Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2021.01.18. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

FRISSÍTÉS: 2021. január 4-től eltörölték a számlázóprogramok bejelentési kötelezettségét a NAV felé, így ezentúl nem kell bejelenteni az ÁNYK-n keresztül a számlázóprogram használatát. Részleteket itt olvashatsz erről. 

Talán már mindenki számára ismert tény, hogy a kormányzat döntése értelmében* a számlázóprogramok használatát a jövőben be kell jelenteni az adóhatóság felé.

Ennek lényege dióhéjban:

  • rendelet hatályba lépése: 2014. október 1.
  • mind a számlázóprogram használatának kezdetét, mind pedig a befejezését be kell jelenteni a NAV felé
  • a bejelentési kötelezettséget 30 napon belül kell teljesíteni
  • az október 1-én már használatban levő számlázóprogramok esetén ez a határidő 45 nap

Ez azt jelenti tehát, hogy a Számlázz.hu rendszerét már használó vállalkozásoknak a bejelentést október 1. és november 15. között kell megtenniük.

A bejelentés elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül történik (ahogyan az adóbevallások benyújtása is). Jelen cikk írásakor (2014. szeptember 15.) a NAV még nem készítette el azt az űrlapot, amelyen a bejelentést teljesíteni lehet.

A Számlázz.hu segít!

1. Minden regisztrált vállalkozás részére biztosítjuk a bejelentéshez szükséges adatfájlt. Ez az adatfájl a szokásos módon betölthető lesz az Ügyfélkapuba, így a bejelentési kötelezettség pár perc alatt teljesíthető.

2. Az adatfájl letölthető lesz a számlakibocsátó fiókodból, továbbá segítünk abban is, hogy ezt a lehető leghatékonyabban eljuttasd könyvelődhöz.

3. Az aktuális teendőkről folyamatosan tájékoztatunk (email).

4. Ma – 2014.09.15. – még nincs teendőd: egyrészt a bejelentési intervallum kezdetéig még több mint két hét van hátra, másrészt a bejelentéshez szükséges adatlapot sem készítette még el a NAV.

Ne felejtsd el: nem vagy egyedül!

Ha kérdésed van, tedd fel ügyfélszolgálatunknak: kattints ide.

Ha nincs még számlakibocsátó fiókod, és nem szeretnél lemaradni a bejelentéssel kapcsolatos támogatásról, akkor

regisztrálj ingyenesen 2 perc alatt: KATTINTS IDE.

Frissítés: a nyomtatvány feldolgozása időközben megtörtént – részletek itt: kattints ide.