Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.03.30. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Nézzünk rá nagylátószögűvel korunk egyik legfontosabb kérdésére: mi is az az e-számla?

Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb forrásokat, amelyekből megtudhatod: mire használd, hogyan használd, mennyiért használhatod, és főként mikortól használd (ha mindezek alapján valóban illik az üzletmenetedhez) az e-számlázást.

Online számla és e-számla: mi a különbség?

Mert az kettő egyáltalán nem ugyanaz! A legfontosabb eltérést online és az elektronikus számla között csak a számla kezelésének módja jelenti. Míg a papír alapú számla csak kinyomtatva, papír formájában minősül számviteli bizonylatnak, addig az elektronikus számla épp ellenkezőleg – csak digitális, fájl formájában bír a számviteli bizonylat erejével. Mind a számlakibocsátás folyamata, mind a könyvelés, pontosan ugyanúgy zajlik. Tehát számlázhatsz online (papír alapon) és számlázhatsz online, elektronikusan is. Részletesen az e-számla előnyeiről itt olvashatsz.

Miért jó e-számlázni?
Egyszerű, gyors, olcsó, környezetbarát (hiszen újrahasznosított elektronokból készül, és létrejöttéhez egyetlen fát sem kellett kivágni), hamarabb kifizetik, tárolása megoldott, trendi, és még a könyvelők is szeretik. Ha önmagában nem lenne elég ezek közül bármelyik érv, együtt már üt. Részletesen: Miért jó e-számlázni?
Mi a különbség papír és e-számla között?

A kétféle számla kezelése egyetlen dologban tér el egymástól, és ez a bizonylat őrzésének módja: a papír számla kinyomtatva, papír alapon bír a számviteli bizonylat erejével, az e-számla pedig csakis elektronikusan, fájl formájában. Ezt az egyszerű alapelvet fejtjük ki itt: Az e-számláról rém egyszerűen

Használatba vétel

Ha te már nem ragaszkodsz a papír alapú számlázáshoz, akármennyire kicsi is legyen a céged forgalma, akármilyen kevés számlát is bocsáss ki évente, akármennyire „offline” is legyen a működésed, érdemes megfontolni az e-számlázás bevezetését. Ha van már online számlakibocsátó fiókod, már csak egyetlen lépés az e-számla használata, nálunk egy egyszerű díjcsomag-váltásról van szó. Minden további használattal kapcsolatos kérdésedet a Tudástár e-számla szekciója megválaszolja.

Vevői beleegyezés?

Szóban, szerződésben, vagy ÁSZF-ben kérhetsz hozzájárulást, de ha egyikre sincs mód, egyszerűen ki kell állítani az e-számlát, és amennyiben a vevő kifogásolja ezt, helyette papír-alapú számlát kell adni. Ilyen egyszerű, de részletesen is olvasd el a Számlázz.hu tudástárban. Ha volt már valaha vevői kifogással dolgod, ezt a cikket ajánljuk a figyelmedbe: E-számla OKÉ.

Költségek

Többi előnye mellett (egyszerűség, gyorsaság, a környezet védelme) a költségek vizsgálatakor derül ki leginkább, hogy mennyire megéri e-számlázásra váltani. Online szolgáltatóktól ma már 6 Ft/darab áron is elérhető a digitálisan aláírt, jogszabályoknak mindenben megfelelő e-számla. Egy átlagos kkv évente hány számlát bocsát ki? Százat? Legyen inkább ezer! Ezer számla esetén az éves számlázási költség mindössze 6.000 Ft. A járulékos költségekről ezt a táblázatot állítottuk össze:

UPDATE: 2017. november 17-től a #profi díjcsomag előfizetői számára
a kézzel kibocsátott e-számlák díja 0 Ft/db.
Új e-számla árainkról itt tájékozódhatsz.
Statisztika

2010 februárja óta elérhető nálunk az e-számlázás. 5 évvel később, 2015 májusában lépte át az e-számla arány az 50%-ot. Ekkor 20 000 vállalkozás használta a Számlázz.hu-t, és körülbelül összesen 6 millió számlát bocsátottak ki a rendszerben. Felhasználói körünk nem ad reprezentatív mintát a hazai kkv-król, hiszen az online, elektronikus számlázás még mindig az innovatívabb vállalkozások eszköze, de saját usereink ma már több elektronikus számlát bocsátanak ki, mint papír alapú számlát.

Szakértői dokumentum

Mivel a Számlázz.hu volt az első hazai e-számla szolgáltató, amely kkv-k számára először tömegesen elérhetővé tette az elektronikus számlázás lehetőségét, ezért természetesen egy részletes szakértői dokumentumot is összeállítottunk az e-számlázásról. Elektronikus és papírszámla összevetése, költségvonzatok, definíciók, alapfogalmak, QA, 13 oldalon.  Az e-számlázás elmélete és gyakorlata itt elérhető. 

FRISSÍTÉS (2018.05.16.): A szakértői dokumentum megszűnt. Helyette létrehoztuk a témával foglakozó aloldalunkat.

E-számla: a befogadói oldal/szamla/docs/e-szamla_ismerteto.pdf?u=

Háromrészes blogsorozat a befogadói oldalról: 1. rész (miért fontos az email alapú számla PDF befogadásakor azonnal tudnunk, hogy e-számlát vagy papír alapú számlát kaptunk), 2. rész (módszerek, amelyekkel ez megállapítható), 3. rész (szükség van-e időpecsétre).

Mikortól használd

Ha mindezek alapján úgy látod, hogy illeszkedik a vállalkozásod üzletmenetéhez az e-számlázás, akkor akár most rögtön integrálhatod is a folyamataidba: regisztrálj magadnak számlakibocsátó fiókot, itt!

Tudtad, hogy nálunk az e-számla mindössze 6 Ft/db?
Tudtad, hogy a regisztráció ingyenes?
Tudtad, hogy most azonnal te is e-számlázhatsz?

KIPRÓBÁLOM MOST