Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2023.12.12. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Rémálmokban gyakori szimbólum a menekülés, és ez nem véletlen. De futni valami után ugyanolyan nehéz, mint futni valami elől – és ha ez a valami a saját pénzed, amiért megdolgoztál, mégsem fizetnek ki, az felér egy rémálommal. Szerencsére sokat tehetsz azért, hogy minimalizáld a vevőid nemfizetéséből eredő kockázatot.

Teljesítetted a megrendelést, kiállítottad róla a számlát, a pénzed mégsem érkezett meg határidőre – ismerős a helyzet? Ahelyett, hogy a munkád gyümölcsét élvezhetnéd, könyörögnöd kell, hogy kifizessenek: e-maileket fogalmazol és telefonálgatsz, ami nemcsak bosszantó, de rendkívül időrabló is… Ráadásul veszélyeket is rejt.

Vállalkozásod likviditását mindig tartsd szem előtt!

A likviditás alapvetően céged fizetőképességét jelenti, vagyis azt mutatja meg, hogy elég anyagi fedezettel rendelkezel-e ahhoz, hogy fizetési kötelezettségeidnek eleget tegyél. Ha erre nem vagy képes, valamilyen módon plusz pénzt kell bevonnod a működésbe, hogy fenn tudd tartani vállalkozásod. A likviditás tehát életbevágó.

Ha a munkád ellenértékét nem kapod meg időben, az nagyban korlátoz: nem tudsz további megrendeléseket teljesíteni, vagy a – kiszámíthatatlan időkben sokszor nem várt – kiadásokat fedezni. Ráadásul miközben az ügyfélnél “várakozik”, a pénzed értéke az infláció mértékével folyamatosan csökken.

Többféle helyzet is előállhat: van, hogy azért nem jutsz hozzá a pénzhez, mert a kifizetési határidő még messze van, de gyakori eset az is – friss kutatások szerint egyre gyakoribb –, hogy a vevők elmulasztják a határidőre történő fizetést. Előbbi esetben a faktoring jelenthet optimális megoldást, míg utóbbi esetben a vevődet valahogy rá kell bírnod arra, hogy rendezze tartozását. Ekkor jön képbe a követeléskezelés.

Mi a különbség a faktoring és a követeléskezelés között?

Míg a faktoring olyan számlákra alkalmazható, amelyek még nem jártak le, addig a követeléskezelés a már lejárt, de ki nem fizetett számláid esetében jelent megoldást.

Faktorálni tehát akkor lehetséges, ha a vevőd egyébként határidőre fizet: neked nem kell ezt a sokszor távoli dátumot megvárnod, vagy az ügyfelet nyaggatnod, segítségül hívhatsz egy faktorcéget, amely arra specializálódott, hogy megvegye tőled le nem járt követeléseidet, és átvállalja a várakozás költségét. Tudj meg többet a faktoringról!

Amint lejár a számla, a faktoring “szavatossága” is lejár. Ekkor kerülhet előtérbe a követeléskezelés, vagy hétköznapi nevén behajtás, amelynek az informális jelszéstől kezdve egészen a hivatalos jogi eljárások indításáig több fokozata van.

Így vedd rá a vevőt, hogy fizessen!

Annak, hogy egy vevőd nem fizet határidőre, sok oka lehet egészen odáig, hogy likviditási gondjai adódtak. Ha egy cég nem képes rendezni minden tartozását, jellemzően azokat a partnereket fizeti ki előbb, akik lépéseket tesznek.

Mutatjuk, miket érdemes megtenned, hogy adósodat fizetésre bírd!

1. Küldj fizetési felszólítást számlázási fiókodból!

Elképzelhető, hogy egyszerű figyelmetlenség okozza a késedelmet, ezért először mindenképp érdemes fizetési felszólítás segítségével jelezned partnered számára, hogy még vársz a kifizetésre. Fizetési felszólítást egyszerűen küldhetsz Számlázz.hu fiókodból: a kimenő számláid oldalán nyisd le a számla fejlécét, és válaszd az Értesítések opciót. Érdemes lehet az alapértelmezett üzenetet átírni, hogy jobban passzoljon az adott helyzethez, ezzel is elérheted, hogy komolyabban vegyenek (de az alapértelmezett üzenet szövegét is testreszabhatod).

Ha #start, #digital vagy #profi előfizetéssel rendelkezel, automatikus fizetési felszólítást is küldhetsz, amelynek nemcsak szövegét, de időzítését és rendszerességét is beállíthatod.

2. Vedd igénybe követeléskezelő segítségét!

Ha a fizetési felszólítás kevésnek bizonyul, érdemes követeléskezelőt megbíznod, így nemcsak a bosszúságot és az időhiányt számolhatod fel, de biztos lehet abban is, hogy az üzleti kapcsolataid nem sérülnek. Jó hír, hogy nemsokára érkezik a Számlázz.hu digitális követeléskezelés szolgáltatása, amellyel közvetlenül számlázási fiókodban találsz majd többféle megoldást lejárt számláid kezelésére.

De akár várnod sem kell! Az Intrum, Európa piacvezető követeléskezelő vállalata és a Számlázz.hu együttműködése által rendkívül kedvező feltételekkel bízhatod profikra kintlévőségeid behajtását már most. Ne késlekedj, lemaradás helyett szerezz versenyelőnyt azzal, hogy befut a pénzed.

Érdekel a lehetőség