Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2024.02.02. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Fontos! 2023. január 1-től változott az ’58-as (átalányadó) bevallás gyakorisága: a korábbi havi bevallást már negyedévente kell elkészíteni és benyújtani. Az ’58-as bevallás első két száma mindig az adott évet jelöli, így 2024-ben a 2458-as nyomtatvány az érvényes. Az átalányadózásról és a rendszeres teendőkről itt olvashatsz részletesebben.

2022-ben október volt az első olyan hónap, amikor a régi katás vállalkozók, akik az átalányadózást választották az egyéni vállalkozásuk folytatásához, meg kellett, hogy ismerkedjenek a járulék bevallási kötelezettséggel.

Erről írtunk már egy korábbi cikkünkben, amit itt találsz.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már a szeptemberi hónapra megoldást kínált az átalányadózó egyéni vállalkozóknak az adó- és járulékbevallás egyszerűsített kitöltéséhez az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA).
A teljes 2258-as bevallás elérhető a NAV online nyomtatványkitöltőjében.

Ki töltheti ki az ONYA-n keresztül a járulékbevallást egyszerűsített módon?

  • Az az egyéni vállalkozó, aki nem kapott jövedelempótló, költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatást
  • Aki nem részesült pénzbeli egészségbiztosítási ellátásban az adott hónapban, családi támogatási ellátásban vagy szociális ellátásban (pl.: táppénz, gyermekgondozási díj, stb.)
  • Aki nem megváltozott munkaképességű vállalkozó, és nem érvényesít szociális hozzájárulási adóból adókedvezményt
  • Aki nem szeretne / tud családi adó- és járulékkedvezményt igénybe venni

Amint elkezded kitölteni a bevallást, egy kérdéssor fogad és nem enged tovább, ha a felsoroltak közül bármelyik is igaz a vállalkozásodra.

Hogyan lehet kitölteni?

Látogass el az onya.nav.gov.hu oldalra. Az oldalon jelentkezz be a saját Ügyfélkapuddal és válaszd ki az egyéni vállalkozásod.
A járulékbevallást az új nyomtatványok között találod, a bevallások között. A legegyszerűbb ha beírod a nyomtatványkeresőbe, hogy 2258. A bevallás első két száma az évre vonatkozik, tehát jövőre ez a 2358-as bevallás lesz.

Csak akkor tudod kitölteni a nyomtatványt a kitöltő alkalmazásban, ha hozzájárulsz az adóhatóság részére az adataid kezeléséhez.

A nyomtatvány a fent említett kérdéssorral kezdődik.

A következő részben a személyes adatokat kell ellenőrizni. Továbblépni a tovább gombbal fogsz tudni a kitöltés során.

A nyomtatványkitöltő ajánlj számodra egy bevételi összeget, amit az online számlarendszerből vesz át. Ebben szerepel az összes általad kiállított számla, ami a NAV rendszerében is, és az online pénztárgép adatai, amiket mind a fizetési határidő szerint sorol be, adott hónapra. Fontos, hogy csak azokat a bevételeket fogja mutatni a rendszer, amiről folyamatos, online adatszolgáltatás van, pl.: kézi nyugták összegével manuálisan kell korrigálni az összeget.

Tehát van lehetőséged módosítani a bevétel összegét, figyelj, hogy átalányadózóként pénzforgalmi szemléletben a bevétel csak akkor bevétel, amikor a tényleges kifizetés megtörtént, tehát beérkezett számodra a pénzösszeg.

Ezzel a korrekcióval pontosítanod kell a kiajánlott bevétel összegét, a tényleges bevételi összegre a nyilvántartásod szerint.

A bevétel meghatározása után ki kell választani a tevékenységednek törvényben megfeleltetett költséghányadot.

Fontos tudni, hogy a költséghányad számítás az egész üzleti évre szól. Ha időközben változik a tevékenységed, akkor mindig a számodra kevésbé kedvező költséghányadot kell figyelembe venned, ráadásul ellenőrizned kell visszamenőleg is a bevallásaid.

A kiválasztott költséghányad alapján mutatja meg számodra az alkalmazás, az átalányban megállapított jövedelmet.

A számított jövedelemnél figyelembe veszi az adómentes részt, de a biztonság kedvéért, te is tartsd magadnak nyilván a jövedelmed.

Ha eltérést tapasztalsz a NAV által felajánlott összeg és a saját nyilvántartásodban szereplő összeg között, van lehetőséged az ONYA-n belül korrigálni. Ha megegyezik a kiajánlott és az általad helyesnek vélt szám, akkor is meg kell erősítened és beírnod a pontos összeget a jövedelem adómentes rész ellenőrzéséhez.
Az adómentes elérhető jövedelem 2023-ban: 1.392.000 Ft, ami a különböző költséghányadok esetén eltérő bevételt is jelent.

  • 40%-os költséghányad: 2.320.000 Ft befolyt bevétel
  • 80%-os költséghányad: 6.960.000 Ft befolyt bevétel
  • 90%-os költséghányad: 13.920.000 Ft befolyt bevétel

Az adó- és járulékalap meghatározása

A pontos fizetendő adó- és járulékalap meghatározásához újabb kérdésekre kell válaszolnunk.

Az első, hogy a tevékenység, amit végzel szakképzettséghez kötött, vagy középfokú végzettséget igényel-e. Ha igen, akkor a garantált bérminimummal számol a rendszer.

Ha nem, akkor a minimálbérrel.

Az utolsó részben még nyugellátással kapcsolatos kérdésre kell válaszolnunk, és megjelölni, ha részesülünk bármelyik ellátásban.

Az utolsó lépésben, a NAV összesíti az általunk megadott adatokat, és elkészíti a bevallás tervezetet.

Ezen az oldalon már fel is tünteti a rendszer a kalkulált fizetendő adó és járulék összegét.

Érdemes nyomtatható PDF verziót készíteni és elmenteni magadnak, hogy a jövőben bármikor visszakereshető legyen számodra a részletes információkat tartalmazó bevallás. A beküldött dokumentumban már csak a tényleges adatokat fogod látni, azt, hogy mi alapján készült a számítás még itt el tudod menteni magadnak.

A befejezéshez az ellenőrzés gombra kell nyomnod, és ha nem talált hibát a rendszer akkor be tudod küldeni a bevallást az adóhatóság felé.

Másodállású átalányadózó egyszerűsített járulékbevallás miben más?

Másodállású egyéni vállalkozó (kivétel a nyugdíjas), az adómentes jövedelem elérésig nem fizet adót és járulékot, de a bevallást neki is el kell készíteni. Ebben az esetben a fizetendő járulék adatok nullásan szerepelnek.

A másodállású átalányadózó esetén tehát nem kell figyelembe venni a minimális adó és járulékfizetési kötelezettséget sem. Ezért nem tér ki rá az online alkalmazás a kitöltés során, mivel az adó fizetési kötelezettség nem módosul a szakképzettségtől függően, hiszen a főállásban már megfizetik a kötelezően előírt minimálbér szerinti adót és járulékot a vállalkozó után.

Keret- és adófigyelő

Alanyi adómentes, új katás vagy átalányadózó egyéni vállalkozóknak tökéletes választás, a Keret- és adófigyelő megoldásunk!

  • Követheted alanyi adómentes- és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban.
  • Teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk!
  • Bevallásaidat is elkészítheted a megoldás segítségével!

További részletek adózási támogatásunkról itt.

(Tipp! Számlázz.hu előfizetőként 2023. február 28-ig díjmentesen biztosítjuk a QUiCK Számlabox* csomagját, hogy ezzel is enyhítsük terheidet.)

Többet akarok tudni!