Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2021.01.18. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Június 30-n a Magyar Közlönyben megjelent az a kormányrendelet, amely július 1-i hatállyal módosítja a számla kibocsátására vonatkozó szabályokat. A rendelet egyes részei később, október 1-n lépnek hatályba.

Lássuk a részleteket!

1. Számlázó program csak olyan adóalanynak értékesíthető, aki adóalanyiságát igazolni tudja

Számlázóprogram értékesítésekor a számlán fel kell tüntetni a vevő (tehát a számlázóprogramot használatba vevő) vállalkozás adószámát is.

9. § (2) A  számlázó program fejlesztője, forgalmazója a  számlázó programot kizárólag adóalanynak értékesítheti, aki vagy amely köteles az  értékesítést megelőzően adóalanyiságát igazolni. A  számlázó program fejlesztője, forgalmazója köteles a  számlázó program értékesítéséről kibocsátott számlán feltüntetni a  számlázó programot beszerző adóalany adószámát.

 

2. A számlázó programnak részletes dokumentációval kell rendelkeznie

A számlázóprogram csak olyan funkciókat hajthat végre, amelyet a felhasználói dokumentáció ismertet.

10. § (2) Az  (1)  bekezdés szerinti dokumentációnak tartalmaznia kell a  számlázó program működésére, használatára vonatkozó részletes leírást és a  számlázó program valamennyi funkciójának ismertetését. A  számlázó program kizárólag a dokumentációban szereplő funkciókat hajthatja végre.
(3) A  számlázó program funkcióinak módosítása esetén az  értékesítő, rendelkezésre bocsátó köteles gondoskodni arról, hogy a vevő, felhasználó rendelkezésére álljon az (1) bekezdés szerinti dokumentáció funkciómódosítást leíró kiegészítése, módosítása.

 

3. Bejelentési kötelezettség (október 1-től)
FRISSÍTÉS: 2021. január 4-től eltörölték a számlázóprogramok bejelentési kötelezettségét a NAV felé, így ezentúl nem kell bejelenteni az ÁNYK-n keresztül a számlázóprogram használatát. Részleteket itt olvashatsz erről. 

Mind a használat kezdetét, mind pedig a használat befejezését be kell jelenteni az adóhatóság felé.

13. §  (1) Az adóalany köteles az általa használt számlázó program
a) nevét, azonosítóját;
b) fejlesztőjének nevét, és – ha van – adószámát;
c) értékesítőjének, rendelkezésre bocsátójának nevét, adószámát;
d) beszerzésének, használata megkezdésének vagy – saját fejlesztésű program használata esetén – a rendeltetésszerű használatbavételének időpontját a d) pont szerinti időpontot követő 30 napon belül az adóhatósághoz, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon bejelenteni.
(2)     Az adóalany köteles a használatból kivont számlázó program
a) (1) bekezdés szerinti adatait;
b) használatból történő kivonásának időpontját a program használatból történő kivonását követő 30 napon belül az adóhatósághoz, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon bejelenteni.

 

4. Megbízott számlakibocsátás esetén azonnali számla-továbbítás

A megbízott számlakibocsátási szerződés keretnén belül a megbízott számlakibocsátó köteles a számla másolati példányát haladéktalanul eljuttatni a megbízó (a számlán: szállító) felé.

15 § (1)     A számlakibocsátásra kötelezett meghatalmazottjaként eljáró személy, illetve szervezet által kibocsátott számlának – az e rendeletben meghatározott egyéb feltételek teljesülése mellett – az alábbiakat kell teljesítenie:
a)    papír alapon kibocsátott számla esetében a  meghatalmazott a  számla másolatát haladéktalanul eljuttatja a  számlakibocsátásra kötelezettnek, elektronikus számla esetében pedig elektronikus formában bocsátja haladéktalanul a számlakibocsátásra kötelezett rendelkezésére;

 

Konklúzió

A Számlázz.hu-t jelenleg használó 13 622 vállalkozásnak semmilyen teendője nincs. A Számlázz.hu eddig is, és a jövőben is megfelel minden jogszabálynak.

FONTOS! Szakembereink megkezdték a felkészülést az október 1-n életbe lépő jogszabályi részlet támogatására. A bejelentési kötelezettség minden esetben a számlakibocsátót terheli, de ehhez a Számlázz.hu jelentős támogatást ad majd.

Kérdések, észrevételek jöhetnek ide a cikk alá, vagy Facebook oldalunkra: https://www.facebook.com/szamlazz.hu

FRISSÍTÉS: a NAV ezzel kapcsolatos tájékoztatóját elolvashatod: kattints ide.

FRISSÍTÉS2: a nyomtatvány feldolgozása időközben megtörtént – részletek itt: kattints ide.

Ha még nincs saját számlakibocsátó fiókod, regisztrálj fél perc alatt: KATTINTS IDE.