2021 sok szempontból a változás éve: a koronavírus hozta digitalizációs hullám nemcsak a vállalkozókat, de a NAV-ot is elérte. Most nem pont a NAV online adatszolgáltatásra gondolunk, vannak más, számlázással kapcsolatos változások is, amelyekről érdemes tudnod. 

A változások mindenképpen megkönnyítik a vállalkozók életét, ugyanis két, számlázással kapcsolatos terhet vettek le a vállatokról. Nézzük, melyek ezek! 

Nem kell bejelenteni a számlázó használatát a NAV-nak 

Korábban már a regisztrációt követően felhívtuk a figyelmeteket arra, hogy fontos, hogy az első számla kiállítását követően 30 napon belül jelezzétek a NAV-nak, hogy a Számlázz.hu-t használjátok. 

Ezt a leírásunk alapján Te is megtehetted, vagy a könyvelődet kérted meg a feladatra, de erre 2021. január 4-től nincs szükség, miután a 17/2020. (XII. 30.) PM rendelet 3.§ alapján hatályukat veszítették a 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet számlázó bejelentésére vonatkozó pontjai (11., 13. és 21. §). 

Megszűnik a PTGSZLAH adatlap

A PTGSZLAH nyomtatvánnyal az online pénztárgép kiváltható volt, eddig havonta kellett adatot szolgáltatni a nyomtatvánnyal és a magánszemélyek részére kiállított készpénzes számlákat kellett feltüntetni benne. Mivel január 4-től gyakorlatilag minden számláról adatot kell szolgáltatni a NAV-nak, a fenti PM rendelet a PTGSZLAH adatszolgáltatást eltörölte, vagyis nem kell többé a nyomtatványt elektronikus úton továbbítani a NAV-nak. 

Emlékeztető: Adatszolgáltatás szinte minden számláról

Az idei fontos változások közül a fentiek mellett ezúton is meg kell említenünk a számlákról történő adatszolgáltatási kötelezettséget a NAV felé. 2021 januárjától szinte minden számlát jelenteni kell a NAV-nak, azokat is, amelyeket magánszemélyek felé bocsátottál ki. 

Szerencsére ez sokkal bonyolultabban hangzik, mint amilyen valójában: az adatszolgáltatás ugyanis automatikus, ha számláidat a Számlázz.hu-val állítod ki. Semmi teendőd nincs, csak annyi, hogy az első számlakiállítás előtt összekötöd fiókodat a NAV Online Számla rendszerével

De pontosan mely számlákról is kell adatot szolgáltatni 2021-től? (Ezt nem kell észben tartanod, a Számlázz.hu tudja helyetted!)

nav adatszolgáltatás 2021

Szeretnél többet tudni a NAV online adatszolgáltatásról?