és szolgáltatásokkal minden adott ahhoz, hogy a számláidat biztos helyen tudd és jól átláthatóan, könnyedén kezelhesd őket.

És ez bizony nem űrtechnológia. Bár ha mindezen szolgáltatásokat valaki együtt használja, és elkezdi érezni, mennyire segíti őt a pénzügyi adminisztrációjában, előfordulhat, hogy a boldogságtól szinte lebegni kezd, mintha épp egy könnyed űrsétán lenne. És akkor a könyvelők öröméről még nem is beszéltünk. 🙂